• пʼятниця

    20 вересень, 2024

  • 16.9°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересень , 2024 вересень

  • Миколаїв • 16.9° Ясне небо

Збитки, завдані російськими окупантами Кінбурну, орієнтовно складають ₴100 млрд

Збитки, які були завдані заповідній території Кінбурнської коси через військову агресію Росії, орієнтовно складають вже 100 мільярдів гривень.

Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Зокерма, у відповіді директора Національного природного парку «Білобережжя Святослава» Віктора Коваля на інформаційний запит «НикВести» зазначається, що станом на початок вересня збитки складають: 50 мільярдів гривень – знищеної флори, 50 мільярдів гривень – знищеної фауни.

Однак попри тимчасову окупацію вже сьогодні фахівці розпочали роботу з відновлення заповідної зони. Так, спеціалісти регулярно збирають дані супутників Sentinel-2, LIK, NDWI, SWIR, що допомагає їм вже зараз оцінити вірогідну шкоду, завдану екосистемам парку. Співробітники Національного природного парку також працюють над розробкою технологій, які дозволять відновити ліс після деокупації за коротший проміжок часу.

Вже під час війни парк «Білобережжя Святослава» підписав низку меморандумів, які допоможуть залучити спеціалістів для відновлення заповідної зони після її деокупації, розповів у коментарі «НикВести» заступник директора національного парку Павло Холодняк. Така робота ведеться з Національним парком Литви «Куршська коса», Одеським регіональним відділенням «Українська Академія Наук» та Національним парком Німеччини «Баварський ліс».

Налагодження такої співпраці є важливою, оскільки без міжнародних коштів відновити заповідну зону – неможливо, каже Павло Холодняк. 

— Я хочу сказати, що без європейських коштів або, навіть, міжнародних коштів ми обійтися взагалі не зможемо. Це просто неможливо. Після деокупації Збройними Силами України нам потрібно буде розміновувати територію, туди зайдуть співробітники ДСНС. Це велика праця та великі кошти, – розповів Павло Холодняк

Він зазначає, що «ефект знищеної землі наразі є реальністю Кінбурна», але одразу зазначає, що Росія неодмінно відповість за скоєне. Саме для цього після деокупації та розмінування території Кінбурнської коси почнеться детальне вивчення та обрахування завданих окупантами збитків, які у подальшому будуть вагомим аргументом для притягнення РФ до відповідальності у суді.

— Хочу сказати, що ми, на жаль, вже не побачимо Кінбурн таким, яким бачили його до війни. Але що стосується туристичних маршрутів, зокрема пляжів та прибережних зон, то все це ми ще побачимо, – додає Павло Холодняк.

Нагадаємо, що російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв.

Раніше повідомлялося, що на Кінбурнській косі продовжують горіти ліси. Під загрозою села Геройське та Іванівка Херсонської області. Ситуація ускладнюється тим, що російські окупанти не дозволяли рятувальникам гасити вогонь, тому місцевих мешканців закликають самоорганізуватися та бути готовими надати допомогу.

В ОВА зазначили, що Миколаївська область не може допомогти у гасінні пожеж там — усі пожежні частини та техніка, яка може туди дістатися, перебувають на окупованих територіях Херсонщини.

Через пожежі на Кінбурні під загрозою опинилися червонокнижні орхідеї, інші унікальні рослини та тварини, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Читайте також: