• пʼятниця

    4 жовтня, 2024

  • 15.8°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 4 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.8° Переважно ясно

До кінця посівної на Миколаївщині встигнуть розмінувати до 30% полів

В Україні забруднені вибухонебезпечними предметами майже п'ять мільйонів гектарів землі, з них на Миколаївщині 270 тисяч гектарів. До кінця посівної до 30 відсотків полів мають встигнути розмінувати й засіяти ярими сільськогосподарськими культурами.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині Новини» розповів заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук, передає «Суспільне».

Через погодні умови польові роботи на Миколаївщині вже розпочались.ф

— Найближча перспектива, сподіваємось, що за місяць-два вдасться до посівної компанії пізніх ярих культур і розчистити хоча б до 30% в Миколаївській і Херсонській областях, — сказав Денис Марчук.

Розмінування українських полів, каже представник аграрної ради, це проблема всієї держави.

— Гинуть люди, які працюють в полях, розміновують їх. Для більшості аграріїв фінансове забезпечення — це проблема номер один. Для деокупованих територій і де відбувалися активні бойові дії ще й накладається розмінування, розчищення від засмічення мінами, снарядами, — розповів Денис Марчук.

За словами Марчука, поля розміновують фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

— Вони роблять все необхідне, дуже багато допомагають аграріям, але фізично не вистачає їхніх працівників. Водночас триває й розмінування цивільної інфраструктури. Одна команда за день може відпрацювати не більше 20-30 га, а загальна кількість 5 мільйонів, — сказав Денис Марчук.

Держава сьогодні працює з міжнародними фондами, каже представник аграрної ради, щоб залучати додаткове фінансування.

—  Партнери надають кошти для закупівлі обладнання або безпосередньо постачають на територію України обладнання, що допомагатиме працівникам ДСНС розміновувати. Чекаємо на міжнародні експертні групи, які мають досвід роботи з розмінування в різних частинах світу, щоб пришвидшити процес розчищення аграрної землі, — розповів Денис Марчук.

Раніше повідомлялося, що у селі Посад-Покровське в Херсонській області підірвалися на російській міні четверо піротехніків ДСНС з Миколаївщини.

Читайте також: