• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Про політичні (не політичні) переслідування

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

Безумовно, топ-новиною тижня стало історія із затриманням Національним Антикорупційним Бюро України заступника міського голови-директора департаменту житлово-комунального господарства Сергія Коренєва, його заступника Олександра Брижатого та Марини Лозовенко – керівниці одеської фірми «ПІК-СРОЙ» - саме ця  фірма займалась реконструкцією Соборної площі.

Спочатку, 10 серпня, у вівторок, містом поширилась інформація про обшуки дома у Коренєва та в Департаменті ЖКГ, тоді ж з’явився пост міського голови Сєнкевича у фейсбуці, в якому він гнівно встає на захист свого заступника та звинувачує НАБУ у політичному тиску та непрофесійності, початок цитати:

«Що означає сьогоднішній обшук?

Якщо це тиск, то з якою метою?

Якщо це робота, то в чому ваша професійність? Наразі я можу оцінити такі дії лише як знущання над людською гідністю і сім’єю Сергія Миколайовича» - написав він.

Згодом, стало відомо, що Коренєва, Брижатого та Лозовенко затримали та доставили до Києва для висунення звинувачення та обрання запобіжного заходу у Вищому Антикорупційному Суді а, зрештою, з’явилось повідомлення на сайті НАБУ. В ньому говорилось наступне, початок цитати: «10 серпня 2021 року детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП викрили корупційну схему, через яку громаді Миколаєва завдано збитків у понад 26,8 млн грн. Йдеться про заволодіння бюджетними коштами під час виконання робіт з реконструкції Соборної площі у Миколаєві. 

Учасниками схеми  слідство наразі вважає вісім осіб:

заступника Миколаївського міського голови; 

першого заступника директора одного з департаментів Миколаївської міської ради;

директорів шести приватних компаній, один із яких є чинним депутатом Одеської міськради…. Всім вісьмом учасникам схеми інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України… Мера Миколаєва також повісткою викликано до НАБУ для проведення слідчих (розшукових) дій» – кінець цитати.

А потім почалось багаточасове засідання Вищого Антикорупційного Суду, яке транслювалось у прямому ефірі. Глядачі та слухачі почули там чимало. Прокурори цитували переписку фігурантів. Там звучали слова «кєшбек», «пірожкі», «взятка». Співрозмовники домовлялись між собою, як не показувати широкому загалу інформацію щодо вартості робіт, як передавати гроші. На переконання слідства, ціни на деякі матеріали було завищено у рази, у більше, як в 10 разів. 

За думкою слідства все це свідчить про корупційний зговір. Всі троє фігурантів отримали арешт із заставою. Розмір застави різний – у Брижатого – 953 тисячі, у Лозовенко – 1,4 мільйони, у Коренєва – 3,5 мільйони. На момент, коли готувався цей матеріал Брижатий вийшов під заставу, інші ще ні, але припускаю, що гроші на внесення застави наші фігуранти зберуть .

Вже зараз скандал дає опонентам міського голови нові приводи для критики та атак. Артем Ільюк закликає до проведення позачергової сесії та відсторонення від виконання своїх обов’язків звинувачених чиновників. «Мы призываем мэра Александра Сенкевича вместе с секретарем горсовета Дмитрием Фалько немедленно созвать внеочередную сессию горсовета для отстранения от должности руководства департамента ЖКХ» - написав він у своєму фейсбусці. 

Сам Сєнкевич рішуче відкидає всі звинувачення. Перші особи області не вважають інцидент політичним переслідуванням.

Отже, які перші висновки можна зробити? Реконструкція Соборної площі, новий вигляд якої, переважно, подобається містянам, викликала дуже багато питань з самого початку. Відкидаючи шанувальників естетики пізнього совка, питання викликала саме її постійно зростаюча ціна. Це вже не перші обшуки. Але перші звинувачення та арешти. Ця реконструкція – це найбільший та найяскравіший символ правління Олександра Сєнкевича. І якщо правоохоронцям вдасться довести у суді те, у чому вони звинувачують підлеглих Сєнкевича, то цей символ буде заплямований корупційним скандалом. І пляму цю змити буде неможливо. І якби антикорупційний департамент мерії проводив би повноцінну перевірку реконструкції, яку він мав би проводити, відповідно до назви та завдань, то атаку НАБУ, САП та інших було би легко відбити. Але – ніт. Отже, політичний ландшафт міста ризикує змінитися дуже суттєво.

І ще одне. Відповідно до версії НАБУ та антикорупційних прокурорів завищення вартості реконструкції Соборної площі відбулось ще на етапі проектування. Тобто, це була добре організована корупційна схема від самого початку – так стверджує сторона звинувачення. А проект виготовляла фірма «Урбан Констракт», та сама компанія, яка тепер виготовила проект гігантського прапора, який мають «подарувати» нам всім до тридцятиріччя Незалежності. Отже, якщо це все не політичне замовлення, а просто крадіжка, як вважає НАБУ та САП, то виникають певні питання.

Ще треба розповісти про наростання кількості хворих на ковід-19 та закликати всіх вакцинуватися, бо всі колективи, в яких буде менше 80% вакцинованих працівників під час локдауну працюватимуть дистанційно. Ще треба розповісти про прес-конференцію Лукашенка, який від страху, крові та безкарності схибнувся остаточно та вже майже повністю перетворився на путінську собаку. І про нові призначення у Збройних Силах України, які свідчать про те, що ситуація восени на фронті може загостритися та Україна готується до рішучої відсічі. І про наближення Дня Незалежності. Але діло Соборної площі затьмарює все. Новини, на які ми заслужили. 

І, так - сесія міської ради 19 серпня буде дуже нескучною та цікавою. Та й не лише вона.

 За цим кланяюся – побачимось.