• четвер

    19 вересня, 2024

  • 20.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.5° Переважно ясно

Енергія перемоги: як молодь ПАЕС допомагає ЗСУ

Активісти Організації молоді передають шини військовим

Молодь завжди була рушійною силою змін на краще. Молоді працівники Південноукраїнської атомної електростанції – не виняток. На підприємстві їх майже три тисячі. Співробітники станції віком до 35 років (включно) мають своє представництво – Організацію молоді (ОМ). Традиційно це об’єднання опікується конкурсами професійної майстерності, наукових доповідей, спортивними та культурно-масовими заходами. А з початком повномасштабного вторгнення росії довелося розширити напрями роботи. Зараз пріоритетним видом діяльності для активної «атомної» молоді є допомога Збройним Силам України.

Очолює Організацію молоді, що діє під патронатом Первинної профспілкової організації ВП ПАЕС, 32-річний інженер-електронік цеху теплової автоматики та вимірювань Євген Мітченко. Його, як і новий склад ради ОМ, обрали якраз напередодні повномасштабної війни з росією. Затверджений план роботи на рік довелося суттєво коригувати та доповнювати. Наприклад, кошти, закладені на іміджеву продукцію, перенаправили на допомогу ЗСУ. Так само вчинили й з павербанками, які передбачалися в якості призів. Це рішення знайшло одноголосну підтримку серед спілчан.

У перші місяці після лютневого вторгнення рф молоді атомники організовувались, щоб будувати блок-пости, збирати, завантажувати та розвантажувати гуманітарну допомогу для окупованого міста-супутника Запорізької АЕС Енергодара, для колег з Чорнобильської АЕС. «Коли почалася війна, наша молодь об’єдналась, напевно, в десятки разів сильніше, ніж якби це було в мирні часи», – зауважує Євген Мітченко.

У червні 2022 року Організація молоді вперше провела спортивний захід у новому форматі. Це були змагання зі стрітворкауту (підтягування і віджимання). Новий підхід полягав у тому, щоб залучати не лише працівників Південноукраїнської АЕС, а й усіх охочих, а також брати благодійні внески за участь у турнірі. Мінімальна сума становила 50 гривень. Багато спортсменів і глядачів кидали до скриньки купюри значно вищого номіналу. У підсумку вдалося зібрати для ЗСУ понад 5 тисяч гривень. За ці кошти для однієї з військових частин придбали чотири рації Motorola.

Такий чудовий результат надихнув на проведення серії інших благодійних заходів. Турніри з кіберспорту, пляжного волейболу, шашок теж мали значну зацікавленість серед южноукраїнців, а, отже, й фінансовий успіх. Залучали людей за допомогою розголосу в соціальних мережах і креативних закликів на кшталт «Шашки проти рашки». У сумі ці три благодійні заходи принесли майже 17 тисяч гривень. Їх спрямували на придбання комплекту коліс Nereus для кросовера KIA Sorento для бійців 11-го окремого стрілецького батальйону в/ч А7095. Цей підрозділ визволяв окуповані населені пункти на Херсонщині.

Ще більш «урожайною» видалася перша половина поточного року. Організація молоді ПАЕС повністю адаптувалася до воєнних умов, діяла виважено і з висоти досвіду попередніх заходів внесла невеликі поправки до своєї роботи. Розмір мінімального внеску за участь у благодійних турнірах збільшили до 200 гривень. Цей крок виявився цілком виправданим. Завдяки змаганням з більярду, пляжного волейболу, стрітболу, стрітворкауту, кіберспорту та дартсу Організації молоді вдалося зібрати майже 35 тисяч гривень. За частину цієї суми для 220-ї окремої механізованої бригади придбали шість акумуляторних батарей для рації Motorola та два павербанки Xiaomi ємністю 30000 мА. Решту витратили на купівлю трьох пейнтбольних маркерів і двох балонів з вуглекислим газом для них. Ці речі допомагають відпрацьовувати тактико-бойові навички бійцям 1 стрілецького батальйону 56-ї ОМБр.

Залучали кошти для української армії не лише шляхом проведення благодійних спортивних заходів. Так напередодні Дня Незалежності України Організація молоді ПАЕС провела патріотичний онлайн-марафон. Кожного дня учасники отримували якесь завдання, наприклад, розповісти вірш українського автора чи викласти фото з національним прапором. У користувачів соцмереж це знайшло відгук. Таким же популярним виявилося і останнє завдання патріотичного онлайн-марафону – зробити донат для ЗСУ.

Євген Мітченко, голова Організації молоді ПАЕС за ремонтом дронів

Окремим не менш важливим напрямом допомоги українським захисникам є ремонт квадрокоптерів. Євген Мітченко разом з іншими працівниками ПАЕС, які розбираються в електроніці, лагодять пошкоджені безпілотники. Як кажуть вдячні військовослужбовці, один дрон – це кілька врятованих життів наших бійців. Економічний аспект теж відіграє суттєву роль, адже нові апарати обходяться значно дорожче, ніж ремонт. На сьогодні руками молодих атомників полагоджено понад 70 квадрокоптерів для ЗСУ.

Ще один активіст молодіжного руху ПАЕС Владислав Гончарук зараз успішно трудиться над виготовленням антидронових рушниць. Це також є яскравим прикладом заощадження коштів. Для порівняння: придбання цього пристрою обійдеться в суму приблизно 200 тисяч гривень, тоді як Влад може зібрати його за 60 тисяч. Навколо молодого раціоналізатора об’єдналися такі ж небайдужі ентузіасти. Починали з виготовлення для військовослужбовців павербанків з акумуляторів використаних одноразових електронних сигарет. Потім замовлення від бійців ЗСУ стали ще серйознішими. Так Влад з командою однодумців почали робити системи скидання для квадрокоптерів. Завдяки цьому наші воїни знищили сотні окупантів.

Голова молодіжного осередку Південноукраїнської АЕС Євген Мітченко зазначає, що спілчани досить активно відгукуються на різні ініціативи, не рахуючись із особистим вільним часом. А інакше і бути не може, адже українські воїни платять значно дорожчу ціну, жертвуючи власним здоров’ям і життям заради звільнення нашої Держави від окупантів. І, поки не настане омріяна Перемога, Організація молоді ПАЕС продовжуватиме надавати допомогу Силам оборони.

Юрій Афанасенко,
Фото Антон Чериченко

Читайте також: