• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 13.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.6° Похмуро

Більшість скарг щодо обслуговування українською у 2023 році стосувалися інтернету — мовний омбудсмен

Більшість скарг Уповноваженому із захисту державної мови за перший квартал 2023 року стосувалися обслуговування державною мовою в інтернеті. Свої сайти та соцмережі підприємці також мають вести українською.

Про це повідомили у пресслужбі мовного омбудсмена.

Усього протягом I кварталу 2023 року на адресу омбудсмена надійшло 497 звернень щодо порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у сфері обслуговування споживачів. Це становить 56% від усіх звернень.

Більшість із них — 327 звернень, або 37% від загальної кількості — стосуються обслуговування в інтернеті.

Також у 2023 році омбудсмен завершив 14 державних перевірок щодо застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів, встановивши 7 порушень. Після заходів реагування понад 500 інтернет-представництв суб'єктів господарювання зробили відповідними нормам закону.

Так, стаття 30 закону зазначає, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, ФОПи та інші суб’єкти господарювання обслуговують споживачів та надають інформацію про товари/послуги державною мовою, зокрема через інтернет-магазини та інтернет-каталоги. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами. 

Сайти та сторінки в соціальних мережах суб’єктів господарювання, які реалізують товари і послуги в Україні та зареєстровані в Україні, ведуться державною мовою, а мобільні застосунки повинні мати версію користувацького інтерфейсу державною мовою. 

Разом з ними можуть бути версії іншими мовами, однак вони не можуть мати більше інформації за обсягом чи змістом, ніж версія українською. Також сайт має за замовчуванням завантажуватися для користувачів в Україні державною мовою. Це стосується й іноземних суб’єктів господарювання, які працюють в Україні.

Мобільні застосунки суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні, повинні мати версію користувацького інтерфейсу державною мовою.

Зазначимо, повідомити про порушення закону можна через електронну форму на сайті мовного омбудсмена.

 

Читайте також: