• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Працівників ЗАЕС, які знімались у проросійських відеопостановках, звільнять за колабораціонізм, — «Енергоатом»

Працівників захопленої Запорізької АЕС, які брали участь у відеопостановках російських окупантів, звільнять за зраду. Такі випадки колабораціонізму поодинокі.

Про це повідомив оператор української АЕС «Енергоатом».

У державній компанії розповіли, що кілька днів тому окупанти завезли до Енергодара велику групу пропагандистів. Того ж дня вони провели нараду з військовими в готелі «Аліса». А вже за годину росіяни почали мінометний обстріл промзони АЕС.

За даними «Енергоатому», стріляли з найближчих околиць Енергодара: звук між пострілом і вибухом становив 1-3 с, отже відстань — від одного до трьох кілометрів.

Окупанти також вдарили з «Градів» по Нікополю та Марганцю, вбивши та поранивши там кількох мирних українців.

— За сценарієм провокації — немовби у відповідь на «українські» обстріли промзони, — вказують в «Енергоатомі».

Після цього в Росії пригрозили зупинити ЗАЕС через нібито українські обстріли.

Оператор АЕС вказує, що завезені пропагандисти публікують десятки відео, зокрема й за участю чинних працівників станції: «Стилістика цих «свідчень» зрежисована в дусі «Астанавитесь!» колишнього президента-втікача Януковича».

З огляду на це у держкомпанії вкотре наголосити: Україна ніколи не вела, не веде і не вестиме обстрілів на майданчику атомної станції та в місті Енергодар. Поодиноких працівників станції, які взяли участь у відеопостановках окупантів, звільняють за зраду та колабораціонізм.

«Енергоатом» вимагає негайно вивести з території ЗАЕС всіх російських військових, їхню техніку та зброю, а також працівників «росатому».

Раніше Верховна Рада закликала ООН, ЄС, Європейську Раду, ОБСЄ, парламенти та уряди держав-членів МАГАТЕ засудити ядерний тероризм Російської Федерації на Запорізькій атомній електростанції.

Нагадаємо, на території ЗАЕС 11 серпня було виявлено димову хмару — в «Енергоатомі» повідомили, що окупанти тричі за сьогодні обстріляли Запорізьку АЕС і прилеглу територію.

Раніше йшлося, що на порядку денному Ради Безпеки ООН має стояти лише одне питання — про негайне виведення окупантів із ЗАЕС та їхню відповідальність за скоєні злочини.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив, що російська армія умисно запускає крилаті ракети над українськими АЕС, таким чином продовжуючи ядерний тероризм. Обстрілючи Запорізьку АЕС, Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію. Її наслідки можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

Пізніше стало відомо, що російські війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію для пропаганди.

17 серпня на базі ДП НАЕК «Енергоатом» було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС.

Читайте також: