• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Їх має бути принижено, решта - піар

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

Кілька днів кількагодинних очікувань у багатокілометрових заторах на в’їзді до Миколаєва з боку Одеси, та на виїзді – саме такий побічний ефект від ремонту траси у Варварівці. У понеділок, 28 червня, в останній день так званих довгих вихідних, ситуація набула апогею – задля її вирішення був змушений долучатися голова облдержадміністрації Віталій Кім. Основна причина транспортного колапсу – ремонт розпочався у розпал двох сезонів – сезону відпочинку, та сезону збору врожаю – якби не величезна кількість фур з зерном та іншими культурами, було б не так важко. Додаємо до цього ДТП. Ситуацію погіршила справжня диверсія – хтось підпалив дорожню техніку, чим значно подовжив термін ремонту. Але лише у понеділок, терміново, у телефоному режимі, виконком Миколаївської міськради ухвалив рішення про обмеження руху вантажного транспорту містом з 6-ї ранку до 20 – ї вечора. І це призвело до того, що вантажівки просто встали, перекривши всім іншим рух. Таким чином, ситуація нагадує стан так званого «ідеального шторму», коли низка обставин у сукупності складаються так, що їх негативні наслідки об’єднуючись, створюють кумулятивний ефект та набувають найбільшого масштабу. І це не просто згаяний час та зіпсований відпочинок – у таку спеку все могло закінчитися справжньою трагедією для дітей та людей із хронічними хворобами. Отже, чому ремонт розпочався так пізно – ще можна зрозуміти. Але чому не було обмежено рух вантажівок завчасно, чому не було вжито низку інших заходів – зрозуміло не дуже. Звичайно, не можна ремонтувати дороги, не припиняючи чи не обмежуючи руху на них. І об’їзного адекватного шляху немає. Отже – незручності неминучі. Але головне завдання виконавчої влади всіх рівнів – мінімізувати ці незручності, а не гасити пожежу, коли вона набуває нечуваних масштабів, лихо прибуваючи на місце події на мотоциклі. 

І так, порівняно з тим часом, коли будувались наші дороги та Варварівській міст, кількість автівок збільшилась в десять і більше разів, середній тоннаж вантажівок – в кілька разів. Транспортні потоки змінилися кардинально. Місто потребує суттєвої перебудови транспортної інфраструктури. І це справа не лише рівня Миколаєва, це справа державного рівня.

До міста повернулося шоу «Битва за місто», під час якого політики, чиновники, депутати у режимі вільної дискусії, у прямому ефірі розповідають про власну діяльність, полемізують один з одним та відповідають на питання глядачів. Як на мене – чудовий формат. Бо він дозволяє, під час живого, нічим не обмеженого обміну думок, бачити хто є хто. Цього разу найбільше виступав очільник обласної державної адміністрації Віталій Кім, той самий, який до заторів на Варварівському мосту добирається на «двухкольосном транспорті». Чесно кажучи, слухаючи його, чомусь згадав літературного героя «Незнайку». Бо, Віталій Олександрович, під час свого виступу та дискусії виглядав впевнено та… не знаючи. Він «не пам’ятав» чи не знав, скільки податків чи то зборів збирають миколаївські порти, скільки з бюджету Миколаєва спрямовано на потреби Національної поліції та в якому стані знаходиться розгляд надважливого для міста та регіону законопроекту щодо перерозподілу портових зборів та в якому стані є проект транспортного тунелю у Корабельному районі. 

Натомість, щодо побудови гігантського прапору у Сквері героїв, Віталій Олександрович є вельми обізнаний, відразу ж видно, що цим проектом він неабияк обіймається. При чому, говорячи про гроші, які, начебто, залучив Давид Арахамія, говорить про них, як не про бюджетні гроші. Але журналісті своїми питаннями все ж таки з’ясовують, що гроші бюджетні, тільки з іншого бюджету, не місцевого. А ще, міській голова Олександр Сєнкевич пообіцяв виділити із міського бюджету найближчим часом п’ять мільйонів гривень на цей проект.

Отже, які висновки? Висновок першій – всі розмови про залучення не бюджетних коштів на прапор, принаймні в Миколаєві, лишилися лише розмовами – цей абсолютно сумнівний проект буде реалізовано виключно за бюджетні гроші, нехай це навіть гроші різних бюджетів, суті це не змінює. Висновок другий – для нинішньої влади хайп, картинка, піар важливіше за справжню справу. За оцінкою  експертної організації StateWatch мінімум у 17 областях України збираються встановити найвищі прапори до 30-річчя Незалежності України. Загалом на такий проект можуть витратити 170,7 млн грн з державного та місцевих бюджетів. Як наголошують у StateWatch, за 170,7 млн грн можна було б придбати 338 600 доз вакцини від COVID-19, якщо ціна складатиме 504 грн за дозу, як було закладено в бюджетну програму Міністерства охорони здоров’я щодо вакцинації. Отже, замість того, щоби провакцинувати 169 300 людей, Зеленський, бо нічого без освячення Володимира Олександровича у нас зараз не відбувається, віддає перевагу іміджевим проектам сумнівної якості. А щодо виделення грошей з міського бюджету на задоволення забаганок Зеленського & Co. то це, на мою  думку, за умов нестачі грошей на ліки та засоби для тяжкохворих, за міськими бюджетними програмами, та цілої низки інших, не вирішних міських проблем, м’яко кажучи, аморально. Ну, а Віталію Кіму, все ж таки, слід краще готуватися до таких публічних заходів. А то, якось не солідно виглядає. Та, говорячи про гроші, начебто, Давида Арахамії, не плутати їх з державними, видаючи бажане за дійсне.

Голова обласної ради Ганна Замазєєва та Директор обласної інфекційної лікарні Світлана Федорова знову зійшлися у публічному клінчі. Спочатку Федорова на своїй сторінці у Фейсбуці оприлюднила допис, в якому повідомила про те, що договір із Національною Службою Здоров’я на лікування хворих ковідом у червні так і не заключено та піддала критиці обласну раду за невтручання. «Образно говоря-  скоро больница перестанет существовать, если ничего не изменится» - написала вона. За кілька днів Ганна Володимирівна дала брифінг, в якому звинуватила керівницю обласної лікарні у неефективному менеджменті та в тому, що там «морять пацієнтів голодом». Світлана Федорова відповіла, що пацієнтів у неї годують добре, що вона хороший менеджер, Замазєєва все плутає та маніпулює та й взагалі, всі звинувачення на її адресу – це «Очередная дикость и цинизм» - кінець цитати. Обмінялись «любєзностямі» в черговий раз, як то кажуть. І найбільше, хто виграє зі всього цього – це короновірус, який нікуди не дівся та терпляче чекає слушної нагоди.

Парламент в першому читанні прийняв так званий закон про олігархів, який, насправді, за думкою народної депутатки Вікторії Сюмар спрямований на зачистку медіаринку не знищує олігархів, бо не знищує причин їх появи. А,  фактичне збереження статус-кво із монополіями які і є причиною олігархів просто призведе до підвищення тарифів та цін. Проте – яка буде картинка. І яке буде задоволення для Зеленського у приниженні цих людей, перед якими він виступав за гроші на їх корпоративах і які й досі не вважають його за рівного, попри його посаду. А ви і далі віруйте у боротьбу за справедливість.

За цим кланяюся – побачимось.