• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Висування Порошенка, сварка у місцевій президентській пісочниці та безтурботні канадці

Президентські вибори все більше і більше набирають обертів та виходять на перший план в житті України та її громадян. Отже, і я змушений у найближчі кілька місяців приділяти їм більше уваги, вибачте мене, тому що, насправді, я – як акин – що бачу і чую, про те і співаю. 

Чинний президент Петро Порошенко оголосив про свої претензії на другий термін. Зробив він це під час масштабного форуму «Від Крут до Брюсселю. Ми йдемо своїм шляхом». Як він оголосив – робить це, тому, що відчуває відповідальність перед країною, перед сучасниками, перед минулими та прийдешніми поколіннями. Під час свого виступу він розкритикував конкурентів та пообіцяв і надалі зміцнювати армію, виборювати українську незалежність від Москви та у 2024 році подати заявку на вступ до ЄС. Взагалі, до вже відомих слоганів «Армія, Віра, Мова» додався ще один, можна сказати, підсумковий – якщо не переможе Порошенко, переможе Путін.

Не знаю, як вам, а мені на форумі сподобались кілька виступів із «групи підтримки», так би мовити. Перед усім, виступ Леся Подерев’янського, про північну лисичку з білим пухнастим хвостиком, Олександра Пасхавера про зміну формальної незалежності на реальну та мера Дніпра, в якому той відверто розповів про проблеми місцевого самоврядування та вперше на такому рівні заговорив про безглуздість та марність заборони грального бізнесу. Ну, і, звичайно, не забуваєм про прем’єр-міністра, спікера парламенту, мера Києва – дистанційно,  та живого і справжнього Андерса Расмуссена. Загалом – все цілком солідно, очікувано та зрозуміло.

А в той самий день проводила своє зібрання «Опозиційної платформи – За життя» в незрозумілому, поки що, статусі – не партія, а не зрозуміло що. Основна мета заходу – підтримка кандидата Юрія Бойка, який йде як самовисуванець. Це зрозуміло. Не зрозуміло інше. Чому всі мас-медіа, розповідаючи про подію, в основному цитували не кандидата Бойка, а пана Медведчука, з його ідеями автономії Донбасу, які повністю співпадають з баченням Росії? Можливо, тому, що всім цікаво знати думку пастуха, а не вівець і всі точно розуміють, хто у тій компанії пастух, а хто вівця, чи то – баран.

Кажуть, що якщо щось загадати у новорічну ніч, та й ще розповісти про це всім в ефірі національного телеканалу, то це цілком збутися. Можливо цим можна пояснити останні рейтинги кандидатів в президенти, оприлюдненні двома авторитетними соціологічними службами. Згідно них, Зеленський зробив ривок, та опинився на першому місці, Порошенко – на другому, а Тимошенко – на третьому. Зрозуміло, що попереду ще два місяці боротьби, ці показники аж ніяк не остаточні і все ще може дуже помінятися. Тим більше, що у перемогу Зеленського вірять вдвічі менше людей, ніж тих, хто готовий за нього голосувати. Але, у будь якому разі, штабам обох основних кандидатів є про що замислитися. А загалом, ці президентські вибори будуть рекордними. По кількості кандидатів – точно. Зареєстровано близько тридцяти кандидатів, що вже перевищує рекорд 2004 року, а загалом кількість бажаючих вже перевищує п’ять десятків. Нудно нам всім не буде. Головне, щоб потім не було сумно.

А в той час, як Петро Олексійович висувається у президенти на другий термін, у нашій місцевій пісочниці його хлопці ображають один одного. Перший заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Бонь видав розпорядження, згідно з яким відбувся перерозподіл обов’язків між заступниками голови ОДА. У так званого «гуманітарного» заступника Євгенія Шевченка з під опіки забрали практично весь гуманітарний блок – соцзахист, медицину, тощо, залишивши тільки один архів. В коментарях засобам масової інформації В’ячеслав Валентинович пояснив, що таке рішення обумовлено тим, що «есть мнение», що Євгеній Валерійович не впорався по «практично всім» напрямкам. На що останній досить емоційно заперечив, і порадив колезі не займатися «політичними іграми». У будь якому разі, звільнятися він не збирається, а буде «піднімати архів», бо і там питань багато. І правильно, я вважаю, вчиняє Євгеній Валерійович, немає причин звільнятися. Бо в архівах зберігаються знання та мудрість людства. І ще Конфуцій говорив: «Той, хто буде займатися архівною справою, буде наймудрішим на заздрість всім» - кінець цитати. 

Два з половиною мільйони гривень. Для когось це лише можливість прийняти участь у президентських перегонах, а для когось – ціна життя. Саме стільки, згідно рішення суду, заборгував житель Миколаєва подружній парі з Одеси. І після судового засідання очевидно, не погоджуючись з вердиктом, прямо перед будинком, в якому знаходиться суд, на людній вулиці розстріляв на смерть чоловіка та жінку. Вбивця, «відомий у вузьких колах», з місця не тікав. Жахлива подія. Таке, на жаль, буває і буває скрізь. Але от від заяви зборів суддів цього суду стає трохи моторошно, цитую: «Суд розташований в приміщені Бізнес - Центру, займає в ньому окремі 2, 3 та 4 поверхи, не має повноцінної охорони (охороняється один поверх з трьох), має металошукач, який встановлено на другому поверсі і який не працює» - кінець цитати. Не може установа, в якій судять, в тому числі, вбивць та розбійників бути на такому низькому рівні безпеки.

Обласна державна адміністрація пропонує депутатам обласної ради приміщення на вулиці Нікольскій 44-46, кажуть – бо дуже дорого коштуватиме реконструкція  – понад 60 мільйонів. Пікантність ситуації полягає в тому, що це та сама будівля, через який стався конфлікт між газетою «Рідне Прибужжя» та обласною державною адміністрацією.

Весь останній тиждень погода нас балувала майже весняним теплом. А в Канаді і на півночі Сполучених Штатів вирує полярний шторм. Температура там понизилась до мінус сорока градусів і ще більше. Холодно на стільки, що американські залізничники змушені підігрівати рейки вогнем, щоб потяги могли нормально проїхати. А канадці, опинившись у заторах не падають духом та грають у хокей. Безтурботні люди.