• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Миколаївщина - колиска театрального мистецтва?

Незважаючи на те, що новий театральний сезон розпочався для наших закладів культури як із прем’єр і ювілеїв, так і розмов про важливість інвестицій та підвищення статусів, історія виникнення цього виду мистецтва в Північному Причорномор’ї сягає сивої давнини. Я вже писав про те, що поява давньогрецького театру - Діонісії - віншування бога виноградарства Діоніса - напряму пов`язані із зародженням драматичного мистецтва, водночас - популярних свого часу боїв гладіаторів. Зважаючи на те, що Ольвія - найважливіша грецька колонія в Нижньому Побужжі, заснована у VII до Р.Х., саме тут і виник перший на теренах сучасної країни театр. Він діяв протягом V-III ст. до Р.Х. Розташований був на схід від Агори. Археологічне свідчення - віднайдений уламок поліхромної маски, а також кераміка, мармурова плита з постамента статуї на честь Зевса. Історичне підтвердження - це записи Геродота, який у своїй новелі про Скіла, вміщеній в «Історії», згадував вакхічні свята на честь Діоніса.

З часу заснування міст на території сучасної Миколаївщини тут працювало в різні часи близько 20 різних театрів, чимало гуртків, самодіяльних труп, в тому числі, пересувних. Перший із таких - при Чорноморському штурманському училищі (1802-1805) (Адміральська - Інженерна) з ініціативи директора закладу адмірала графа Марка Войновича. Водночас гралися вистави і в орендованих приміщеннях міста. Згадують і Літній театр Морського відомства. Першим театральним закладом міста є Театр Івана Міллера на 700 місць (Московська - Нікольська) (1840-1885). В різні роки він належав купцям Науму Сорочану, Арону Каневському, Мінді Квартирмейстерській (Берман).

1856 року на Нікольській-Різдвяній (Рождественській) з’явився Театр Русинова на 1000 місць, який прозвали «театр-сарай». Збудований за кошти власника, місту він був нецікавий (мала сцена, погана акустика, один вхід, дерев’яні сходи), тому зміна власника на Ковальова ускладнила ситуацію (1886). Навіть після придбання театру Карлом Монте та повна монополія на два заклади комерційно було невигідне рішення. В русиновському театрі був навіть велосипедний манеж, але це - Курас на сміх.

1881 року за підтримки адмірала Миколи Аркаса міщанин Карл Монте побудував модерний Театр на розі Адміральської та Різдвяної (Рождественської), взявши за основу проект театру м. Рибінськ. Тут було все: партер, амфітеатр, бельетаж, галерея, вестибюль, віденські меблі, дамські вбиральні, ватерклозети, фойє. З 1894 року це - Театр купця Якова Шеффера, який, інвестувавши в ремонт, облаштувавши електричне світло, зробивши його головною сценою півдня країни. Саме тут народжувався «Театр корифеїв», презентували «Катерину» Миколи Аркаса, виступали Федір Шаляпін, Всеволод Мейєрхольд, Іван Козловський. До речі, поруч тут відкрили і театр-цирк (1895), 1906-го - Новий цирк (М.Морська - Таврійська). Колектив сучасного МАХРДТ створено 1922 року в Луганську зі статусом пересувного під назвою «Шахтарка Донбасу». Потім йому дозволено Незабаром писати на афішах «Художній театр України». У 1934–1935 рр. театр став стаціонарним і переїжджає до Миколаєва. Саме 1934 трагічний рік прийнято вважати датою заснування, хоча це також досить умовно. Так, Миколаївський Художній Російський Драматичний Театр.?

Миколаївський академічний український театр драми та музичної комедії засновано 1 листопада 1927 року зі створення при Миколаївській окрполітосвіті ТЮГу. У серпні 1959 року об'єднано трупи Миколаївського державного театру юного глядача та Миколаївського пересувного українського театру ім. Т. Г. Шевченка в один колектив — Миколаївський обласний український музично-драматичний театр. З 1980 він - Миколаївський український театр драми та музичної комедії. Думаю, і тут свої нюанси: і щодо дати, і щодо імені Тараса Шевченка, яке випало з назви 70 років тому.

З 1963 р. в Миколаєві діє Народний театр Миколи Троянова при Будинку культури будівельників. Миколаївський обласний театр ляльок створений у грудні 1970 року. В 1990-ті набули популярності театри: «Гидке каченя», «СТУК» та ін.

Відомі театри в містах Миколаївщини. В Первомайську - Знані аматорські гуртки с. Новоукраїнка і Самодіяльний театр у с. Катеринівка Первомайського району, засновані Єфросинією Зарницькою. Також тут із 1921 року - Театр імені Тараса Шевченка.

З 1837 працював театр у Вознесенську, побудований до всеросійських військових маневрів. Тут були французька опера, драмтрупа, а виступав сам Микола Щепкін. Тут був «Театр корифеїв», працював ілюзіон, орендували заїжджі трупи. З 1936 - Державний драмтеатр.

З 1900-х діяв літній дерев’яний театр у Новому Бузі в районі нинішнього скверу «Юність». Статус - самодіяльний, актори - слухачі учительської семінарії.

Зважаючи на умовні 2500 років з часу появи першого театру на теренах Миколаївщини, чи не варто задуматися над туристичним ребрендінгом краю як мистецької Батьківщини України?