• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Чи матиме миколаївський ДОФ шанс на відродження?

Однією з візитівок Миколаєва є Будинок флагманів і командирів, відомий як ДОФ або Будинок офіцерів флоту. Будівлю звели в 1824 році за наказом командира Чорноморського флоту Олександра Грейга для організації дозвілля офіцерів-моряків та їхніх сімей. Колись там проводились прийоми, бали, концерти, сімейно-танцювальні вечори, лекції. Також у будівлі розміщувалися школи музикантів та співаків, юнкерські класи, працювала велика бібліотека. 30 серпня 1890 року в Будинку відбувся прийом, присвячений 100-річчю Миколаєва.

Але що являє собою ДОФ зараз? Історична будівля сьогодні не використовується ніяк і поступово руйнується, перетворившись на похмурий пам'ятник колишньої величі Миколаєва. Небайдужі городяни та активісти намагаються вдихнути туди нове життя, організовують на території біля ДОФу концерти та літній кінотеатр, але цього недостатньо, адже будівля потребує реставрації та нового призначення.

Момент в історії

Будинок офіцерів флоту (Артилерійська вул, 7) із його розкішним шестиколонним портиком у стилі суворого класицизму кілька століть є одним із неофіційних символів Миколаєва. Це імпровізований путівник з миколаївської історії 19-20 століть застав Миколаїв різним. Спроектована та зведена за вказівкою адмірала Грейга архітектором німецького походження Теодором Вуншем у 1824 році будівля десятиліттями формувала культурне середовище Миколаєва. У ті часи будова мала іншу назву - будинок флагманів і капітанів, у його стінах збиралися благородні збори.

— Це був такий «Сітіцентр» на той час. Місце для балів, зустрічей та знайомств городян, – пояснює Андрій Шинкаренко, краєзнавець та творець порталу Миколаївський базар.

У зали будинку флагманів та капітанів у рамках турне країною приїжджали зірки світового рівня - Мусоргський та Римський-Корсаков. Офіцерам читав лекції з питань морської тактики адмірал Макаров, а історик Багалей диктував історію південних територій України. Для проведення прийому, присвяченого 100-річчю Миколаєва, градоначальник також вибрав саме цей будинок.

Будинок флагманів та капітанів не завжди залишався центром тяжіння міської богеми та сімей морських офіцерів, світське життя в ньому тривало до 20-х років XX століття. Після приходу більшовиків будь-які унікальні функції Будинку флагмана та капітанів були зведені нанівець, він перетворився на рядовий Будинок культури для моряків. Проіснувавши ще два десятки років будинок остаточно згинув, після боїв Другої світової від споруди залишився лише каркас. Проте Будинок культури моряків став одним із перших кандидатів на відновлення у післявоєнному Миколаєві. Реконструкція принесла нову назву відомому будинку, який ми використовуємо й донині – Будинок офіцерів флоту.

Останні десятиліття архітектурна пам'ятка занепадає з кожним днем, багатостраждальна будівля, яка перебуває в аварійному стані, чекає на реставрацію роками. Роками він не ремонтувався, не опалювався, тільки охоронявся, приватні особи відмовлялися здійснювати довгострокові інвестиції в приміщення, коли дізнавалися, що землею під ним володіло Міністерство оборони.

Кожна «проблемна» будівля потребує коштів на відновлення, а архітектурна пам'ятка потребує вкладення значних коштів. Але звідки ці кошти взяти? У 2012 році міський голова Володимир Чайка пропонував миколаївцям альтернативу з добровільною пожертвою у розмірі 3 гривень, мер запевняв, що ентузіазм та невеликі для кожного окремого городянина гроші врятують ДОФ від остаточної руйнації. Перспектива доплачувати до бюджету поверх податку не знайшла відгуку у виборців.

Так чия земля та чия пам'ятка

Фото: Євген Васюков

Починаючи з 2000-х, будівлю використовували для оренди офісів різні фірми, в 2004 році в ДОФі планували розмістити обласну філармонію, але будівля перейшла під міський палац культури. До серпня 2010 року, коли об'єкт передали до міської комунальної власності, будівля перебувала в критичному стані. Наслідки бездіяльності було складно передбачити, але зрозуміло було одне – у довгостроковій перспективі вони стануть незворотними.

- Несучі стіни були деформовані, спостерігалося промерзання стін на глибину 600 см. Потрібно було терміново щось робити, - уточнює Лілія Заворотня, екс-начальник управління культури міста.

За словами Лілії Анатоліївни, будівля не пережила б зимового сезону, за короткий термін потрібно було поміняти покрівлю, волога почала знищувати внутрішній устрій будівлі. Провели відкриті торги, дах встигли відремонтувати до морозів. Провели мінімальні аварійно-рятувальні роботи – зробили гідроізоляцію, відвели воду із підвальних приміщень, будівлю законсервували. Вартість робіт коливалася близько 400 тисяч гривень.

На інформаційній хвилі порятунку миколаївського надбання планувався ґрунтовний капітальний ремонт всього архітектурного комплексу навколо ДОФу.

— Було замовлено цілий комплекс геофізичних досліджень та технічних обстежень порожнин під об'єктом. Проект пройшов науково-методичну експертизу, погодив міністерство регіонального будівництва, міністерство культури. Вже було виділено кошти – 2 мільйони гривень, проте несподівано на сесії депутати виступили та попросили перерозподілити кошти на ремонт дахів житлових будинків, - згадує Лілія Анатоліївна.

Словом, боротьба за культурне середовище закінчилася, не встигнувши повноцінно розпочатися. Не вдалося і записати успішне вирішення проблеми у скарбничку міцного господарника.

— Головне, відремонтований дах та помста не дають воді підмивати фундамент, — доповнює Сергій Ісаков, колишній депутат Миколаївської міськради.

2015 року з'ясувалося, що провести капітальний ремонт будівлі найближчими роками буде проблематично. «Вилізли» проблеми із правом власності на землю. Нові будівельні норми вимагали для початку робіт у присутності документів власника території під ним. А земля під ДОФом належала Міністерству Оборони і не була передана у власність області разом із будинком у 2004 році.

— Але після передачі будівлі на баланс міста виникла проблема із землею і все зависло, — пояснює Сергій Ісаков.

З початком воєнних дій на сході України, Міністерство оборони вимагало повернути будівлю Будинку офіцерів флоту. Міноборони аргументувало запит тим, що кількість військовослужбовців у місті невблаганно зростала і ще одна споруда не завадила б інтересам ЗСУ. Іншими словами, бійцям потрібно було місце для культурного відпочинку та зняття стресу.

На даний момент новий виток боротьби за ДОФ закінчено, міській владі вдалося залагодити з Міністерством Оборони спірне питання, архітектурна пам'ятка залишилася у комунальній власності Миколаєва, а вже 2019 року перейшла на баланс міста та земля під ДОФом.

Майбутнє ДОФу – у руках міської ради

Фото Агентства розвитку Миколаєва

Чим міг би стати Будинок офіцерів флоту після реставрації? Варіантів пристосування для будови маса.

Володимир Алексєєв, миколаївський музикант, тверезо оцінює перспективи ДОФ та розуміє як можна перепрофілювати будинок після реставрації, доповнити внутрішнє оздоблення сучасними «штрихами».

Володимир Алексєєв

— Це культурне місце міста, класний майданчик у центрі, потенційно чудовий об'єкт. Гордістю та окрасою нашого міста став би сучасний арт-центр. Навіть вигадувати нічого не треба, просто відновити втрачене та осучаснити. Ми, культурні люди, зробили багато, щоб це місце відкрило для себе більшу кількість городян. Таких будівель насправді в Україні не дуже багато, це унікальна архітектурна пам'ятка. Цьому місцю не завадило б повноцінне фінансування, – уточнив Володимир Алексєєв.

Фото Агентства розвитку Миколаєва
Фото Агентства розвитку Миколаєва

Євген Гомонюк, PR менеджер «Агентства розвитку Миколаєва», розповів, що у теплу пору року територію біля ДОФ використовують як арт-простір уже зараз. Починаючи з травня, проводяться кінопокази, концерти, лекції на різну тематику. За приклад беруть відкриті театри в інших містах України.

— Ми тільки займаємось літнім кінотеатром, ось такий варіант проведення дозвілля. Щоліта – вже два роки поспіль ми проводимо кіносеанси, виставки та відкриті для відвідування лекції. Зазвичай сезон відкривається у травні. Це простір на свіжому повітрі як «Зелений театр» в Одесі, по суті, це і є Зелений театр, - підкреслив Євген Гомонюк.

Станом національної пам'ятки зацікавився після приїзду до Миколаєва минулого року і президент Володимир Зеленський. Він пообіцяв, що держава зробить усе можливе для перетворення ДОФу на справжню візитну картку міста. Одна із складових «усього можливого» – це так звана програма «Велике будівництво», ініційована Зеленським.

Однак для того, щоб ДОФ потрапив до цього «Великого будівництва», міська влада має підготувати проект його реконструкції.

Юрій Любаров, начальник управління культури Миколаєва

— Президент ухвалив включити будівлю до програми «Велике будівництво» чи «Велика реставрація», там їх дещо з різними умовами співробітництва, зазвичай від 3% до 10% співфінансування перебирає міський бюджет. Однак, щоб будівля потрапила до цієї програми, має бути готовий проект робіт. Подібний проект реставрації коштуватиме близько мільйона гривень. Старий проект капітального ремонту безповоротно застарів, навіть не за нормативами, а за суттю. Тоді ДОФ вимагав капітального ремонту, зараз потрібна повноцінна реставрація, - розповів НікВести Юрій Любаров, начальник управління культури Миколаєва.

Він обережно висловлюється про терміни виконання роботи, пояснюючи, що подібні дорожні карти будівель іноді розтягуються на тривалий термін через непередбачені обставини, наприклад, як пандемія зараз.

— З особистого досвіду скажу, що підготовка проекту займе від 3 до 9 місяців. Проект може бути поділений на пускові стадії, коли на початку готується перша стадія, потім друга. Буде проведено тендер та визначено архітектурну компанію, яка займатиметься реставрацією комплексу. Кошти на проект виділяються з бюджету розвитку Миколаєва, проте зараз він заморожений, у січні на комісії буде обрано пріоритети розвитку у місті. Тільки після виділення коштів розпочнеться розробка проекту, – уточнює чиновник про засади фінансування подібних проектів.

На думку Юрія Любарова, реставрація такої будівлі залежить від цільових настанов міської влади, від навантаження іншими масштабними міськими проектами, які потрібно встигнути закінчити найближчими роками.

- Це питання пріоритетів. Зараз у нас розпочато масштабний ремонт восьмої музичної школи та ще проект «острів звірів» у зоопарку. Не варто забувати про «Молодіжний». За наступні кілька років ми повинні закінчити роботи, що вже почалися, - доповнив Юрій Любаров.

Сенкевич чекає ініціативи від депутатів

Олександр Сенкевич, мер Миколаєва

Коли почалася пандемія, туманні перспективи реконструкції ДОФу взагалі перетворилися на непроглядний полог. Новообрані депутати Миколаївської міськради – єдині, здатні прояснити майбутнє реконструкції. Виділити кошти на реставрацію або пустити процес на новий виток суперечок та суперечок – цілком їхня компетенція. Все це мер Олександр Сенкевич підтверджує у розмові з НікВісті.

— Під час свого останнього візиту до Миколаєва президент проїжджав поряд із ДОФом, він звернув увагу на цей об'єкт. І ми з депутатами Верховної Ради намагаємось внести його до списку архітектурних пам'яток на реконструкцію. Після місцевих виборів ми вже можемо ухвалити рішення щодо організації робочої групи, яка зв'яжеться з органами державної влади щодо вимог, необхідних для того, щоб ДОФ потрапив до переліку на реконструкцію. Після цього вже будемо розуміти, яким чином його використовувати. Для нас це питання про створення культурного центру з можливістю проведення концертів та наданням репетиційної бази. Сьогодні ми маємо новий склад міської ради. Депутати можуть взяти ініціативу на себе та вести цей проект разом із депутатами Верховної Ради», - резюмує Олександр Сенкевич.

Справді, за умов економічної кризи, недофінансування бюджету Миколаєва та пандемії коронавірусу важко говорити про те, що ДОФ вдасться відновити найближчим часом.

Головне завдання для міської влади – сформувати пріоритети у розвитку Миколаєва на найближчі 5 – 10 років, визначити стратегічно важливі напрямки роботи та зрозумілий план у реалізації масштабних проектів.

Сьогодні лише в руках мера Олександра Сенкевича та депутатського корпусу відповідь на запитання, чи зможе Миколаїв свій 240 рік народження, а це вже за 9 років, зустріти з оновленим культурним центром у Будинку офіцерів флоту.

Автор: Андрій Єлісєєв,

Редактор: Катерина Середа, НікВісті

Читайте також: