• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.5°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.5° Мінлива хмарність

Президент Тайваню у Новий рік несподівано запропонувала КНР замість війни допомогу у боротьбі зі сплеском COVID

Цай Інвень, Президент Тайваню

Президент невизнаної Китаєм республіки Тайвань Цай Інвень запропонувала Китайській Народній Республіці необхідну допомогу для того, щоб впоратися зі сплеском випадків COVID-19, додавши що військова діяльність Китаю поблизу острова не приносить користі миру та стабільності.

Про це йшла мова у новорічному зверненні президента Тайваню від 1 січня, 2023 року, яке цитує агенція Reuters.

В результаті різкої зміни політики Китай минулого місяця розпочав демонтаж найсуворішого в світі пандемічного режиму локдаунів та широкого тестування, що означає, що COVID-19 поширюється в основному безконтрольно і, ймовірно, заражає мільйони людей на день, на думку деяких міжнародних експертів у галузі охорони здоров'я.

Цай Інвень у своєму традиційному новорічному посланні, переданому в президентському офісі, сказала, що всі бачили зростання кількості випадків у КНР, який розглядає Тайвань як свою власну територію та посилив військовий тиск.

— Виходячи з позиції гуманітарної допомоги, ми готові надати необхідну допомогу, щоб допомогти більшій кількості людей вийти з пандемії і провести здоровий і безпечний новий рік", - сказала лідер Тайваню Цай Інвень, не уточнюючи, що раніше Тайвань і Китай неодноразово сперечалися про свої відповідні заходи щодо боротьби з поширенням COVID.

Китай критикував Тайвань за неефективне управління пандемією після різкого поширення внутрішніх інфекцій минулого року, в той час, як Тайвань звинуватив Китай у відсутності прозорості та спробі перешкодити постачанню вакцин на Тайвань, що Пекін заперечував.

Цай повторив заклик до діалогу з Китаєм, заявивши, що війна не є варіантом розв'язання проблем.

Нагадаємо, що КНР не визнає Тайвань, яка офіційно проголосила себе Китайською республікою. Одночасно з цим 13 членів ООН та Ватикан не визнають КНР, та вважають Китайську республіку (Тайвань) єдиним легітимним урядом Китаю.

Читайте також: