• середа

    9 жовтня, 2024

  • 13.2°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.2° Переважно ясно

Сєнкевич: війна – потенційна можливість для відновлення, треба переосмислити сенси Миколаєва

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич впевнений, що по завершенню війни місто отримає можливість для якісних перетворень та переоцінення своїх можливостей та сенсів.

Про це йшла мова під час його інтерв’ю телеканалу НІС-ТВ.

— По-перше, потрібно переосмислити сенси Миколаєва. Сьогодні це місто, з одного боку, ми відновлюємо своє суднобудування, з іншого — це місто-порт. І сьогодні, коли відбулася війна, її можна розглядати як горе та розруху, що ми бачимо сьогодні, але і як потенційну можливість для відновлення. Це відновлення потрібно не просто там, де у нас  була двоповерхова будівля в одній із шкіл, зроблена з вапняку та зруйнована ракетою, побудувати таку саму, але з газобетону і сказати «ось, відновили». А переосмислити взагалі все по-новому, з новою інфраструктурою, з новими правилами будівництва інфраструктури, яка буде відповідати сьогоднішнім нормам, переосмислити Генплан, я кий ми не можемо 7 років прийняти вже новий. Зараз ми бачимо таким чином: міжнародні спеціалісти, з Данії та інших країн, приїдуть сюди та пророблять зміни, які вони б рекомендували нам прийняти на місцевому рівні, щоб поліпшити ситуацію. Вибудувати процес сталого розвитку нашої території: енергозбереження, водопостачання, водоочищення і так далі. Тим більше, сьогоднішня війна показала, що мати водопровід з Дніпра — це правильне рішення і іншої чистої води ми не можемо дістати, але  ми повинні диверсифікувати, щоб мати додаткові засоби очищення. Насправді очищувати сьогодні воду з Південного Бугу буде дуже дорого, тут питання не в тому, коли ми зможемо, а питання, скільки у фіналі буде коштувати літр води для людини. Можна її очищувати і сріблом, але коли вода буде коштувати 100 гривень за літр, хто її буде пити? Це все питання потрібно вирішити з головою, - сказав мер міста.

Олександр Сєнкевич зазначив, що Данія як країна, яку президент попросив зайнятися містом Миколаєвом, також підходить до цього питання з підготовкою.

Він повідомив, що під час зустрічі з іноземними партнерами він кожного разу каже про те, що місту не потрібні гроші, а потрібні проєкти. Він не хоче, щоб Миколаївська міська рада отримувала допомогу у вигляді коштів, бо вбачає в цьому корупційні ризики.

— Я на всіх зустрічах з нашими іноземними помічниками говорю, що нам не потрібні гроші. Я не хочу, щоб Миколаївська міська рада торкалася грошей міжнародної допомоги. Ми маємо досвід роботи з Європейським інвестиційним банком, зі Світовим банком, з ЄБРР. Ми бачимо, як це працює. І щоб не було питання, про те, що пишу, що зустрілися, поговорили, домовились про допомогу. Читаю коментарі до поста: «Знову все розкрадете». Люди думають про інших, як про себе: якщо б я був на твоєму місці, я б точно вкрав. Я кажу про те, що нам не потрібні гроші. Нам потрібні проекти, торги повинні проводитись на європейських майданчиках. Навіть якщо компанії, яку будуть вигравати ці підряди, будуть європейськими, будуть контролювати проектування та якість виконання робіт, а наші компанії будуть на субпідрядах, все одно, люди, які будуть тут працювати, будуть заробляти ці кошти. Але ця система стосується майбутнього, - сказав Олександр Сєнкевич.

Мер Миколаєва також провів зустріч з міністром закордонних справ Данії з яким обговорив можливу допомогу для міста уже найближчим часом, до закінчення війни. Зокрема, шляхом надання обладнання та техніки, якої потребує місто.

— У нас є проблеми, які нам потрібно вирішити сьогодні. І, знову ж таки, проблеми термінові, які стосуються опалення, водопостачання, техніки. І після цього міністр закордонних справ поспілкувався там зі своїми колегами, і вони вийшли з питанням виділення коштів до кінця цього року для вирішення цих проблем. Зараз ми готуємо перелік техніки та обладнання (насоси, труби і так далі) і будемо їм надсилати, щоб вони там провели закупівлю за європейські кошти на європейських майданчиках європейське обладнання, та надіслали нам його як вже готову продукцію Знову ж кажу, я не хочу, щоб ці кошти потрапляли ані в державний бюджет, ані в місцевий бюджет, взагалі є думка, що вони зайдуть через європейські організації — НЕФКО і ДАНІДИ. Минаючи будь-які корупційні ризики на території України. Вони планують витрачати європейські кошти. Данія одразу сказала, що не будуть витрачати кошти виключно бюджету Данії. Їм потрібно буде ще шукати донорів та деякі кредитні кошти. Це не буде, що ми хочемо побудувати місто-сад, щоб тут у нас була нова школа та новий садок. Вони все це проаналізують та скажуть: нам потрібно відбудувати тут ті дві школи, які зруйновані, тут потрібно побудувати нову, цю потрібно перенести сюди, зруйнувати, тут побудувати садочок і так далі. Це буде комплексний підхід і стосовно транспорту, і стосовно комунікацій, і стосовно окремих питань, які стосуються опалення, в тому числі, переходу на альтернативні джерела теплопостачання. І поводження з твердими побутовими відходами, те питання, яке ми почали до війни. Звичайно, ми будемо казати, про що ми мріємо, що б ми хотіли, але питання, що нам дадуть і як нам допоможуть - залежить від тих, хто буде допомагати, - розказав Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, фінансова ситуація на миколаївських комунальних підприємствах «Миколаївводоканал» та «Миколаївоблтеплоенерго» вкрай складна.

Читайте також: