• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22° Похмуро

РФ обстрілює Очаків, щоб зірвати включення миколаївських портів до «зернової угоди», адже вже «є серйозні напрацювання», — Гуменюк

Росія продовжує щоденно обстрілювати Очаків з території Кінбурнської коси, оскільки намагається зірвати включення миколаївських портів до «зернової угоди».

Як повідомила спікер Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, з цього питання українська сторона вже має «серйозні напрацювання».

— Тут відбувається плановий тероризм співвідносний з неможливістю включення Миколаївської області до «зернової ініціативи». Оскільки є серйозне напрацювання з можливості включення миколаївських портів, ворог намагається тримати ініціативу у своїх руках та імітувати контроль над Чорним морем в максимально доступних для нього районах. Допоки у них є можливість суходолом доставляти туди озброєння, вони будуть продовжувати обстріл, – повідомила вона. 

За її словами, порт Очакова важливе з точки зору «зернової угоди» місце, оскільки це розв'язка міжнародних транспортних шляхів. Саме тому, каже Наталія Гуменюк, війська РФ продовжують свій «плановий методичний тероризм» міста. 

— Крім того, Очаківський порт – це розподіл пересування суден, це розв'язка міжнародних транспортних шляхів. Тому вони продовжують плановий методичний тероризм, обстрілюючи, зокрема прибережну територію та портову інфраструктуру. Не дивлячись на те, що вони влучають по школах, житловим будинкам, рекреаційній зоні – вони продовжують ці обстріли з тих позицій, які їм вдається відстояти, – повідомила Наталія Гуменюк

Вона також розповіла, що Сили оборони завдають ударів по позиціях окупантів та їх техніки, через що ворог змушений відступати та стягувати нове озброєння. 

— Наша контрбатарейна робота у відповідь також достатньо результативна. Ми регулярно знищуємо те знаряддя, яке вони туди стягують. Тому їм доводиться відступати з тієї частини Кінбурнської коси, яка знаходиться на території Миколаївської області. Знову перечекати деякий час, стягнути туди сили і до тих пір, поки вони не завдадуть перший удар ми не можемо завдати у відповідь, оскільки нам треба переконатися, що мирне населення коси не постраждає, – додала вона. 

Як відомо, сьогодні вранці, 19 лютого, російські окупанти вкотре обстріляли Очаків зі ствольної артилерії. 

Нагадаємо, в українській розвідці натякнули, що звільнення Кінбурнської коси від російських окупантів можна очікувати вже влітку 2023 року.

Раніше в оперативному командуванні «Південь» повідомляли, що жодна зі сторін не має абсолютного контролю над Кінбурнською косою та островами, що поблизу Херсона. Бойова робота продовжується.

Однак пізніше стало відомо, що коса наразі більше знаходиться під контролем окупантів. Щодо херсонських островів, то постійного контролю однієї зі сторін над ними немає. Водночас відомо, що окупанти продовжують щодня обстрілювати з артилерії Очаківську громаду. 

Також військово-політичний оглядач Олександр Коваленко розповів, що на Кінбурнській косі в окупантів склалася «суїцидальна патова ситуація». Він прогнозує, що невдовзі на там може статися ще один «жест доброї волі» росіян.

Як відомо, у Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси. Наразі Сили оборони України продовжують бойову роботу щодо звільнення цієї території, військова операція проводиться у режимі тиші.

Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого». Це також підтвердила спікер Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Наразі Збройні сили продовжують завдавати вогневого ураження по окупантам на півострові. Зокрема, українські захисники вразили район зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян на Кінбурнській косі, а також знищити там російських загарбників та ворожу техніку. 

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Читайте також: