• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Вадим Петриченко

Вадим Петриченко

бизнес-консультант

Три партійних програми – відчуй різницю

Натрапив я останнім часом на програму однієї політичної сили: http://www.spu.in.ua/uk/about/programa_spu 

І згадав ще дві, які довелось читати останнім часом з нагоди місцевих виборів. Цю: http://svoboda.org.ua/party/program/ і цю: http://samopomich.ua/documents/program/ 

Почитайте, шановний читачу, дайте собі такий труд. Адже основна відмінність нового закону про місцеві вибори саме в тому, що він дає право на участь в процесі управління містом тільки партіям. А основна відмінність партії від само висуванців саме в тому, що у партії є програма, в якій зафіксовано певну концепцію, систему поглядів, на підставі якої кандидат у депутати обіцяє діяти після обрання. То що ж цікавого в тих програмах?

Я не буду писати далі про власні враження, про те, що якась краща за інші, в чому саме. Моє особисте відчуття таке, що одна таки дійсно програма, а дві інші, ну, м'яко кажучи, не відповідають вимогам, які можна було б вважати загальновизнаними. Якими саме? От про це і поговоримо. 

А потім було б цікаво порівняти враження – і, вищий клас, почути активістів саме згаданих партій стосовно того, як вони оцінюють свої програми, чи допомагають ті в їхній суспільній роботі, чи відповідають згаданим вимогам. Знов про вимоги, ну вже берімося за їх розгляд.

Світогляд

Хоч яку велику програму не пиши, а всього в ній не передбачиш, правда? Тобто, програма має містити не тільки план виконання якихось заходів, а ще й певні світоглядні принципи, бачення сучасного стану суспільства, аналіз того, що було раніше, і загальні ідеальні обриси суспільства, які ця політична сила для себе встановила. Тоді виборець, прочитавши все те, може скласти собі уяву, як люди тієї партії дивляться на політику взагалі і чого від них чекати на майбутнє. 

План дій

Але головне, звісно, план дій. Партійна програма - це завжди план того, чого має домагатись партія у своїй діяльності. І зокрема її депутати у різних радах: як у національному парламенті, так і всіх місцевих. Бо всі розуміють, що не можна домогтись того результату, не беручи до розгляду, планування і практичного виконання конкретних заходів у країні в цілому. Закони без контролю їх виконання на місцях нічого не варті. А написані вони погано тоді, коли законодавець відірваний від того, що діється у конкретних містах і селах. В тому-то і роль партії, щоб зв'язати всі рівні, національний і місцевий, теоретичний і практичний – спланувати, виконати і відповісти перед виборцем за результат в цілому.

Результати за попередній період

Хоча програма завжди націлена на майбутнє, ми  завжди можемо пригадати, що та чи інша політична сила робила практично вже вчора. Тобто, програма програмою, а практичні дії не завжди відповідають тому, що є в програмі. Може через те, що у партії не було можливостей виконати те, що вона планувала. Може через те, що вона не все про себе сказала в тій програмі, щось залишила як внутрішнє питання, не призначене для широкого загалу. Тут, звісно, треба подумати.

Оце і все з вимогами до партійної програми. В основному, звісно, але нам вистачить для першого разу. Головне, щоб читач не полінувався, програми прочитав і пішов на вибори з реальним розумінням того, що ті чи інші партії напланували собі і нам.

Ну а як поділиться своїми враженнями, то можна буде казати, що та вправа його зацікавила.