• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Виробництво біогазу з агропродукції — крок до енергонезалежності, — Гайду

НКРЕКП ухвалила постанову «Про внесення змін до Кодексу газотранспортної системи та Кодексу газорозподільних систем», яка дає зелене світло постачанню біометану у газотранспортну систему України.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради України. 

Із відповідним депутатським зверненням до комісії та Уряду зверталися зокрема і народні депутати України — члени комітету з питань аграрної та земельної політики. За словами очільника комітету Олександра Гайду рішення комісії потрібне аграріям, адже саме відходи аграрного виробництва є якісною сировиною для переробки в біогаз.

— За прогнозами ЄБРР ми можемо виробляти до 10 млрд. кубометрів біометану. А отже опалювати свої виробництва, як це роблять на птахофермах Європи та транспортувати вироблений газ в газотранспортну/ газорозподільну системи країни, – зазначає Олександр Гайду.

Згідно ухваленої постанови НКРЕКП передбачається збільшення молярної частки вмісту кисню у природному газі з 0,02 мол.%: до 0, 2 мол.% для доступу біометану до ГТС та до 1,0% для доступу біометану до газорозподільних систем.

— Це означає, що виробники біометану тепер зможуть звернутися до операторів ГТС/ГРС за технічними умовами щодо постачання біометану в мережі. А ми спільно робимо ще один крок до енергонезалежності від росії, – підсумував Олександр Гайду.

Нагадаємо, що голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду у програмі «Діалог» на ТРК «МАРТ» розповів, над якими напрямами підтримки українських аграріїв працює комітет.

Читайте також: