• пʼятниця

    4 жовтня, 2024

  • 19.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 4 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.4° Похмуро

Як зберегти свій психоемоційний стан під час війни

«Життя ніколи не буде таким, як раніше»: ми говоримо це з сумом і сміливістю водночас, демонструючи шалену стійкість до нескінченних стресових ситуацій, які переживаємо вже понад рік. Повномасштабне вторгнення Росії в Україну призвело до сплеску психічних розладів, включаючи тривогу, посттравматичний стресовий розлад, депресію. 

Отже, як зберегти ментальне здоров’я під час війни?

1. Спілкуйтеся з родиною та друзями

Залишатися на зв’язку з близькими є вкрай важливим для підтримки психічного здоров’я. Прогулянки з друзями, час проведений у колі близьких людей –   дасть вам відчуття стабільності та допоможе емоційно відпочити.

2. Дотримуйтеся розпорядку дня

Важливо вбудувати у своє повсякденне життя невеликі процедури, які підіймають вам настрій. Пам’ятайте, що чим більше у вашому житті режиму, розкладу – тим менше наш мозок очікує на небезпеку. Створіть розпорядок дня. Він може включати приготування улюблених страв, зустрічі з друзями, заняття спортом тощо. Наявність структурованого плану робочих днів із чіткими межами між роботою та особистим життям – сприяє підтримці нашого психічного здоров’я.

3. Обмежте споживання новин

Важливо бути в курсі новин, проте намагайтеся уникати надмірного використання ЗМІ. Оскільки витрачання надмірної кількості часу на негативні новини – може посилити почуття тривоги. Рекомендується переглядати новини 2-3 рази на день. Не забувайте, що важливо покладатися на фактичну інформацію з перевірених і надійних джерел.

4. Приносьте користь іншим 

Допомога тим, хто її потребує, насправді може підтримати наш власний психоемоційний стан. 

5. Шукайте професійної підтримки

Якщо ви відчуваєте постійну напругу, яка негативно відображається не тільки на емоційному стані, а й на фізичному, не соромтеся звернутися за професійною підтримкою. У Миколаївській області (у Миколаєві, Вознесенську, Южноукраїнську та Первомайську) можна отримати абсолютно безкоштовно та конфіденційно консультацію фахівця. 

Якщо Ви відчуваєте потребу у допомозі,  звертайтесь за номерами:

Миколаїв +380983252742, +380668879543

Южноукраїнськ +380975580020

Вознесенськ +380975580020

Первомайськ +380687135050

Телеграм-канал  

Фейсбук-сторінка

Центр Психічного Здоров'я в Миколаєві та регіоні реалізує ГО «Підтримка психічного здоров'я – асоціація фахівців у галузі психічного здоров'я» в рамках проекту «Психічне здоров'я та психосоціальна підтримка постраждалих від конфлікту в Україні» за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International та Мальтійської служби допомоги Україна - Львів.

Читайте також: