229-й день війни: Росія випустила по українським містам більше 80 ракет, 14 знищено над Миколаївщиною

10 жовтня триває 229-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

В ніч на 10 жовтня у Миколаєві знову лунали вибухи. Наразі інформація про влучання, пошкодження та постраждалих уточнюється.

Вчора ввечері з акваторії Чорного моря росіяни нанесли ракетний удар в напрямку Очакова. Пошкоджено 8 будинків, поранено одного цивільного мешканця, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також з «Градів» і ствольної артилерії ворог обстрілював Куцурубську громаду з напрямку Кінбурнської коси. Людських втрат немає.

Загалом, на Південнобузькому напрямку зафіксовано ворожі обстріли в райони понад 25 населених пунктів вздовж всієї лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Разом з тим ЗСУ ліквідували ще понад 40 окупантів та 20 одиниць техніки на херсонському напрямку, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється


21:40 Тимчасово обмежене постачання електроенергії у форматі «віялових» відключень може зайняти до декількох днів, доки енергосистема не буде повністю відновлена.

Про це попередив голова «Укренерго» Володимир Кудрицький під час ефіру телемарафону.

— Сьогодні і, можливо, у кілька наступних днів все ж таки знадобиться додаткове обмеження споживання, щоб дати можливість нашим ремонтним бригадам, які працюють 24/7, відновити електромережу та якнайшвидше забезпечити надійне електропостачання,  сказав він.

При цьому в більшості регіонів енергопостачання все відбувається у нормальному режимі.

— Сказати що наша інфраструктура виявилася крихкою ми не можемо, але там де руйнування найбільші потрібно трошки більше часу для того, щоб відновити для наших споживачів енергопостачання. Географія цих обстрілів була достатньо широкою фактично у всіх регіонах в усіх куточках України споживачі могли відчути певні проблеми. Але ми очікуємо, що в найближчі години, найближчі дні ми зможемо відновити енергопостачання для всіх наших споживачів, — доповнив Володимир Кудрицький.


21:00 Вибух на Кримському мосту серйозно наблизив Російську Федерацію до сценарію, у якому вона втрачає окупований півострів.

Про це телеканалу TV2 розповів аналітик при Міноборони Норвегії Андерс Нільсен.

Він назвав проблеми з мостом «символічним подарунком на день народження» Володимиру Путіну.

 Президент Путін був принижений, і це надсилає чіткий сигнал про те, що існує реальний ризик того, що росіяни можуть втратити Крим,  підкреслив представник норвезького міністерства.

За його словами, вибух також мав велике військове значення, особливо в довгостроковій перспективі на декілька місяців. Це має послабити російські лінії постачання напівденному фронті. Хоча міст не повністю зруйнований, але його пропускна здатність значно зменшилася.

— Росіянам бракуватиме важливих поставок, таких як боєприпаси, бронетранспортери, паливо та продовольство. Це ослаблення, і взимку це сильно вдарить по них, — зазначив Андерс Нільсен.

Він додав, що Україна також наблизилася до деокупації Херсонщини.

— Вибух на Кримському мосту ставить росіян більше дилем і ускладнює успіх у південній частині поля бою – включно з Херсонською областю, — підсумував військовий аналітик.

20:43 Президент США Джо Байден прокоментував російські ракетні удари, яких зазнали українські міста сьогодні, 10 жовтня.

Його цитує видання Axios.

— Ці атаки вбили та поранили мирних жителів і знищили цілі, які не мали відношення до військових. Вони ще раз демонструють повну жорстокість незаконної війни пана Путіна проти українського народу, — наголосив америкаський лідер.

У заяві Байдена був зроблений акцент на тому, що американський народ продовжить надавати підтримку Україні до повної переваги, США також будуть «притягувати Путіна та Росію до відповідальності за звірства та військові злочини».

Американський президент підкреслив, що у майбутньому Росія має сплатити за всі руйнування в українських містах.

20:25 Мобілізація, яка триває в Росії вже близько трьох тижнів, ніяким чином не змінить хід війни на користь Москви.

Така позиція в голови департамента зовнішньої розвідки Естонії Мікка Маррана.

Керівник розвідувальної служби назвав високу мотивацію української армії як причину, чому він вірить, що вона переможе російську армію.

— Вони мають перемогти, тому що для України це війна за незалежність. Це не просто регіональний конфлікт, і тому вони дуже мотивовані, —  сказав шеф естонської розвідки.

Він додав, що російські мобілізовані будуть змушені виживати за законами Дарвіна, більша частина з них загине у перші місяці.

— Перші призовники, які прибудуть або вже прибули в зону бойових дій, є найлегшою мішенню для українців, — підсумував Мікка Марран

20:00 З Молдови до України вирушили 17 вантажівок з гуманітарною допомогою, яка буде розподілена серед мешканців Миколаївській області.

Про це повідомляє Moldpres.

Вантажівки вже перетнули кордон, у доставці допомоги для південного регіону прийняли участь міністр внутрішніх справ Ана Ревенко та міністр закордонних справ та європейської інтеграції Ніку Попеску.

— Український народ знає, що ми з ним і що він може покластися на Республіку Молдова, коли потребує допомоги. Ми ще раз дякуємо українцям за те, що вони протистоять викликам і так мужньо борються за свою країну, — наголосила голова МВС Молдови.

У цю партію допомоги увійдуть ліжка, матраци, обігрівачі для наметів, спальні мішки, гігієнічні набори та продукти харчування.

19:37 Сьогодні вдень, 10 жовтня, над Херсонською областю був збитий ворожий Су-25.

Про враження російської цілі відзвітували у повітряному командуванні «Південь».

З літаком супротивника впоралися зенітники Херсонської ракетної бригади. Знищення штурмовика зафіксували близько 14.30.

— Слава Україні! Смерть ворогам!, — додали у повідомленні.

19:11 Робота постраждалої від ракетних ударів росіян енергетичної інфраструктури буде відновлена протягом понеділка-вівторка.

Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

— Десятки ракет влучили в об’єкти енергетичної інфраструктури в 11 областях і місті Києві. Електропостачання порушено практично по всій країні. У 8 регіонах є проблеми з водопостачанням. Уряд разом з усіма відповідальними відомствами розпочав реалізацію оперативного плану відновлення пошкоджених об’єктів. За попередньою інформацією, більшість обʼєктів енергетичної інфраструктури зможемо відновити вже сьогодні. Частина запрацює завтра, – зазначив Денис Шмигаль.

За його словами, енергопостачання вже відновили в Сумах, йде процес у Житомирі та Харкові. Введено графік аварійних відключень у Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській та Житомирській областях.

— Звертаюсь до всіх українців із надзвичайно важливим проханням: обмежте споживання електроенергії, особливо у вечірні години, на ці кілька днів, поки йде відновлення та ремонтні роботи. За можливості не вмикайте найбільш енерговитратні прилади (електрообігрівачі, бойлери, електроплити, мікрохвильовки, пральні машини, електрочайники, кавоварки, праски). Це зменшить навантаження на нашу енергосистему та дозволить максимально швидко відновити інфраструктуру, — написав глава уряду.

18:54 Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо відновлення звʼязку та енергопостачання.

— Ворог завдав шкоди нашій енергетичній інфраструктурі, але наразі робимо все необхідне, щоб оперативно відновити постачання електроенергії. Інфраструктура, що забезпечує мобільний зв’язок, не постраждала. Подекуди спостерігалися перебої через відсутність енергопостачання, — зазначив він.

Володимир Зеленський попросив українців зменшити споживання електроенергії з 17 до 22 години.

— Це полегшить навантаження на нашу енергосистему та зменшить потребу у аварійних відключеннях. Тримаємось. Працюємо. Єднаємось. Тільки так ми подолаємо всі випробування, — додав глава держави.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, у переважній більшості постраждалих регіонів світло зʼявиться до кінця дня.

Наразі електропостачання відсутнє в чотирьох областях: Львівська, Полтавська, Сумська та Тернопільська. На решті території України електропостачання порушено частково.

18:35 Секретар РНБО Олексій Данілов заспокоїв українців тим, що у Росії не так і багато залишилося ракет, і вони рано чи пізно закінчаться.

Про це він розповів в інтерв’ю «Українській правді».

— Те, що стосується сьогоднішньої потужної ракетної атаки, якої сьогодні зазнала майже вся країна, саме по нашій енергосистемі, ще раз – це прояв слабкості, це прояв розуміння того, що він (Путін, – прим.) програє. Він в такий спосіб хоче посіяти у нас хаос, паніку. Але я хочу заспокоїти всіх наших громадян, що в нього вже не так багато лишилося всіх цих ракет, і вони рано чи пізно закінчуються. І ми точно знаємо, що їх уже набагато менше, ніж було до 24 лютого, – повідомив він.

18:12 Масовані ракетні удари — «стиль» нового командувача силами окупантів Суровікіна, повідомляють в Головному управлінні розвідки Міноборони.

— Нещодавно такий собі Сергій Суровікін був представлений як новий глава окупаційної армії росіян в Україні. Він відомий тим, що очолював повітряно-космічні сили Росії, не служивши в авіації, а до цього — повітряне угруповання росіян у Сирії. Це його стиль… закидати ракетами інфраструктуру, зокрема об'єкти цивільної інфраструктури, – кажуть в розвідці.

17:37 В парламенті Естонї зібрали необхідні підписи для внесення на розгляд питання про визнання російського режиму терористичним, повідомив голова зовнішньополітичного парламентського комітету Естонії Марко Міхкельсон.

16:23 Служба безпеки України заявила, що паралельно з масованими ракетними ударами Росія сьогодні «обстріляла» українців в мережі численними фейками.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби.

— Це важлива частина його плану. Завдання окупантів – посилити медійний ефект від ракетних ударів і розхитати інформаційний простір України. Тож у хід ідуть різноманітні інформаційно-психологічні спецоперації (ІПСО) Перелік тем надзвичайно широкий: від перебільшення кількості випущених ракет і наслідків уражень до чуток про евакуацію представників влади, — розповіли в СБУ.

16:13 Сьогодні ввечері вуличне освітлення в Миколаєві не працюватиме. Також о 17:00 буде вимкнено усі світлофори.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

— Прошу водіїв дотримуватись правил дорожнього руху. Після 17:00 скорочуємо кількість електротранспорту на вулицях міста. Також прохання до всіх: обмежити споживання електроенергії, — зазначив міський голова.

16:05 Укрзалізниця попередила про затримку руху 38 потягів через ранкові ракетні атаки

Про це повідомляє Укрзалізниця

Станом на 15.00 із затримкою до 30 хвилин рухаються 14 поїздів; 24 рейси рухаються із затримкою від 30 хвилин і більше. Час затримки кожного поїзда оперативно можна дивитись на сайті, а також в розділі "онлайн-табло" в чат-ботах Укрзалізниці та в застосунку. В цьому розділі також додали онлайн-табло вокзалів Конотопу та Шостки. 

15:43 Президент Володимир Зеленський заявив, що звільнення України від російських окупантів – єдиний фундамент миру й безпеки для всіх українців.

Про це йдеться у його заяві, опублікованій в соцмережах.

— Сьогодні весь світ укотре побачив справжнє обличчя держави-терориста, яка вбиває наших людей. Не лише на полі бою, але й у мирних містах. Країни, яка прикриває розмовами про мир свою справжню, криваву й злочинну суть і мету. А на всі пропозиції справжнього миру відповідає ракетними ударами. Це все тільки доводить, що звільнення всієї нашої землі – єдиний фундамент миру й безпеки для всіх українців, — заявив Володимир Зеленський.

15:41 Унаслідок ракетних ударів близько 90% Львова - без електропостачання, трамваї та тролейбуси не курсують.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Натомість збільшили кількість автобусів на маршрутах.

«Понад 80% світлофорів не працює. На великих перехрестях працюють регулювальники», - йдеться у повідомленні.

15:27 Кількість людей, які загинули від російських атак по Запоріжжю, продовжує збільшуватися. Станом на 11:00 відомо про 14 загиблих та 74 поранених внаслідок учорашнього нічного удару по багатоповерховому будинку та приватному сектору в одному з районів міста.

Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Крім того, відомо про двох загиблих та 23 поранених від сьогоднішнього нічного обстрілу багатоквартирного будинку.

15:20 Українців закликали ввечері обмежити використання електроенергії

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко закликав українців обмежити використання електроенергії сьогодні ввечері з 17:00 до 22:00.

Про це він написав в своєму Телеграм-каналі.

— Внаслідок сьогоднішнього обстрілу рашистів, переконливо просимо всіх, за можливості, сьогодні з 17:00 до 22:00 обмежити споживання електроенергії.  Це допоможе пройти критичні навантаження наших електромереж, — йдеться у повідомленні.

15:12 Генеральний Штаб ЗС України повідомляє уточнені дані щодо масованого ракетного удару.

Станом на 14.00 російська федерація використала 84 крилатих ракети, 24 безпілотних літальних апарати, з них 13 - іранські "Шахід-136".

Знищено 56 цілей. Серед них 43 крилатих ракети та 13 БПЛА (з них 10 типу "камікадзе").

15:10 Карта сьогоднішніх ракетних ударів по українських містах.

14:47 Дипломатичні установи не збираються евакуйовуватися зі столиці в зв’язку із ранковими ракетними обстрілами.

Зокрема, посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс у Twitter зазначила, що персонал установи «в порядку».

Повідомлення про нібито евакуацію посольств з Києва розповсюджується через російські Telegram-канали та медіа Кремля, пише Liga.net.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що від самого ранку перебуває в постійному контакті з партнерами, щоб «координувати рішучу відповідь» на атаки росіян: «Партнери мають об’єднати зусилля, щоб негайно забезпечити Україну системами протиповітряної та протиракетної оборони».

Як повідомлялося, німецьке дипломатичне відомство також зазнало пошкоджень внаслідок масованих обстрілів Києва з боку Росії.

Крім того, під час обстрілу столиці 10 жовтня одна з російських ракет впала поблизу посольства Румунії у Києві.

Посольство США закликало своїх громадян залишити територію України через обстріли Росією.

14:45 Українська співачка Наталія Могилевська під час ранкової атаки росіян підтримувала людей на київській станції метро "Позняки".

14:26 Кількість жертв від російських атак по Запоріжжю збільшилась до 14 осіб, ще 74 – отримали поранення, повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

Крім того, відомо про двох загиблих та 23 поранених від сьогоднішнього нічного обстрілу багатоквартирного будинку. Пошуково-рятувальні служби ще тривають.

14:15 Ракетні удари по українській столиці та інфраструктурі, росіяни планували ще з початку жовтня, — Головне управління розвідки Міноборони України

За даними воєнної розвідки України, російські окупаційні війська отримали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня.

«До військових частин стратегічної та дальньої авіації надійшли накази про підготовку до завдання масованих ракетних обстрілів. Цілями визначалися саме об’єкти критичної цивільної інфраструктури та центральні райони густонаселених українських міст», — йдеться у повідомленні розвідки.

Зокрема, 8 жовтня на аеродром «Оленья» з аеродрому «Енгельс» було перебазовано сім стратегічних бомбардувальників Ту-160 та споряджено їх крилатими ракетами Х-101.

На зовнішній рейд Севастополя було виведено 6 носіїв крилатих ракет з сорока ракетами «Калібр».

«Основною метою країни-терориста було знищення ТЕС, створення паніки серед українців та залякування європейської громадськості», — йдеться у повідомленні.

13:50 Унаслідок російських атак по Києву загинули п'ять людей, ще 47 поранені, повідомила речниця управління ДСНС у Києві Світлана Водолага.

«Рятувальники працювали у шести точках, куди влучили ворожі ракети. За попередніми даними, внаслідок масованої атаки загинули 5 людей, 47 постраждали. Також врятовано 12 людей», – розповіла вона в ефірі національного телемарафону.

За її словами, ще 24 людини рятувальники евакуювали з будинків, які були пошкоджені.

13:32 Наслідки нічних обстрілів університету в центрі міста Миколаєва:

13:17 Путін розпочав оперативне засідання Радбезу РФ. Він заявив, що сьогоднішній масований обстріл України завдавався «високоточною зброєю по об'єктах інфраструктури». 

Він такок каже, що у разі продовження спроб проведення терактів на території Росії відповіді будуть жорсткими та відповідатимуть рівню загроз.

12:49 Опубліковані перші фото наслідків російських ударів по Києву.

12:33 Проривів чи наступальних дій з боку території Білорусі та Росії на Чернігівщині не зафіксовано, повідомили в Оперативному командуванні «Північ».

12:20 Посольство США в Києві закликало громадян країни, які перебувають на території України, покинути країну, коли це буде безпечно через удари Росії, які становлять пряму загрозу цивільному населенню та цивільній інфраструктурі

12:10 В Міноборони Молдови заявили, що три російські ракети порушили повітряний простір країни.

"Цілі становили небезпеку для інфраструктури Республіки Молдова і, зокрема, для цивільних літаків, що літають над повітряним простором країни", - зазначили у відомстві.

13:57 В Україні на даний момент внаслідок ракетних ударів пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об'єктів у 8 регіонах та у Києві, повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

11:37 Війська рф атакували Львівщину 15 ракетами, частину з них збили сили протиповітряної оборони.

Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

- 15 ракет атакували Львівську область. Частину з них збила ППО. Повітряна тривога триває, залишайтесь в укриттях, - йдеться у повідомленні.

Раніше Максим Козицький поінформував про те, що зафіксовано удари по об‘єктах енергетичної інфраструктури Львівської області.

Нагадаємо, що зранку 10 жовтня війська РФ завдали масовану ракетну атаку по всій території України.

11:06 Зранку росіяни випустили по Україні вже 75 ракет, 41 з них знешкоджено ППО, повідомив Залужний.

10:24 Наслідки прильоту по центру Києва.

10:00 Близько 07:30 по всій Україні оголосили повітряну тривогу. У багатьох містах пролунали звуки вибухів. Зокрема, у Львові, Хмельницькому, Житомирі, Тернополі, Кременчуку, Дніпрі.

Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко повідомив, що внаслідок обстрілу області є загиблі та постраждалі.

09:30 У Києві вранці 10 жовтня під час повітряної тривоги пролунала серія вибухів.

Про це повідомив мер міста Віталій Кличко.

— Кілька вибухів у Шевченківському районі – в центрі столиці. Всі служби слідують на місця. Деталі згодом", – написав він.

За даними радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, є приліт на одній із центральних вулиць. Очевидці також публікують відео, на якому горить цивільна машина. Є постраждалі.

07:30 Нашою авіацією нанесено 9 ударів по противнику, ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 246 вогневих завдань

Орієнтовні втрати противника за добу дорівнюють:

  • 44 окупанти
  • 2 реактивні системи залпового вогню «Град»
  • 4 танки
  • 10 одиниць авто-бронетехніки
  • 4 міномети 120 калібру.

Пошкоджено 2 танки, 2 бронемашини, самохідну гаубицю «Мста-С».

07:11 У Миколаївському районі збили два літальні апарати «Орлан-10».

«З метою уточнення положення наших військ та корегування вогню артилерії продовжує повітряну розвідку безпілотними шпигунами. Наші протиповітряні сили продовжують їх нищити», — йдеться у повідомленні.

Дивитись повну версію