• неділя

    29 вересня, 2024

  • 25.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 29 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 25.8° Похмуро

Швеція поки що не планує передавати Україні винищувачі Gripen

Швеція наразі не планує передавати Україні винищувачі JAS 39 Gripen, адже країні самій потрібні ці літаки для захисту, поки вона не є членом НАТО.

Про це 21 серпня заявив премʼєр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

«Швеція — географічно велика країна, нам доводиться захищатися, і ми поки що не в НАТО. Ми не в тій ситуації. Ми зробимо все, щоб підтримати їх авіацією, але поки що нових зобовʼязань щодо надання шведських літаків Україні немає», — пояснив Ульф Крістерссон.

19 серпня президент України Володимир Зеленський був із візитом у Швеції, де домовлявся про майбутні поставки винищувачів JAS 39 Gripen. За його словами, тестові випробування Gripen «за участю українців — наших пілотів — уже почалися», але жодних деталей він не повідомив.

У лютому цього року міністр оборони України говорив, що Gripen є одією з оптимальних для ЗСУ машин. У червні уряд Швеції оголосив, що в рамках 12-го пакета допомоги Україні будуть навчати пілотів керувати Gripen.

Раніше повідомлялося, що Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16.

У серпні президент США дав зелене світло іншим країнам на навчання українських пілотів на F-16. 18 серпня стало відомо, що США дозволили Данії та Нідерландам передати Україні винищувачі після навчання пілотів. За день після цього міністр оборони Олексій Резніков розповів, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 «уже розпочалось».

До Великої Британії на навчання на винищувачах F-16 уже направилися пілоти, які випустилися у 2023 році. У Швеції ж навчатимуться пілоти з бойовим досвідом — випускники 2016 року.

16 травня 2023 року Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, які навчатимуть українських пілотів літати на західних винищувачах четвертого покоління, зокрема на F-16. До коаліції увійшли 11 країн. Очолили її Данія та Нідерланди. Навчатимуть пілотів у Данії та Румунії.

Читайте також: