• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 21.8°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.8° Мінлива хмарність

«Жоден працівник не покинув підрозділ», – рятувальники Очакова розповіли про службу під постійним ворожим вогнем

Очаківські рятувальники розповіли про службу під час щоденних обстрілів міста російськими окупантами.

Відповідне відео опублікувала ДСНС України. 

Як відомо, з перших днів великої війни очаківські рятувальники ліквідовують наслідки щоденних ворожих обстрілів міста. Військові РФ обстрілюють Очаків з території тимчасово окупованої Кінбурнської коси. За цей час загарбники двічі обстрілювали пожежну частину міста: в ніч проти 2 жовтня 2022 року та в ніч проти 1 січня 2023 року. 

— З першого на друге жовтня був приліт до нас на станцію. Пошкоджені були вікна, двері повилітали. Було декілька влучань таких, наскрізних – на виліт вийшли. Вийшов подивитися на це діло і потім одразу ж пішов в укриття. І хвилин через пʼять приблизно у 10-ти метрах прилетіло. Врятувало укриття, – згадує рятувальник-моторист Володимир Дробязко.

Рятувальник-моторист Володимир Дробязко

Начальник частини Євген Андріяш розповідає, що під час обстрілу частини в ніч проти 1 січня рятувальники поїхали на виїзд, одна в частині залишалися інші працівники ДСНС.

— Підрозділ виїхав на ліквідацію наслідків НС. Були обстріли, у місті одночасно було 2 чи 3 пожежі. Відділення працювало, резерв працював. І в цей час, вже приблизно після Нового року, був приліт прям в дах частини. Мені зателефонував співробітник і сказав, що є пряме попадання в самий підрозділ, – розповідає Євген Андріяш

Командир відділення Геннадій Гречко каже, що «все сталося миттєво»: «Диспетчера забрав з собою і швидко затащив у підвал. Потім були ще вибухи». 

Рятувальник Євген Андріяш розповідає, що незалежно від безпекової ситуації та кількості обертів Очакова працівники ДСНС продовжували нести службу.

— Місто дуже пошкоджене. Дуже багато будинків зруйновано. Дуже багато обстрілів. Обстріли як з РСЗВ, так і артилерії, і ракетні обстріли. Жоден працівник за цей час не покинув підрозділ, не виявив бажання не працювати або переїхати в більш тихіший район. Всі виконують свої завдання повністю. Нарікань до особового складу взагалі ніяких. Хлопці повністю віддаються роботі. Інколи навіть ризикують життя. Інколи навіть більше, ніж потрібно.

Коли ти бачиш що гинуть люди, гинуть діти; коли те, що люди набували роками, щоб спокійно жити тут на березі моря – все знищено просто вщент. Це найстрашніше. Ти бачив як все розбудовувалося, скільки сил вкладалося у місто, скільки енергії. Тепер це все знищено. Це досить тяжко. Але перемога буде обовʼязково за нами, це однозначно, – розповідає Євген Андріяш.

Начальник частини Євген Андріяш

Нагадаємо, в Силах оборони півдня повідомили, що російські військові відчувають «суттєвий голод боєприпасів» на території тимчасово окупованого Кінбурнського півострова. За її словами українські військові намагаються брати під контроль не тільки частини самого півострова, а й сполучення з материком, звідки армії РФ підтягує боєприпаси. Завдяки такій роботі значно зменшилась кількість обстрілів російськими військовими громад Миколаївщини.

Читайте також: