• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Про алогічне

Останнім часом активно обговорюється тема парламентських та/або президентських виборів найближчим часом. Подейкують, що навесні 2024 спробують провести всі вибори одночасно, ще й місцеві на додачу. Чи можна проводити будь які вибори під час дії воєнного стану та тоді, коли тривають активні бойові дії на фронті? Давайте розберемось у цьому питанні.

Якби не російське повномасштабне вторгнення та спричинений ним воєнний стан, то ми би зараз знаходилися би у розпалі парламентської виборчої кампанії. Так, саме 29 жовтня 2023 року, останньої неділі жовтня п’ятого року повноважень чинної Верховної Ради мали відбутися чергові парламентські вибори. Але не відбуваються. Тому що стаття 19 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» прямо забороняє проведення виборів всіх рівнів в умовах воєнного стану.

І тільки після закінчення дії воєнного стану, протягом 90 днів, Верховна Рада приймає рішення про проведення виборів. В принципі, на цьому можна закінчувати – поки є воєнний стан вибори неможливі. Але є але. Закони можна поміняти і такі спробувати провести вибори під час війни. Давайте спрогнозуємо з якими проблемами зіткнеться тоді держава.

Мільйони українців знаходяться за кордоном, за різними оцінками від 4 до 7 мільйонів. Як організувати їх участь у виборах? Щонайменше сотні тисяч українців у Силах оборони України, триває активна фаза війни. Як їм взяти участь у виборах? Мільйони ВПО – така ж сама проблема.

Припустимо, вирішили голосувати завчасно та в електронний спосіб, за допомогою «Дії». Але чи можливий об’єктивний контроль за таким голосуванням, коли підрахунок голосів відбувається не на виборчих дільницях за присутності спостерігачів, а на невідомому сервері? Чи буде довіра до результатів такого голосування?

Якщо проводити вибори за чинною схемою – із дільницями, дільничними та окружними комісіями, як забезпечити безпеку на них під час повітряних тривог, наприклад? Бо навряд чи росіяни відмовляться від ідеї зірвати нам вибори. Хто контролюватиме виборчу документацію на дільницях та округах, коли всі пересуваються в укриття під час тривоги? І чи вистачить на всіх укриттів? 

І ще один дуже важливий момент. Повноцінна участь у виборах – це не тільки право обирати, а й право бути обраним. А кандидати з моменту реєстрації  та на час виборчої кампанії мають право на звільнення від виконання своїх обов’язків за місцем роботи або служби. Уявляєте собі військових які не заступають в наряд через те, що вони балотуються? Коли війна триває. 

Може скасувати воєнний стан на час проведення виборів? Сумнівно, що росіяни відмовляться заради наших виборів від своєї війни. І скільки тоді чоловіків призовного віку залишать Україну?

Припустимо, всі перелічені проблеми вдалось якось врегулювати, хоча важко таке уявити. Але куди подіти політичну передвиборчу боротьбу. Будь який опозиційний кандидат має критикувати владу, влада – опозицію.

Поляризація та радикалізація суспільних настроїв, розділення за ознакою політичних симпатій та антипатій, певне розділення суспільства – нормальна річ під час виборів. І під час мирного часу суспільство спокійно проходить через це. А під час війни? Чи варто додавати ще одну лінію розлому у воюючій державі?

Отже, проведення виборів під час війни – незаконна, небезпечна та шкідлива затія, це очевидно. Значить це, що виборів до кінця війни не буде? Це було б логічно, але я в цьому не впевнений. Доцільність та бажання отримати потрібний результат можуть перемогти логіку, як це вже не раз бувало. Подивимось як воно буде. 

Станіслав Мартиросов

Читайте також: