• середа

    2 жовтня, 2024

  • 22.7°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 2 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 22.7° Мінлива хмарність

Україна поновлює експорт електроенергії

Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, який дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

— Українська енергосистема вже майже два місяці працює без обмежень споживачів, із запасом потужності. Цього результату ми досягли завдяки титанічній роботі енергетиків, наших міжнародних партнерів, які допомагали у відновленні системи. Найскладнішу зиму пройдено. Наступний крок - відкриття експорту електроенергії, що дозволить залучити додатковий фінансовий ресурс для необхідної відбудови знищеної та ремонту пошкодженої енергетичної інфраструктури, – зазначив Галущенко.

Зазначається, що дозволена європейською мережею операторів системи передачі ENTSO-E потужність для експорту становить 400 МВт. Однак фактичні обсяги експорту можуть коливатися залежно від часу доби та кон’юнктури ринку, пояснили в міністерстві.

— Забезпечення електроенергією наших споживачів – це безумовний пріоритет. Тому експорт електроенергії буде працювати за умови забезпечення українських споживачів електроенергією та може бути припинений у разі зміни ситуації, – додав міністр.

За його словами, збільшення генерації та відкриття експорту – це відповідь українських енергетиків на російські обстріли і намагання знищити енергосистему.

У Міненерго нагадали, що Україна експортувала електроенергію до Молдови та країн ЄС із червня до 11 жовтня минулого року – за цей період було реалізовано 2,6 млрд кіловат/годин. Після початку російських ракетних атак по енергоінфраструктурі експорт припинили.

Раніше повідомлялося, що надлишок електроенергії необхідно експортувати, щоб Україна мала кошти для відновлення енергосистеми після ворожих атак.

Читайте також: