• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Шок, цирк та Невінчанний

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

Шок. 

Справжній шок. 

Саме таку емоцію відчувало чимало людей по всій планеті, коли дивились кадри захоплення Капітолія у столиці Сполучених Штатів Америки прихильниками поки що президента США Дональда Трампа. 

6 січня почалося засідання американського Конгресу, на якому мало відбутися затвердження результатів голосування виборників штатів за кандидатуру новообраного президента, які, у свою чергу, висловлювали волевиявлення виборців цих штатів. Процедура цілком формальна, але вона є невід’ємною частиною американського виборчого процесу і лише після неї можлива інавгурація нового президента, коли він набуває повної влади, а старий – позбавляється неї. Трамп вперто не визнавав результати голосування, безуспішно намагався оскаржити їх у судах, та потім просто вимагав переписати їх від однопартійців у окремих штатах. Все – марно. Але все це його не зупиняло. І 6 січня він влаштував багатотисячний мітинг своїх прихильників, на якому, фактично, закликав не підкорятися волі більшості інших американців, які у листопаді минулого року обрали собі іншого президента. І його прихильники сприйняли його слова як команду, як заклик до дії. І увірвались до будівлі американського парламенту. Парламентаріїв та віце-президента було евакуйовано, процедуру затвердження результатів голосування виборників було перервано, прихильників Трампа було згодом витеснено з Капітолію, але свої кілька хвилин сумнівної слави вони отримали. На жаль, не обійшлось без жертв, Секретна служба Сполучених штатів змушена була стріляти, аби зупинити найбільш агресивних трампістів. Загалом, є інформація про п’ятьох загиблих.

Багато хто тепер говорить, що Америка та Світ не будуть такими, як були. Бо американська демократія, її базові цінності, серед яких вільні, демократичні вибори – були зразком для багатьох людей у світі. Трамп, своєю неповагою до інституцій власної країни, своїм самодурством та своїм дурнуватим популізмом та невіглаством, своєю уявою, що держава – це лише він і є – значною мірою зруйнував ці базові цінності американської, та й не лише американської демократії. На жаль, він мав і має чимало послідовників у інших країнах, бо, якщо найсильнішій державі у світі можна, чому б не брати з неї приклад? Чому б, не вважати саму державу, якою ти поставлений керувати безвідповідальним вибором своїх співвітчизників, зі всіма її атрибутами… нудною,як це продемонстрував Зеленський у своєму новорічному привітанні.

І коли ці базові цінності демократії та державності руйнуються очільниками держав – великих та не дуже, виникає неповага до демократії, до спеціалістів у всіх галузях – від державного управління до медицини,  тоді стають «нудними», «неправильними» всі інститути та правила. І тоді штурмуються капітолії, люди не вірять в короновірус і вмирають від нього, або ідуть брататися з загарбниками і стають їх рабами. І наступні покоління змушення відбудовувати нові цивілізації на руїнах старих, з нуля. Якщо, звичайно, нові покоління взагалі будуть.

Депутат Миколаївської міської ради Максим Невінчаний у своєму пості на фейсбуці привітав всіх з Новим Роком зображенням Володимира Путіна – очільника Росії – країни, яка вже майже сім років веде проти України неоголошену війну та разом з українськими колаборантами вбиває українців. Чим викликав неабияке обурення у патріотично налаштованих містян і не лише миколаївців. На мою особисту думку, після такої ганьби Максим Андрійович мав би самовидалитися із соціальних мереж та політичного життя взагалі. Але те, що для чесного, проукраїнського політика із совістю – ганьба, для Максима Андрійовича – життя, повітря та поживний бульйон. А ще, я би на місті Артема Ільюка та Владислав Чайки вже починав би хвилюватися – бо на тлі гіперактивного Невінчаного вони виглядають вкрай тьмяно та невиразно. 

Неабиякий резонанс мало рішення виконкому ще старого скликання щодо того, що з 1 січня 2021 року батьки дітей молодших класів платитимуть 50% від вартості харчування, а батьки дітей у дитячих садочках – 70%. На мою думку, подібна схема харчування миколаївських школярів, враховуючи, що на це виділяється 120 мільйонів гривень з міського бюджету, а якість самого харчування, м’яко кажучи, не витримує жодної критики, є порочною, неправильною та потребує кардинальних змін. І так думаю не лише я один.

З 8 по 24 січня в Україні набрали чинності сурові карантинні обмеження, іншим словом – локдаун. Натомість, він буде не таким суровим як у березні – квітні минулого року. Буде заборонено відвідування всіх навчальних закладів, крім дитячих садочків; кафе та бари, ресторани працюватимуть на винос; під забороною всі масові розважальні заходи; робота ТРЦ; не прийматимуть культурні заклади, спортивні зали, фітнеси та басейни. Під заборону підпадають також торгівля непродовольчими товарами та робота непродовольчих ринків. Натомість, працюватиме громадський, міжміський та міжнародний транспорт; можна буде торгувати продовольчими товарами, ліками, засобами гігієни, кормами для тварин та ветпрепаратами; працюватимуть АЗС (без зон харчування), станції техобслуговування авто; банки; поштові оператори; готелі (з зоною спільного харчування з 6.00 до 11.00). У перукарні та салони краси можна буде потрапити за записом, спортивні професійні заходи будуть проходити без глядачів. 

Чимало спостерігачів та коментаторів взагалі сумніваються у доцільності введення локдауну після новорічних та різдвяних свят, в той час, як в Європі він  запроваджувався саме під час свят, а не після. Про те, що не будуть запроваджувати локдаун заявили мери Черкас та Тернопіля. Частина підприємців проти, протестували вони і у Миколаєві. Але під час діалогу голови обласної державної адміністрації з ними той пояснив, що вони не дуже все правильно розуміють. Очевидно, що сказаного «зеленою» владою мало хто може зрозуміти. Тому в супермаркетах міста, як то кажуть – від гріха подалі, просто почали відокремлювати стрічками та не продавати товари промислової групи, як то – іграшкові корівки, батарейки та жіночі панчохи. 

Що тут можна додати? Якщо на чолі держави клоун – життя її громадян перетворюється на цирк.

За цим кланяюся – побачимось!