• неділя

    8 вересня, 2024

  • 16.9°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.9° Ясне небо

У деокупованній Киселівці на Миколаївщині зруйновано 75% будинків

У селі Киселівка Первомайської територіальної громади у Миколаївській області, яке знаходиться за 55 кілометрів від Миколаєва та з березня 2022 року по листопад фактично знаходилось у зоні бойових дій, наразі через російські обстріли зруйновано близько 75% житлового фонду.

Про це у коментарі «НикВести» розповів начальник Первомайської селищної військової адміністрації Максим Коровай.

— Це одне із найстаріших сіл нашої громади. До початку війни у Киселівському старостинському окрузі проживало близько 800 людей. Це два села, Максимівка та Киселівка. Люди поступово повертаються у Киселівку. На даний момент у Киселівському старостаті знаходиться близько 50 людей, які також проживають у своїх домівках, у домівках сусідів, які не дуже розбиті. Якщо брати у процентному відношенні, то у Киселівці та Максимівці постраждало близько 75% житлового фонду. Об’єктів інфраструктури тут в принципі і не було, але фермери, фермерські господарства, приватні підприємці тут були, - розказав Максим Коровай.

Раніше повідомлялось, що у деокупованій Киселівці на Миколаївщині російськими обстрілами зруйновано храм Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. У будівлі відсутній дах, дощем та обсипаною штукатуркою знищено найстаріші ікони.

Село заснували у 30 роках ХІХ століття переважно переселенці-католики з польських, литовських та білоруських земель, які опинились тут не з власної волі, а за царським указом. Воно звалося Поляцьке, а 1905 р. його перейменували на Киселівку — на честь тодішнього міністра державного майна Павла Кисельова. 

Невелика мурована каплиця була зведена у 1852 році, освячена 1897 р. До більшовицького жовтневого перевороту парафія налічувала 1360 вірян із Киселівки та навколишніх хуторів. Храм уцілів після двох світових воєн і комуністичного режиму. Радянська влада перетворила його на склад добрив, а потім — на приміщення для сільськогосподарських машин місцевого колгоспу. 1990 року будівлю повернули вірянам. Отці ордену Товариства Христового (христусовці) відремонтували святиню. 2013 року костел освятив єпископ Броніслав Бернацький.

Фоторепортаж

Фото: Сергій Овчаришин

Читайте також: