• середа

    9 жовтня, 2024

  • 14.1°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.1° Ясне небо

Міськрада Миколаєва скасувала положення про використання резервного фонду, щоб ремонтувати розтрощені обстрілами будинки

Миколаївська міська рада скасувала положення про використання резервного фонду бюджету міста та буде користуватися напряму відповідним законом України, що значно полегшить виконання робіт з ліквідації наслідків російських обстрілів, зокрема, для ремонту багатоповерхівок.

Відповідне рішення було більшістю голосів ухвалено 28 липня під час засідання сесії Миколаївської міської ради.

У пояснювальній записці до проєкту рішення йдеться про те, що його було підготовлено у зв’язку із тим, що Положення про використання резервного фонду бюджету міста Миколаєва, що затверджене рішенням міської ради від 07.06.2002 № 2/11 прийнято на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 № 415 «Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету». При цьому, постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 175 «Тимчасовий порядок виділення та використання коштів з резервного фонду бюджету в умовах воєнного стану» зупинено дію Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 415 і визначено Тимчасовий порядок виділення та використання коштів з резервного фонду бюджету в умовах воєнного стану, який слід використовувати у період дії режиму воєнного стану.

— Є встановлений на законодавчому рівні загальнодержавний порядок використання резервних фондів. На підставі вказаного законодавства був прийнятий наш місцевий нормативний акт щодо використання резервного фонду. Через посилення російської агресії на державному рівні Верховною Радою був змінений та суттєво спрощений порядок використання резервного фонду. Цим рішенням, фактично, ми приводимо наш місцевий нормативний акт у відповідність до встановленого Верховною Радою. Фактично, ми вказуємо на те, що будемо напряму користуватись встановленим Верховною Радою порядком. Ми будемо використовувати закон напряму, - пояснив колегам проєкт рішення депутат Федір Панченко.

У пояснювальній записці до проєкту рішення йде мова про те, що його прийняття надасть можливість привести нормативні документи місцевого рівня у відповідність до вимог загальнодержавних нормативних документів та використовувати резервний фонд бюджету міста Миколаєва у значно швидших темпах, що в свою чергу надасть можливість оперативно реагувати на епізоди надзвичайної ситуації воєнного характеру в частині заходів, необхідних для ліквідації наслідків таких епізодів НС (зокрема, але не виключно: проведення обстежень пошкоджених об’єктів; проведення відновлювальних ремонтів пошкоджених об’єктів; здійснення заходів, пов’язаних із розбором руйнувань, що утворилися внаслідок епізодів НС. 

Класифікатор надзвичайних подій ДК 019:2010, що затверджений Наказом Держспоживстандарту України визначає чотири характери надзвичайних ситуацій, які можуть існувати відповідно до вимог діючого законодавства: соціальний, техногенний, природний, воєнний.

Під час обговорення проєкту рішення Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич пояснив, що скасування дії міського Порядку максимально спростить процес використання виконавчими органами влади коштів резервного фонду. Як приклад він привів ситуацію з необхідністю ремонтувати дахи у багатоповерхівках, що були обстріляні Російською Федерацією. 

— Головний нюанс, який буде змінено, ось, наприклад, стосовно тих дахів. Крилова, Карпенко прилетіла ракета, для того, щоб по старій схемі нам працювати, ми маємо зробити якусь проектно-кошторисну документацію, виділити кошти, і після цього… Звичайно, що ми не можемо замовити проектно-кошторисну документацію. Нещодавно у нас була з Офісом Президента та Асоціацією міст комунікація, в якій ми сказали, що постановами 590 та 169 заборонені капітальні видатки, а для того, щоб ремонтувати терміново ці дахи - нам потрібно їх фактично відремонтувати капітально, бо поточним ремонтом там не обійтись, там порушені несучі конструкції і так далі. Таким чином, ми не можемо навіть замовити проектно-кошторисну документацію, бо це є фактичними капітальними видатками. І нам сказали: «Користуйтесь резервним фондом». Тому нам потрібно зараз саме відремонтувати та по факту застосувати використання цих матеріально, і після цього можна буде оплатити ці речі по факту, а не за планом. Ось це головне, що сьогодні ми повинні зробити, щоб потім ніхто з виконавців не сидів на допитах, чому використовували кошти резервного фонду, не маючи проектно-кошторисної документації, - сказав Олександр Сєнкевич.

Проєкт рішення підтримали 43 депутати Миколаївської міської ради, один депутат утримався. Тож рішення було прийняте.

Нагадаємо, у центрі Миколаєва офіційно з’явилася вулиця Маріупольська. Рішення перейменувати вулицю Московську прийняли депутати міськради на сесії 28 липня.

Читайте також: