• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Open Space: як в Миколаєві залучають громадськість до планування відбудови міста

У Миколаєві створили дискусійний майданчик щодо розроблення плану відновлення та розвитку міста.

В рамках проєкту у липні відбувся захід у форматі open space «Соціальна згуртованість — запорука безпеки та дієвих процесів відновлення Миколаївської громади», що був спрямований на комунікацію, обмін досвідом щодо  реалізації безпеки та відновлення Миколаївщини.

Про подальші плани дискусійного майданчика та методи їх впровадження у Миколаєві, дізналися «НикВести»

Як виникла ідея створення та впровадження її у місті 

Подібна модель дискусійного майданчика раніше була впроваджена в Донецькій та Луганській областях. Після цього було вирішено запровадити таку ідею і в Миколаївській області. 

За словами керівниці проєкту Олени Шевчук, проєкт буде реалізовано в семи громадах Миколаївської області. А саме: Галицинівська, Баштанська, Новобузька, Вознесенська, Олександрівська і Бузька громади, а також місто Миколаїв.

Активісти увійдуть до робочої групи з громадської безпеки та відновлення при Миколаївській міській раді, аби на практиці реалізувати свої ідеї, плани та побажання. 

— Тобто, робоча група буде сформована в такий майданчик комунікацій. Такі робочі групи зможуть направити громаді все, що стосується безпеки. Проте, саме тут безпека в широкому розумінні. А саме, моя особиста безпека, безпека в родині та власне безпека громади, — зазначає Олена Шевчук.

Головні завдання проєкту

Партнером проєкту в місті Миколаєві виступила  Агенція розвитку Миколаєва. Старт проєкту був у червні та продовжується протягом року. Зокрема, на серпень вже заплановано навчання з проєктного менеджменту та комунікацій.

Як розповідає керівник Агенції розвитку Миколаєва Віктор Сікаленко, основним завданням робочих груп є створення єдиного майданчика спілкування в громаді, які будуть обговорювати та надалі розв'язувати всі питання відновлення Миколаївщини. 

— До сформованих робочих груп з питань безпеки та відновлення увійдуть представники поліції, ДСНС, органів місцевого самоврядування та міжнародні інституції. За допомогою цих робочих груп, реалізують сформований перелік проєктів, які буть запроваджені у питаннях відновлення і безпеки у Миколаївській територіальній громаді. Для цього буде залучений механізм підтримки проєктних ідей зі сторони програми розвитку ООН та уряду Данії. За допомогою анонімного голосування будуть виокремленні найкращі проєкти, які  будуть профінансовані та впровадженні до кінця року програмою розвитку ООН, —  додав Віктор Сікаленко.

Міжнародна підтримка щодо реалізації проєктів відновлення Миколаївщини в рамках дискусійного майданчика 

Загальний обсяг проєктів складає п‘ять тисяч доларів, де переважна більшість з них будуть пов'язані з безпекою та процесами відновлення у місті Миколаєві. 

Також, окремим компонентом є грантова підтримка громадських організацій, які діють на території Миколаївської громади. Адже, під час повномасштабного вторгнення, створенні волонтерські організації отримують фінансування від 5 до 10 тисяч доларів. 

За підтримки Миколаївської міської ради робоча група буде працювати в сфері безпеки, генерувати ідеї, які будуть фінансуватися не лише з програм розвитку ООН і уряду Данії, а й інших міжнародних інституцій, які є партнерами Миколаївщини.

На захід запросили лідерів думок, представників різних вікових і цільових груп: влади, молоді, правоохоронних органів та бізнесу. Долучився до роботи й заступник міського голови Сергій Коренєв. Він зауважив, що питання безпеки є найважливішим в сьогоднішніх умовах.

— Ми в процесі розробки майстер-плану (генеральний план Миколаєва, - прим.), і такий соціальний захід з залученням працівників громадянського суспільства є дуже корисним.  Для того, щоб залучати активних громадян до процесу прийняття рішень. Партисипативність громадян реалізується в різній частині анкетувань, опитування населення щодо стратегії розвитку міста Миколаєва, — каже Сергій Коренєв

Як пройшов open space в Миколаєві 

На захід були запрошені близько 50 активістів міста. Серед них представники: міської ради, поліції, журналісти, ДСНС, молодь, представники громадських організацій. Учасники були поділені на групи, де обговорювали рішення для попередньо сформульованих завдань. На зустрічі були запропоновані такі перспективні проєкти: антикорупційні програми контролю бюджету, мобільні відділи для поліції, гуртки ділової англійської мови, створення молодіжного центру. 

— Ми в подальшому плануємо напрацювати розв'язання цих проблем через відповідний проєктний метод. Тобто, в майбутньому ці проблемні питання мають лягти в ідеї проєкту. І реалізуватися та знайти своє фінансування за умов різних донорів, та програми ООН в Україні, зокрема. Ми будемо над цим працювати, — підсумувала керівниця проєкту Олена Шевчук.  

Результати події

Наприкінці заходу відбулося анонімне голосування за прогресивні проєкти. Було презентовано близько 20 проєктів, які можуть бути впровадженні в Миколаївській громаді.  

Проєкт «Розбудова мережі робочих груп з громадської безпеки та відновлення у громадах Миколаївської області» реалізує Центр навчання та освіти дорослих «Південь» за  сприяння Програми розвитку ООН  та фінансової підтримки Уряду Данії. 

Діана Шликова, Аліса Мелік-Адамян

Читайте також: