• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Чи відремонтують Варварівський міст та головні транспортні артерії півдня України?

Безсумнівно, 2018-й має всі шанси стати роком інфраструктури на Миколаївщині. Таке переконання після того, як 10 листопада ми з колегами – народними депутатами від Миколаївщини Ігорем Бриченком,Олександром Жолобецьким першим заступником міського голови Миколаєва Андрієм Дадиверіним укотре зустрілися з Міністром інфраструктури України Володимиром Омеляном щодо стану доріг краю, Південнобузького мосту, а також перспектив відновлення інфраструктури півдня України.

Пан міністр повідомив, що 2018-й – рік інфраструктури в Україні, адже розпочинає діяти підтриманий Парламентом Державний дорожній фонд. Гарантоване фінансування доріг – це 60% коштів на дороги державного значення, 35% – на потреби шляхів місцевого значення, 5% – на фінансування заходів безпеки. І це в умовах інфраструктурної децентралізації, коли тисячі кілометрів перейдуть до громад та їхньої сфери управління.

Проте головне питання нашої зустрічі – критичний стан Південобузького (Варварівського) мосту, який вже давно перебуває на балансі громади Миколаєва, а його дорожнє покриття – в компетенції Укравтодору.

Зокрема, ми вказали, що проект нашого легендарного мосту, який має найбільшу в Європі поворотну стрілу, виконано у 1957-1963 рр. інститутом “Київдіпротранс”, будівництво здійснено у 1964 р. Мостопоїздом №444 тресту «Мостобуд №1». Перебуваючи на балансі громади Миколаєва, головне сполучення півдня України майже не мало капітального ремонту, водночас ніхто не дбав про ключове – габаритно-ваговий контроль. Ось чому його експлуатаційний та моральний ресурс вичерпано, а стан конструкцій можна вважати, як незадовільний. Хто пригадує початок 2000-х, розуміє, що таке ремонт головної артерії півострова.

За результатами наради ми отримали повну підтримку з боку Міністра стосовно того, що Варварівський міст повинен бути відновлений наступного, 2018 року, причому підтримка буде постійною.

Як балансоутримувач, міська влада повинна вжити, як на нашу думку, таких невідкладних заходів:

– терміново вирішити питання про реконструкцію споруди або про її закриття; організувати габаритно-ваговий контроль.

На думку експертів, які дослідили стан мосту, невідкладний ремонт передбачає ліквідацію місцевих розмивів опор та їх оновлення сучасними довговічними ремонтними матеріалами; влаштування сучасного антикорозійного захисту прогонових будов та фасадних частин; заміну шарів дорожнього одягу проїзної частини, а також деформаційних швів на безшумні конструкції; ремонт опор освітлення, перильного огородження тротуарів та бар’єрного огородження; влаштування колектору водовідведення.

Для цього комплексу заходів важливо, щоб депутати міської ради заклали до бюджету Миколаєва на 2018 рік кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації для ремонту, придбали пересувні комплекси габаритно-вагового контролю, організували резервні варіанти сполучень з материком. Зважаючи на те, що ремонт об’єкта можна визначити, як стратегічно важливий, до роботи слід залучити як необхідні ресурси, фахівців, так і області департаменти, очільників дорожніх служб, профільні будівельні організації, усіх, хто дбає про головний причорноморський обласний центр.

Як народні депутати України, ми будемо вимагати від парламентської більшості, Міністерства інфраструктури України та Міністерства фінансів України передбачити кошти на відновлення дорожнього полотна, підтримку в залученні інвестицій, в тому числі, для будівництва об’їзного мосту.

Наполягаємо на тому, щоби 2018-й Миколаівська міська рада, а з нею – обласна рада оголосили роком інфраструктури на Миколаївщині, і підтримка цієї ініціативи – у масштабному відновленні інфраструктури Миколаївщини. Спільними зусиллями – до ремонту та будівництва мостів, переходів, шляхів, електрифікації сполучень, сучасних вокзалів, автостанцій, річвокзалу, аеропорту.

Вдячностей, як і роботи, вистачить на всіх!