• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

Понад 50% українців не вірять у можливість не давати хабарі, — опитування

53% українців переконані, що більшість людей дають хабарі, оскільки без цього неможливо обійтися, не згодні з таким твердженням лише 24% українців.

Про це свідчать результати опитування, проведеного 27-30 липня соціологічною групою «Рейтинг» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Крім того, 49% респондентів вважають, що більшість українців не платять податки, якщо у них є така можливість. З цим твердженням не згодні 24% опитаних.

Стільки ж (49%) вважають, що більшість українців не відмовлятимуться від отримання пільг та субсидій, якщо їх не призначили, але є можливість її «вибити». Не згодні з цим 25% опитаних.

При цьому 33% опитаних згодні із твердженням, що краще самостійно вирішувати власні проблеми, ніж платити податки і чекати на їх вирішення від влади чи держави, 45% із цим не згодні.

Також, 31% опитаних заявив, що намагається використовувати свої знайомства чи звʼязки, якщо їм потрібно звернутися до державних чи муніципальних органів. Не погоджуються з цим 48% опитаних.

У ході дослідження методом CATI (телефонні інтервʼю з використанням компʼютера) було опитано 2000 респондентів з усіх підконтрольних регіонів України. Вибірка репрезентативна за віком, типом поселення та регіоном проживання. Статистична похибка (з довірчою ймовірністю 0,95) трохи більше 2,2% для значень близьких до 50% і трохи більше 0,8% для значень близьких до 5%.

Нагадаємо, що голова Миколаївської ОВА Віталій Кім потрапив до топ-3 рейтингу довіри серед політиків, посадовців, громадських діячів і журналістів за результатами опитування Центру Разумкова.

Читайте також: