• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Дві тисячі – менше за півтори. Надзвичайний стан – то звичайний стан. Життя – суцільний Трускавець!

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

В миколаївських квартирах та будинках, якщо вони на централізованому опалені і там немає якогось індивідуального обігріву, холодно. Цьогорічна осінь рання та холодна – рік тому, в цю саму пору було значно тепліше. В домівках холодно, а на європейських газових ринках, частиною яких є і Україна - гаряче. Через політику відмови Китаю від вугілля, через таку ж політику в Європі та через навмисне обмеження постачання газу Росією – таким чином вона шантажує Європу, аби було якнайшвидше сертифіковано Північний потік – 2, там склалася ситуація так званого «ідеального шторму» - це коли всі негативні чинники склалися до купи і дали кумулятивний ефект. Ціни на газ в Європі напередодні зими злетіли до захмарних 2 тисяч доларів за тисячу кубометрів, потім, правда впали до тисячі, але все одно – це набагато більше, в рази більше, ніж було ще півтори місяці тому. А Україна підійшла до опалювального сезону із недостатніми запасами газу у підземних сховищах, хоча влада робить відчайдушний вигляд, що все гаразд і газу у нас досить. В той самий час, хоча все гаразд, по всій Україні відбуваються засідання регіональних комісій комісій з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), які оголошують режим надзвичайної ситуації. Як стверджують чиновники всіх рівнів, це робиться для того, щоби вирішити технічні питання. Щоби всі бюджетні установи могли заключити угоди з постачання газу із донькою Нафтогазу за пільговою ціною 16 з копійками гривень за один кубічний метр. Фактично, за кілька днів. Бо Нафтогаз, Офіс Президента та слухняні адміністрації воліють, а місцевим органам влади нема де дітися – немає у них просто іншої можливості, заключити договори до 15 жовтня. А умови та алгоритм укладання угод було оприлюднено лише 12 жовтня. Мало того, що йдеться про тисячі, а може і десятки тисяч установ бюджетної сфери по всій Україні і раніше це процес займав місяці, умови, які пропонуються, часто-густо не відповідають чинному законодавству, яке прямо забороняє укладати подібні угоди більше, як на рік, а хочуть на 15 місяців і більше. Отже, надзвичайну ситуацію оголосили, але технічні питання не вирішили. Чому Нафтогаз не виходив на торги, коли бюджетні установи їх оголошували – із ціною, у 16 гривень з копйіками проти 50-ти, яку пропонували приватні трейдери, вони би виграли би незаперечно – не зрозуміло. 

Погане в цій ситуації те, що ми, нажаль, поки що, мусимо спостерігати за тим, як не дуже професійні люди намагаються впоратися із насправді непростою ситуацією. На сьогодні в Україні через відсутність палива простоюють 20 енергоблоків теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей.Відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС знаходиться у 3,9 раза менше вугілля, ніж має бути станом на 11 жовтня. А так у нас все гаразд і надзвичайну ситуацію оголошують тишком-нишком виключно заради вирішення технічних питань. Ну завжди же так було?

У новий опалювальний сезон – із новим тарифом за тепло! Таке рішення прийняв Виконавчий комітет Миколаївської міської ради. Хоча, як стверджують постачальники тепла, витрати містян на тепло не збільшаться. Як так, спитаєте ви? Ну, у нас є Меморандум і дві ціни – одна економічно обґрунтована – понад 2 тисячі та шість сотень гривень за гігакалорію і та, яку ми будемо застосовувати – 2 тисячі, а різницю, яка складе за цей опалювальний сезон, за попередніми розрахунками, майже 300 мільйонів гривень покриємо із міського бюджету. Начебто, все добре. Але це, якщо не рахувати там, де рибу було загорнуто. Але не можна у житті щось порахувати, а щось – ні. Коли говорять, що цифри у платіжках не збільшаться, особисто я не розумію цього. Якщо тариф, який застосовувався минулого року, був трохи менше півтори тисячі за одиницю, а зараз буде майже дві – як можуть не змінитися рахунки за тепло? За всіх рівних інших обставин, вони мають зрости на 35 – 38%, рівно на стільки, на скільки виріс тариф. Той самий, який застосовується. Не для всіх – для деяких споживачів діяв тариф у 2 тисячі, але для абсолютної більшості – зросте. Саме для цього слід готуватися всім. Якщо я не правий – з радістю вислухаю аргументи теплопостачальних компаній та представників виконавчої влади. А ще з більшою радістю побачу старі цифри у рахунках.

Вже понад два тижні Володимир Зеленський та його найближче оточення бережуть обітницю мовчанки стосовно скандального розслідування міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів Pandora Papers ("Досьє Пандори"). Нагадаю, в ньому йдеться про те, як Володимир Олександрович, нинішній очільник СБУ Іван Баканов, першій помічник Зеленського Сергій Шефір та інші користалися офшорними схемами, можливо, допомагали Коломойському красти гроші із Приватбанку та приховали цю інформацію під час виборів 2019 року. Фракція «Європейської Солідарності» у Миколаївській міській раді запропонувала звернутися до Володимира Олександровича, аби той, все ж таки, щось пояснив, дав відповідь на всі ці закиди, щоби було проведено справедливо та чесне розслідування. Але, представниця «Слуг народу» Тетяна Домбровська, не підтримала ідею про встановлення правди. Прикро, але очікувано. А нащо слугам псувати власне життя? У них все хорошо, життя – суцільний Трускавець. І, взагалі, слідування всіляким правилам, та регламентам – це жування соплєй, як стверджує пані Верещук. 

За цим кланяюся – побачимось.