• четвер

    19 вересня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Хто відповість за львівський сміттєколапс?

Здається, після червневої трагедії на катастрофічно переповненому Грибовицькому сміттєзвалищі, яка стала чорною/лакмусовою топ-новиною країни, тільки три міста по-справжньому підставили плече Львову, а це - Киів (червень), Дніпро (липень), а днями - і Миколаів. 

Давати оцінку діям мерів Віталія Кличка, Бориса Філатова, Александр Сенкевич некоректно, як і поділяти конспірологічні настрої деяких політиків, яким сниться крісло градоначальника, щодо важливості проведення "сміттєвоі" позачергової сесії, якої, до речі, ані в столиці, ані в інших містах України не було. 

Тим часом миколаівців, як і мене, цікавить офіційна позиція голови Львівської ОДА Олега Синютки та голови Львівської облради Олександра Ганущина, на адресу яких я підготував депутатське звернення, і до якого долучилися моі колеги-нардепи.

Суть запитань до керівництва Львівщини, з яким ми зустрінемося вже 14 вересня у Львові під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з науки та освіти, дуже проста. Викликані вони, в першу чергу, обуреннями миколаївців, які не розуміють, чому райони Львівщини так повільно підставляють плече своєму рідному обласному центру, відверто саботуючи доручення керівництва держави.

По-перше, хто підбурював місцевих мешканців та чому досі не прийняті місцевими радами Львівщини такі потрібні рішення про виділення нової ділянки/ділянок для розширення Грибовицького сміттєзвалища?

По-друге, з яких причин керівництво таких міст, як Броди, Мостиська, Сокаль, Новий Розділ, Миколаїв, Самбір, Дрогобич та інші так довго не давали дозволу на прийом сміття з обласного центру?

По-третє, яких вжито заходів для пошуку та реалізації інвестиційного проекту з будівництва такого важливого сміттєпереробного заводу?

Вважаю, що мер Львова Андрій Садовий має звернутися до миколаївців зі словами вдячності за підтримку та своїм проектом розв'язання серйозної проблеми з вивозом сміття, а керівництво Львівської області в особі Олега Сирютки та Олександра Ганущина має негайно прийняти відповідні рішення щодо локальних перспектив утилізації з метою недопущення протистоянь в інших областях України. 

Це, безсумнівно, зніме напругу в нашому Миколаєві, автоматично вирішивши низку інших системних питань зі сміттєзвалищами, в тому числі, нелегальними, в Україні.