• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

У Миколаєві планують прийняти екологічну програму до 2027 року: вона передбачає будівництво очисних споруд та висадку дерев

Депутатам міської ради пропонують прийняти екологічну програму Миколаєва на 2023-2027 роки. 

Про це йшлося під час комісії з питань житлово-комунального господарства 27 вересня, пишуть «НикВести».

— Ця програма необхідна для того, щоб забезпечити ефективне використання коштів так званого екологічного фонду. На 2023 рік, на жаль, у нас закладена невеличка сума в межах цього екологічного фонду — 100 тисяч гривень. Порівняно невеличка, тому що попередні роки це були 2-4 мільйони гривень. Раніше екологічний фонд у нас використовувався без цільової екологічної програми, що було не зовсім вірно і з приводу чого у нас є зауваження від Держаудитслужби, — пояснив заступник Департамента ЖКГ Ігор Набатов

Програма передбачає витрати у розмірі 81 мільйон 717 тисяч гривень впродовж п'яти років. Зокрема у 2023 році — 10 мільйонів 650 тисяч гривень, у 2024 році — 18 мільйонів 298 тисяч гривень, у 2025 році — 17 мільйонів 56 тисяч гривень, у 2026 році — 17 мільйонів 719 тисяч гривень, у 2027 році — 17 мільйонів 992 тисячі гривень. Йдеться про кошти бюджету Миколаєва та інші джерела фінансування. 

Основним виконавцем програми є Департамент житлово-комунального господарства міської ради, а співвиконавцям «Миколаївські парки», «ЕЛУ автодоріг», «Миколаївводоканал», «Агенція розвитку Миколаєва» та виконавчі органи Миколаївської міської ради.

Програма передбачає будівництво очисних споруд на випусках зливових колекторів в річки Південний Буг та Інгул, придбання та встановлення сіток для механічної очистки дощових стоків, придбання насосного обладнання для каналізаційної насосної станції № 5, придбання саджанців дерев та кущів, заходи щодо запобігання поширення амброзії, проведення щорічних екологічних читань, а також заходи в виготовлення поліграфічної продукції з екотематики та розробка проєктів землеустрою під парки та сквери.

Нагадаємо, н​а Миколаївщині екологи досліджують вплив бойових дій на довкілля в Галицинівській, Куцурубській та Очаківській громаді. Фахівці провели аналіз якості питної води, організували опитування місцевих жителів та отримали дані щодо екологічних проблем, спричинених російським вторгненням.

Читайте також: