• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Впевнено до прірви

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

Попри невелику щоденну кількість хворих на ковід, вчені говорять, що в Україні починається нова хвиля пандемії. Якщо подивитися на графік захворюваності, то можна побачити, що після двох величезних піків в осені минулого року на весні цього, хвороба вийшла та так зване плато із відносно невеликою кількістю інфікованих. Але вже зараз фіксується динаміка зростання кількості хворих. Їх стає більше, а тих, хто одужає – менше. Просто, поки що, ці цифри не великі. І це дуже розслаблює, люди починають нехтувати елементарними запобіжними заходами, наприклад – користатися захисними масками. Натомість, як зі сходу, так і з заходу в Україну заходить штам дельта, який є значно більш заразний та значно більше покладає людей на лікарняне ліжко за всі попередні штами. А кількість вакцинованих українців не перевищує 10% відсотків першою дозою та 5% другою. А це означає, що дуже скоро нам всім слід готуватися до входження до червоної зони. Всім відразу, або різними областями – не має великого значення. 

Чи можна врятувати ситуацію взагалі? Так, щоби не потрапляти до червоної зони? Хороше питання до майстрів спорту по боротьбі з  короновірусом. Врятувати ситуацію могла би масова вакцинація населення, перед усім – вразливої частини. Але, нагадаю, тут все не дуже добре. 10 та 5 відсотків мешканців Миколаєва щеплені і тут картина не відрізняється від загальноукраїнської. За твердженням очільників міста та області, вакцини в місті та області є, система може вакцинувати п’ять тисяч осіб щодня, але не вистачає бажаючих робити щеплення. Але, якщо просто порахувати, то, за максимально заявлених темпів вакцинації, щепити мешканців області треба не менше як півроку. Це, нагадую, якщо вакцину кожного дня буде отримувати заявлені п’ять тисяч осіб. Отже, глобальних наслідків, як-то – локдауни, переповненні ковідні шпиталі – не уникнути. Але є можливість не стати частиною сумної статистики – треба знайти можливість отримати вакцину. Вона не врятує вас від хвороби, але значно підвищить шанси перенести її відносно легко, без тяжких наслідків. Отже – йдіть та вакцинуйтеся. Звертайтеся до центрів вакцинації, сімейних лікарів, амбулаторій. Не гайте час. Аби ще знайти перелік всіх місць вакцинації на сайті ОДА, як обіцяв Віталій Олександрович – на момент створення програми я не знайшов.

Німеччина та Сполучені Штати домовились щодо Північного Потоку – 2. Згідно цих домовленостей цей обхідний, щодо України, газогін буде добудовано найближчим часом.США та Німеччина рішуче підтримують суверенітет України, її територіальну цілісність, незалежність та європейський зовнішньополітичний шлях. Повідомляється, що США та Німеччина діятимуть спільно з метою притягнути Росію до відповідальності за агресію та руйнівну діяльність шляхом збільшення її витрат за допомогою санкцій та інших інструментів. “Якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинить подальші агресивні дії проти України, Німеччина буде діяти на національному рівні і закликати Європейський Союз до прийняття ефективних заходів, включаючи санкції, щоб обмежити російський потенціал для експорту до Європи в енергетичному секторі, включаючи газ, або вжити ефективних заходів в інших економічно важливих сферах”, - наголошується в документі, прийнятому за підсумками зустрічі Ангели Меркель та Джо Байдена.

Отже, можемо констатувати той факт, що у Росії, після запуску Норд Стрім 2,  з’явиться набагато більше можливостей для тиску на Україну. Як мінімум – значно зросте вартість енергоносіїв для нас, і ми будемо втрачати мільярди доларів через позбавлення статусу транзитної країни зі всіма наслідками. 

Ще п’ять мільйонів, тепер вже з державного бюджету, виділили на стелу с гігантським прапором, про що нас повідомив голова Миколаївської ОДА. Безперечно, радісна новина. На тлі равликових темпів вакцинації та нестачі грошей на медикаменти та інші нагальні потреби. Але слід надати вертикалі Зеленського належне – обравши шлях, вони вперто ним крокують. Незважаючи ні на що. Незважаючи на те, що обраний напрямок веде до прірви. Незважаючи на попереджувальні сигнали як всередині країні, так і ззовні. І так виходить, що прірва у нас у всіх попереду.

За цим кланяюся – побачимось.