• субота

    12 жовтня, 2024

  • 15.7°
    Легкий дощ

    Миколаїв

  • 12 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.7° Легкий дощ

«2 мільйони — смішні гроші», — у миколаївському «Нацкорпусі» запідозрили, що область відпрацьовує програму з тероборони «для галочки»

Ініціатива Миколаївської облдержадміністрації виділити лише 2 мільйони гривень на виконання цільової програми підтримки територіальної оборони не враховує всіх потреб військових, таких як оренда тирів, поповнення матеріальної бази для повноцінних навчань, створення волонтерських складів для зберігання форми, купівлі генераторів, паливно-мастильних матеріалів та ін.

Таку думку висловив керівник обласної організації партії «Національний корпус», член виконкому міськради Миколаєва Микита Плеханов.

Співрозмовник видання впевнений, що цю суму потрібно збільшити до 15-20 мільйонів гривень, мовляв, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім сам спочатку озвучував ці цифри, але потім все змінилося з незрозумілої причини.

— Мені не зрозуміло, чому 2021 року планували виділити 27 мільйонів на зміцнення територіальної оборони Миколаївської області, але освоїли 145 тисяч гривень, перерозподіливши решту коштів. Потім на 2022 рік взагалі не прийняли таку програму — хтось мав правки, фактично, тільки сьогодні до неї повертаються. При цьому 2 мільйони гривень — смішні гроші для області, яка перебуває у зоні ризику воєнних дій під час ескалації. Такого фінансування просто замало. Ми бачимо приклади інших міст та областей, наприклад, Одеса та Київ, де фінансування близько 20 та 200 мільйонів відповідно. Наша програма не враховує логістичних моментів, розгортання волонтерських центрів, генераторів. Це все реально необхідно, якщо розпочнеться військова ескалація, переконаний Микита Плеханов.

Він вважає, що сьогодні депутати мають уже «прийняти, що є зараз», а потім у максимально стислий термін доопрацьовувати фінансування зазначеної програми.

- А не робити це для галочки, - уточнив Микита Плеханов.

Нагадаємо, Миколаївська облдержадміністрація запропонувала на сьогоднішній сесії облради ухвалити цільову програму підтримки територіальної оборони з початковим бюджетом у 2 мільйони гривень.

Поточні витрати за програмою становитимуть 700 тисяч гривень, 1,3 мільйона гривень - капітальні, це навчальні збори, технічне забезпечення та обладнання робочих місць.

В Україні лише 13 обласних рад на сесіях затвердили цільові програми підтримки територіальної оборони, Миколаївська область перебуває у числі 11 регіонів, де це питання не порушували.

Читайте також: