• понеділок

    28 жовтня, 2024

  • 11.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 28 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 11.4° Похмуро

Вивозили все, що можна, били та ґвалтували: мешканці Благодатного на Херсонщині розповіли про життя в окупації

Про поступове поновлення звичного ритму життя в селі після 8 місяців окупації розповіла староста села Благодатне, що на Херсонщині Антоніна Бугайова.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «МАРТ».

Село Благодатне війська РФ окупували 3 березня 2022 року. Збройні Сили України звільнили його у листопаді. Місцевим мешканцям довелося чимало пережити, адже ворог з перших днів намагався впроваджувати свої правила.

– Коли вони вже зайшли, то там, де закінчується вулиця, далі ми не йшли. Тобто в селі ми мали право пересуватися, а за село не мали права пройти, – говорить староста села Благодатне.

До початку повномасштабного вторгнення у Благодатному проживало 850 людей. Під час окупації залишилося – 175. Інші покинули село. Виїзд був відкритий лише у бік тоді окупованого Херсону, а дорога до Миколаєва пролягала на лінії вогню. Місцева влада евакуйовувала охочих в глиб окупованих територій.

– «Коридору» в нас не було. Вивозили людей, починаючи з березня місяця із сільським головою Чорнобаївської сільської ради Дударем Ігорем. Він сам, без домовленості, на свій страх і ризик сказав, що перша їде його машина, далі ми привозили шкільними автобусами. Дуже багато людей хотіло виїхати, звісно, в сторону Миколаєва. Тому що розуміли, що в Херсоні руські, – каже Антоніна Бугайова.

Під час окупації росіяни займали порожні чужі будинки, але бували випадки, коли намагалися підселитися до місцевих. Щоденним заняттям у селі для солдатів РФ було пияцтво та мародерство.

– Вивозили все, що можна вивезти. Були такі навіть, що й розетки викручували. Більшість вивозило побутову техніку: пральні машинки, холодильники, морозильні камери та телевізори. Були навіть такі, що речі вивозили та дитячі іграшки пакували в мішки. Був випадок, коли їхній танк їздив по селу. Наперед танку посадили великого плюшевого ведмедя, зверху поставили парасольку від сонця, одягали жіночі капелюхи та окуляри від сонця, й каталися, – пригадує староста села.

Також у Благодатному під час перебування там росіян були випадки чоловічого насильства.

– Били хлопців, намагалися знайти якусь зброю. Були й випадки насильства, частіше страждали чоловіки або молоді хлопці. Двох наших хлопців, їм по 35 років, Юру та Віталю забрали 31 березня, і по сьогоднішній день їхня доля нам невідома. Ще один чоловік загинув, коли спробував залишити Благодатне. Вони стріляли по його ногах, як попереджувальний, а потрапили у широку артерію на нозі. Він просто стік кров’ю, – розповідає Антоніна Бугайова.

Село знаходилося поблизу лінії фронту, тому 40% будівель пошкоджено. Зруйновано підприємства та об’єкти, де росіяни облаштовували свої позиції.

– Школа практично до листопада була ціла і непошкоджена. А останні 2 тижні вони тут під туями ховалися, і звідси «покривали» Посад-Покровське та Мирне, – говорить місцевий мешканець Анатолій.

За словами старости села, росіяни обстрілювали Благодатне, щоб налякати місцевих, аби ті виїжджали. Їм не подобалося, що в селі жили люди.

Вже 10 листопада ЗСУ звільнили село. Люди поступово почали повертатися. Станом на березень 2023 року в Благодатному проживає понад 300 мешканців. У січні цього року відновили електропостачання, однак досі є проблема з водою, адже мережа зруйнована внаслідок бойових дій.

Близько 50 будинків потребують капремонту.

– 48 будинків взагалі треба повністю ремонтувати: немає ні вікон, ні дверей, дах треба робити. У нас 300 дворів, а 112 будинків без вікон, – зауважила староста села Антоніна Бугайова.

Нагадаємо, понад 70% села Котляреве на Миколаївщині зруйновано після російських обстрілів.

Читайте також: