• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Вадим Петриченко

Вадим Петриченко

бизнес-консультант

Знайомтесь: фракція "Шаблон"

Як ми вже знаємо, деякі найбільш передбачливі політсили почали формувати команди задля участі у виборах до міської ради (http://mykmydep.blogspot.com/2015/04/blog-post.html). Та й окремі позапартійні останнім часом, але відомі миколаївцям політичні постаті, заявили про свої наміри забезпечити нарешті місто якісним управлінням, сформувавши команди кваліфікованих і доброчесних кандидатів в депутати. Це добре, це надихає. 

Але деякі скептики, як от, зізнаюсь, автор, питають себе: а що саме буде по-новому? І не дочекавшись пояснень, намагаються працювати на упередження, виходячи з власних уявлень про ефективне управління. Зокрема на основі забезпечення формування у наступній раді потужних фракцій, які б працювали на підставі власних програм, запропонованих місту під час виборчої кампанії (http://nikvesti.com/blogs/show/10122).

Постановка питання

І от поки там політики збираються з думками, вирішують делікатні кадрові питання, ми ж можемо дещо помріяти, пофантазувати. От хоча б і на тему інформаційного забезпечення тих самих майбутніх фракцій. Або спочатку команд кандидатів у депутати, а потім вже і фракцій. Дійсно, що це таке могло б бути, як виглядати? Раніше ж такого в нас не було. Ні, фракція Партії регіонів була, але без жодного інформаційного забезпечення. І куди вона нас завела? Виходить, що треба ті методи й ті підходи міняти, пропонувати нові. А хто може сумніватись у тому, що інформація, її надходження й опрацювання в процесі формування, а потім і подальшої роботи фракції у раді - то питання дуже і дуже важливе? То може спробувати побудувати той комплексний інформаційний канал уявної фракції "Шаблон" вже сьогодні? Приміром отак:

Ідея, мабуть, цілком зрозуміла. Як і основні функції окремих елементів наведеної схеми. Втім, ще декілька міркувань варто навести.

Офіційний сайт

Мабуть, не треба агітувати? Можна, як хто сумнівається в тому, що фракції таки потрібен власний сайт, розгорнуту аргументацію поглянути тут: http://pkka.listbb.ru/viewtopic.php?f=10&t=22  Можна, звісно, навести й аргументацію проти, будь ласка. Найбільше це стосується тих кандидатів у депутати, що до такої роботи готові чи готуються. Або й діючих голів депутатських комісій. Що вони з цього приводу думають, було б знати цікаво, бо мені не відомо про те, що якась з комісій чи фракцій нашої міської ради має свій власний сайт. А чому?

Сайт напрямку, комісії

Офіційний сайт – то загальна інформація. А є окремі напрямки роботи, їх одинадцять, по числу комісій. І на сайті напрямку або комісії вже розмова піде більш конкретна.  Стосовно даного напрямку роботи фракції або даної депутатської комісії. Їх робота – фракції і комісії - має бути зрозуміла городянам. А для цього потрібна інформація. Та й логіка пошуку ефективних рішень вимагає певної фіксації проміжних етапів: планування, контролю реалізації планованих заходів, коригування первинних графіків просування у вирішенні практичних питань. Все це - на цьому сайті. 

Стривайте, адже на офіційному сайті ради є протоколи засідань всіх комісій. Вони там і мають бути (посилання – у розділі Довідка), але то - офіційні фрагменти, що цілісної картини не дають. Вони тільки фіксують юридично значущі факти діяльності комісії. І потім, то - комісія, а тут в нас же представлена фракція. Її члени, а може й тільки один член комісії, депутат, але ще два-три його помічники - не депутати - зі складу загальної команди політсили. Партійці, як фракція партійна. Може активісти суспільних організацій, що зголосились працювати в тій фракції. Тут не можна не згадати, що для того, щоб така робоча спільнота сформувалась, потрібен надійний фундамент. Як на мене, то це може бути тільки спільність політичних поглядів, ідеологічна близькість. Вона обов'зково проявиться і в змісті пропонованих заходів. 

Ось приклади впливу політичної ідеології на обрання траєкторії розвитку. Районне житлово-комунальне підприємство, відносно потужне, чи ринок комунальних послуг від приватних підприємців? Комунальний транспорт від великого транспортного підприємства чи приватні перевізники? Ліберали й соціалісти дадуть різні відповіді. Так само пропонована політика в майновій сфері буде різна. А в питаннях культури, освіти слід очікувати різних підходів ще з більшою вірогідністю, правда?

Але багато хто з активістів кажуть, що не мають політичних уподобань, готові працювати з будь-якою фракцією. Наприклад, законність чи захист тварин, екологія чи тарифи на тепло – видається, що ця робота політично нейтральна чи універсальна. Нехай так, конкретні фракції з конкретних кадрових питань приймуть відповідні рішення. Головне, щоб місто бачило своїх героїв, чуло їх пропозиції, аргументацію стосовно можливих варіантів принципових рішень.

Фейсбук - група напрямку

Тут можна зручно й ефективно вести дискусію про те, що і як треба робити, що зроблено, чому не зроблено. За участі городян. Дискусія - двигун пошуку будь-яких рішень. Що ми сьогодні знаємо про точку зору тих або інших конкретних депутатів з приводу тих або інших конкретних міських проблем? З яких вони приймають рішення на засіданні комісії. Навіщо нам такі мовчазні депутати, з яких журналісти витягують інформацію у кращому випадку пост-фактум і то зі страшенною напругою. Ми хочемо бачити їх в обміні думками, пропозиціями, аргументацією. Нагадаю, наш базовий посил: змінити закриту, пострадянську або регіональську технологію підготовки рішень ради на нову. Хтось назве її майданівською, хтось європейською - будь ласка, то все буде правильно. Неправильно буде, як ми того не зробимо, в нас є для цього всі можливості. 

А чи зможе та Фейсбук-група взагалі працювати? Може всілякі хулігани й тролі, може й агенти ворожих сил нав'яжуть їй суцільну взаємну лайку і не дадуть взятись до серйозних обговорень? Досвід показує, що там, де збираються фахівці - п'ять, десять, нехай і двадцять, автоматично встановлюється відповідна робоча атмосфера. Нема тролей, демагогів - вони пробують періодично щось цвірінькнути, але...

Що далі?

А що, йдіть подивіться. Фантазії фантазіями, але ж все те, що наведено на схемі, вже є, вже працює: http://mmr-f1.blogspot.com/p/1.html 

Ні, це, звісно, тільки демо-версія, але відчути предметніше, що саме, яка інформація має бути на тих об'єктах, можна. І пересвідчитись, що нічого надто мудрого в тому нема, все просто. Як хотіти все це наповнити живою конкретною роботою, а не обіцянками. Мовляв, після виборів все в місті налагодимо і все всім забезпечимо якнайкраще через свій винятковий патріотизм \ досвідченість \ молодість \ чесність - оберіть, що більше до вподоби.

А демо-версія інформаційного каналу фракції "Шаблон" дуже хутко може перетворитись і на реальну. Для цього потрібно тільки нам всім дізнатись про назву першої фракції, що укомплектувалась і йде у міську раду працювати саме як команда. Знаєте таку? Я б волів побачити там лібералів, але де вони є? Може християнські демократи? Соціалісти? Змінити назву - то хвилина діло - і до роботи, панове кандидати.