• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Депутатам України та Молдови запропонували приєднатися до Європарламенту у якості спостерігачів

Президент Європейського парламенту Роберта Мецола запропонувала депутатам України та Молдови приєднатися у якості спостерігачів, поки обидві країни очікують вступу до ЄС.

Про це повідомляє РБК-Україна.

— Ми можемо навіть піти далі, маючи членів-спостерігачів у цьому парламенті — це речі, які важливі для населення. Це залежить від того, що станеться в грудні, — сказала Роберта Мецола.

Глава Європарламенту додала, що, якщо країни, зокрема Молдова та Україна, дивляться у бік Європи, то «Європа повинна широко відчинити свої двері».

За її словами, члени Європарламенту-спостерігачі від України та Молдови не матимуть права голосу та будуть призначатися, але вони матимуть місця в інституції, яка «в будь-якому випадку» зросте з 705 до 720 членів після виборів до Європарламенту в червні 2024 року.

Роберта Мецола також додала, що для впровадження депутатів-спостерігачів потрібно буде підтримувати зв’язок із політичними групами парламенту та розглянути можливість надання такої ж пропозиції шести країнам-кандидатам із Західних Балкан, які також очікують вступу до ЄС.

Відповідаючи на запитання про ризик давати помилкову надію на те, що Україна зможе приєднатися до ЄС швидше, ніж це можливо, Мецола сказала, що кожна країна «має свій власний шлях».

Згідно з правилами Європарламенту, тільки після підписання офіційної угоди про приєднання члени Європарламенту можуть зайняти свої місця, на що можуть піти роки.

Раніше віцепрезидент Європейського парламенту Роберт Зіле закликав країни-члени ЄС ухвалити історичне рішення про початок найближчим часом перемовин щодо вступу України в Євросоюз.

Читайте також: