• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Країна мрій

Вітаємо всіх президентів та всі сосни!

Майже двадцять сім тисяч захворілих та понад сім сотень померлих через короновірус за добу в Україні – це сумні рекорди минулого тижня, які можуть будь якого дня бути побитими новими «досягненнями» в лапках. На цьому фоні Миколаївська область, Київ та низка інших областей переходить до червоної карантинної зони. Це означає, що заклади громадського харчування, непродовольчі магазини, фітнес-центри, кінотеатри закриваються. Але, ті заклади, в яких буде вакциновано на 100 відсотків персонал та відвідувачі, зможуть продовжити працювати. Такі відмінності червоної зони цієї осені, від минулих червоних зон. Якщо не працює голос розуму, то запрацював батіг. Лише під загрозою втрати роботи, можливості пересуватися, українці, а разом з ними і миколаївці почали штурмувати пункти вакцинації, перевантажуючи і без того перевантажену систему охорони здоров’я. 

Отже, Україна знову потрапляє у халепу – корона просто лютує. Перебіг хвороби цього разу, а зараз домінує так звана «дельта», значно важчий, ніж був раніше. В рази більше стало потрібно кисню, бо без нього хворі просто вмирають. І з киснем величезні проблеми. Кількість просто вільних місць у ковідних шпиталях стрімко близиться до нуля, за словами голови обласної державної адміністрації служба швидкої щодня отримує понад 50 тисяч викликів. Насправді, ситуація критична. І єдиним шляхом подолання цієї ситуації є вакцинація. І вона спрацює помітно, лише після того, як не менше 70% населення буде вакциновано. 

Ще раз хочу повторити. Вакциновані хворіють. І вмирають. Жоден з виробників вакцин взагалі не дає гарантії того, що після застосування їх виробів людина не захворіє. Дива не станеться. Але, виробники дають певну гарантію – від 50 до 85 відсотків того, що щеплені люди хворітимуть легше, менше потраплятимуть до лікарень та будуть менше вмирати. Найкращій показник – практика. У Великій Британії, де на сьогодні кількість вакцинованих досягла саме тої відмітки, про яку говорив – 70%, наприкінці зими – на початку весни, коли вакцинованих було ще мало, щодоби вмирало в середньому півтори тисячі людей, реєстрували в середньому до 30 тисяч хворих. Зараз, кількість хворих щодоби майже така сама, натомість, щодоби вмирає не більше 207 пацієнтів (). Тобто, після масштабної вакцинації у Великій Британії, країни з населенням у понад 68 мільйонів людей, вмирає через короновірус у 7,5 разів менше людей, аніж до вакцинації. В Україні, країні з населенням у 42 мільйони осіб, де вакциновано лише 17% населення щодоби вмирає по 600 – 700 осіб. Які ще аргументи потрібні? Але, відповідно до соціологічних досліджень понад 50% населення України не хочуть вакцинуватися. Кажуть, що вакцина змінює ДНК. Якщо це так, то, як на мене, для тих, хто так вважає – це шанс, яким слід негайно скористатися!

І ще. Якщо є медичні працівники, які хоч якось ставлять під сумнів ефективність щеплень у справі рятування життів, хоч би і необережним словом у соціальних мережах – вони не мають бути медичними працівниками. Я в цьому переконаний. Бо на подвір’ї 21-е, а не 15-е століття. Бо не можуть лікарі підривати і так крихту довіру неосвіченого та забобонного, у масі своїй, населення до сучасної науки.  І не можна палити сірники на складі вибухівки, просто не можна. Бо так ми ніколи не виберемось із задніх цивілізованого світу.

Чув я, чи то снилось мені,

Що існує країна мрій,

В тій країні росте чарівний гай.

У гай той може кожен війти,

Відчувати таємниці,

Володіти секретом дивних чар.

Це слова із чудової пісні «Воплей Відоплясова» «Країна мрій». Здавалося – казка. Але дехто, вже потрапив до цієї країни мрій. Країни, де м’ясо по 20 гривень, сало по 50, а гречка по 12 за кілограм. Так, я кажу про Миколу Тищенка – показового депутата від правлячої партії «Слуга народу». За його ж думкою, ціни останнім часом не виросли. Це – Микола Тищенко, заступник керівника фракції слуг у Верховній Раді, керівник Закарпатської партійної організації слуг, любічик Зеленського, взірцевий, можна сказати, слуга народу, топ-слуга. Демонструє «наближення» до народу, знання умов життя народу, якому він служить. Уявіть не топів. Може саме через саме такий рівень знань, компетенції та наближення до реального життя людей та розуміння проблем країни, основні ресурси держави витрачались на піар-проекти на кшталт «Великого будівництва» замість підготовки медичної інфраструктури та пропаганди вакцинації. Замість бордів із закликами вакцинуватися – борди про програму Зеленського, ніде та ніким не прийняту, та не проголосовану. Правда, як стверджують слуги, «швидкі» тепер швидше доїжджають до лікарень, дороги, мовляв, хороші. Ну, і до моргів тепер можна доїхати швидко та без перешкод. Це безумовне досягнення, це – справжній успіх. А ще, Володимир Зеленський дуже обіймається… відродженням науково-дослідницького флоту. Я не жартую, я цитую: «Президент Володимир Зеленський поставив уряду завдання розробити повноцінну довгострокову програму відродження науково-дослідного флоту України. Про це Глава держави сказав під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад в Одесі» - кінець цитати. Будемо будувати 36 суден. Чому стільки? Зеленський відповідає – тому що, стільки було у 1991 році. Знову цитата «Ви запитаєте, чому стільки? Це дуже символічна цифра. Все просто. Саме стільки суден становив науковий флот України в 1991 році. Коли я став Президентом, коли з’явилася наша команда, наукових суден в Україні було аж нуль. За 30 років втратили 36 кораблів».

«Велике будівництво», наукові кораблі льодового класу, і спортивні майданчики. За часів російської агресії та жахливої пандемії короновірусу. Не знаю як ви, а в мене є серйозні сумніви щодо адекватності як самого Володимира Олександровича, так і значної частини учасників його політичної сили. Щодо адекватності іншої – не сумніваюсь, бо вони просто користуються моментом заради власного збагачення, на тому ж самому «Великому будівництві». 

За цим кланяюся – побачимось.