• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 20°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20° Похмуро

Департамент соцзахисту попросив майже 15 мільйонів з миколаївського бюджету на професійну послугу «догляд вдома»

Департамент праці та соціального захисту запропонував ввести в Миколаївській області послугу «догляд вдома» для осіб з інвалідністю та людей похилого віку на професійній основі. На це, першочергово запросили 14 мільйонів 788 гривень з міського бюджету.

Таку пропозицію у понеділок, 3 березня на засідання бюджетної комісії виніс директор Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Василенко.

За його словами, сьогодні таку послугу отримують 535 миколаївців на непрофесійній основі. Це означає, що за такими людьми здійснюють непрофесійний догляд їхні родичі. Виплати за непрофесійний «догляд дому» сьогодні становлять 2 200 гривень на місяць, в залежності від доходу родини надавача догляду.

Сергій Василенко запропонував депутатам прийняти рішення про введення такої послуги на професійній основі. Доглядачі можуть отримувати за свої послуги близько 10 тисяч гривень, але попередньо їм необхідно пройти відповідне навчання. За словами директора департаменту, навчання не потребують люди, які мають медичну освіту.

— Мова йде про догляд дому на професійній основі, яку ми на сьогодні ще не започаткували в місті Миколаєві. Догляд на професійній основі означає, що людина, яка повинна надавати цей догляд, вона проходить навчання. Сьогодні воно здійснюється або в Департаменті праці та соцзахисту, або при Червоному Хресту. Потім ця людина вноситься в Департамент як надавач соціальних послуг. Далі, в залежності від того, яка ступінь рухової активності у підопічного, за яким вона буде доглядати, максимальна сума може досягати в місяць 10 200 гривень. Це людині оплачуються 360 годин надання таких послуг в місяць. Тому, якщо перерахувати в рік, це приблизно 120 тисяч на одну особу, яка потребує догляду дому, – повідомив Сергій Василенко.

Він наголосив, що кошти для надання професійної послуги «догляд вдома» повинні виділятися з місцевого бюджету. Саме тому на сьогодні така послуга в Україні діє лише в Київській області.

— Зрозуміло, що таких коштів у нас у бюджеті не закладено, ми тільки заклали загальну суму на ці послуги на 2023 рік 14 мільйонів 788 тисяч. Якщо такий потік піде масово, то ми будемо звертатися до вашої комісії за додатковими коштами, – підкреслив директор департаменту.

Комісією було прийняте рішення  взяти до відома лист Департаменту соціального захисту. Однак остаточного рішення стосовно даного питання сьогодні немає.

– Це дуже важке питання. З однієї сторони, це наче добра справа, але ж пообіцяти та потім не допомогти, буде гірше, ніж одразу відверто сказати, що ми не можемо це зробити. Поки ми цей лист приймаємо до відома, запитуємо додаткову інформацію, скільки приблизно може у нас бути таких осіб та спробуємо спрогнозувати за найдорожчими сценаріями, – резюмував депутат Миколаївської міськради Федір Панченко.

Нагадаємо, депутат Миколаївської міської ради Володимир Топчий вважає неправильним, що з міського бюджету пропонується направити 90 мільйонів гривень вільних коштів на освіту, а на культуру лише 5 мільйонів.

Читайте також: