• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Де ж освітня субвенція для Миколаївщини або ледачих гастролерів - на звільнення!

Ще 9 квітня Прем`єр-міністр України Володимир Гройсман за участі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич провели перше в історії виїзне засідання Координаційної ради з питань впровадження реформ у сфері освіти у форматі відеоселектора (м. Дніпро). Тоді, крім обговорення черг до садочків, оновлення змісту професійної (професійно-технічної) освіти очільник Уряду загострив питання на ефективності розподілу освітньої субвенції в різних областях. Я був на тому засіданні, тому хочу висловити наступне.

На першому зображенні - ті регіони, які подали інформацію щодо розподілу коштів або планів. Помітно, що Миколаївщина серед тих, яка, публічно пообіцявши, мала розподілити отриману на казначейські рахунки субвенцію у квітні. Таку інформацію в присутності всієї країни підтвердили учасники того відеоселектора від нашої області: заступник голови ОДА Валентин Гайдаржи, директор департаменту освіти Олена Удовиченко.

Незважаючи на те, що в частині областей так і не відбулося пленарних засідань сесій обласних рад, усі регіони, за виключенням нашої та Житомирської, зробили все від них залежне. Яким чином? За моєю інформацією, окремі голови ОДА та облрад своїми розпорядженнями, без сесійних рішень, своєчасно здійснили розподіл субвенції. Саме тому до 1 вересня 2019 року школярі, в т.ч., з особливими потребами, вчителі з ОІППО, заступники директорів, а також заклади освіти отримають таке потрібне обладнання та кошти на оплату праці.

Друге зображення - оприлюднена інформація міністром Л.М.Гриневич під час Всеукраїнської наради освітніх управлінців щодо початку підготовки до наступного 2019-2020 навчального року (10.05.2019, м. Батурин Чернігівської області).

«Ми повірили на слово. Частина виконала обіцяне, частина - ні. Миколаївська та Житомирська області - єдині, в яких досі не здійснено розподілу, і сьогодні там закупівлі на Нову українську школу перебувають під більш ніж реальною загрозою зриву», - зазначила Міністр.

І це при тому, що Уряд віддав гроші з центрального бюджету ще в лютому.

На мою думку, як Народного депутата України, голови підкомітету, така ситуація на Миколаївщині - чистої води саботаж як із боку департаменту освіти і науки, так і Миколаївської ОДА, які, на жаль, manus manum lavat.

Сподіваюсь, що відразу після інавгурації Президента України Володимира Зеленського будуть здійснені такі важливі кадрові рішення щодо керівництва Миколаївської ОДА, її структурних підрозділів, інших управлінь і служб, які, крім руїни, не принесли області нічого. Разом із тим звертаюся до Прем`єр-міністра України В.Б.Гройсмана ініціювати негайну перевірку фактів саботажу розподілу освітньої субвенції на Миколаївщині з прийняттям відповідних кадрових рішень.

Вакханалія, безчинство, непрофесійність та блюзнірство повинно піти геть туди, звідки вони сюди непрохано заявились. Вірю, що в умовах децентралізації влади інститут державних адміністрацій, який підточує українську державу ізсередини, нарешті 2020 року ліквідують. В нинішніх умовах вони - п’яте колесо до воза, яке виїдає мільярдні суми на своє безглузде утримання.

Щиро бажаю органам місцевого самоврядування сумління та відповідальності за життєдіяльність громад, а шановним депутатам Миколаївської обласної ради, яку я мав честь очолювати історичного 2014 року, - стійкості і мудрості. Нікого не бійтеся, і все у нас буде добре. Сесії сесіями, а втрачати унікальні можливості для розвитку південного краю не гоже.