• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 13.6°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.6° Похмуро

У Миколаєві за круглим столом обговорили проблеми та виклики, що постали перед медіа у воєнний час

Минулої п‘ятниці, 7 квітня, у Миколаєві за участі студентів та журналістів відбувся круглий стіл, де учасники мали змогу обговорити виклики та можливості, що постали перед регіональними медіа після початку повномасштабного вторгнення.

Участь у заході, що було організовано кафедрою журналістики, реклами та PR-технологій НУК імені адмірала Макарова, також взяли кореспонденти «НикВести».

Темою обговорення стали українські регіональні медіа в умовах повномасштабної війни. Захід відбувся в онлайн та офлайн форматах. Присутніх було понад 40 людей, серед яких медійники з Миколаєва, Херсону, Одеси та Києва, а також студенти-журналісти.

– Тема, яку ми сьогодні підіймали – вкрай важлива, тому що регіональні ЗМІ завжди чогось вважалися «другосортними», у порівнянні зі столичними. Сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення ми проявилися і показали, що, навпаки, «регіональщики» – надважливі. Ми першими подаємо інформацію та краще знаємо локації. Ми попереду, як-то кажуть, паровоза. Тому важливість теми очевидна, – зазначила модераторка заходу, журналістка Наталя Клименко.

Зазначимо, що за даними дослідження USAID/Internews «Українські медіа, ставлення та довіра у 2022 р.», минулого року регіональні онлайн медіа підвищили свою популярність вдвічі: з 27 до 55%. А використання місцевого телебачення майже подвоїлося з 27% у 2021 році до 44% у 2022 році. 

— Це гарна тенденція, яка свідчить про те, що українці все частіше дізнаються про новини з регіональних медіа, — зазначила журналістка «НикВести» та регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області Катерина Середа. 

Під час дискусії медійники обговорювали питання дотримання журналістських стандартів, зокрема згадали про оперативність, об’єктивність та баланс думок. Дійшли висновку, що у висвітленні воєнних злочинів журналіст не може бути об’єктивним, оскільки він громадянин тієї країни, яка потерпає від дій окупантів. Відповідно, є певною мірою упередженим.

Першокурсник Роман Волинський розповів, що в умовах дистанційного навчання «живі» зустрічі відіграють неабияку роль для професійного становлення.

– На мою думку, це дуже важливий захід, тому що, ми, студенти, на даний час взагалі нікого не бачимо: ані викладачів, ані своїх одногрупників. Тому ось так збиратися – це важливо. Тим паче обговорювати такі важливі для ЗМІ регіональні питання, – мовив студент-журналіст із НУК, Роман Волинський.

Зачепили й питання маніпуляції інформацією від російської сторони, яка дезінформує українських читачів. Також медійники говорили про роль соціальних мереж для ЗМІ. Не оминули й питання фінансового «виживання» локальних медіа.

– Намагалися проговорити декотрі маніпуляційні моменти – ворог намагається «закидувати» всілякою інформацією, маніпулює свідомістю наших людей. Але для цього є регіональні ЗМІ, які можуть припинити ці маніпуляції. Як регіональна журналістка, я краще знаю, що відбувається в моєму місті. Якщо я виїжджаю на «нуль», бачу там ситуацію, я розповідаю. Мною важко маніпулювати, тому що я відкриваю людям очі на реальні факти. «Регіональщики» – перші, найоб’єктивніші, в них інформація найсвіжіша, і це є факт. Сьогодні війна це підтвердила. Так, нам непросто. Ми втратили роботу, залишилися без засобів до існування. Декотрі редакції розпустилися зовсім, але ми не розгубилися. Ми зорганізувалися. Наприклад, я створила проєкт «Не забудемо. Не пробачимо», долучилася до грантового проєкту і займаюсь волонтерством. Тобто все це – наше життя, і воно зараз в одному руслі. Я вважаю, що ми сьогодні всі однаково говорили про русло до перемоги. Вперед, і Україна переможе однозначно з такими регіональними ЗМІ та з такими людьми, які вірять в Україну та люблять її, – резюмувала Наталя Клименко.  

Катерина Середа зазначила, що повномасштабна війна поставила перед регіональними медіа Миколаєва ряд викликів. З одного боку, необхідність конкурувати з анонімними телеграм-каналами, які нехтують усіма правилами. З іншого боку — фінансові та кадрові проблеми. 

— Журналісти Миколаєва через активні бойові дії мають можливість створювати ексклюзивні матеріали та показувати Україні та світові наслідки російської окупації та обстрілів. Водночас медіа зіткнулися з фінансовими проблемами, оскільки повномасштабна війна залишила більшість з них без джерел доходу. Велика кількість журналістів залишила місто, або виїхала з країни, тож більш гостро відчувається і «кадровий голод», — розказала Катерина Середа.

Миколаївські журналісти зазначили, що серед містян є недовіра до медіа, яка, ймовірно, спричинена недостатнім рівнем медіаграмотності.

Журналістка «Суспільне Миколаїв» наголосила на тому, що розвиток регіональної журналістики неможливий без комунікації між колегами різних видань.

– Я думаю, що такі заходи дуже потрібні для розвитку регіональної журналістики. Потрібно, щоби частіше організовувалися подібні події. Це дає можливість «відкривати» нових журналістів та їхні нові таланти. Варто разом обдумувати професійні питання, проблеми та знаходити шляхи вирішення та розвитку, – розповіла журналістка Дар’я Свистуха.  

Наостанок медійники України зауважили, що перевірка інформації відіграє вагому роль у роботі. Зустріч була сповнена щирим прагненням та зацікавленістю майстрів слова до розвитку регіональних медіа та розв'язання проблем, які виникли внаслідок повномасштабної війни.

Нагадаємо, раніше писали, що журналісти Миколаєва – його оборонці. Також зазначали про особливості роботи журналістів у Миколаєві.

Читайте також: