• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Огляд російських медіа за грудень 2023 року: головні фейки та маніпуляції

У грудні 2023 року російські медіа активно використовували фейки та маніпуляції для формування світогляду свого аудиторіуму. Проаналізуємо найяскравіші приклади дезінформації, що висвітлювались у різних джерелах.

Фейк про успіхи російської армії в Україні:

Матеріал: Телевізійна програма "Вести" на телеканалі "россия 1" від 2 грудня 2023 року.

У ефірі "Вести" розповідали про успіхи російських військ у захопленні Харкова, Одеси та Миколаєва, що абсолютно не відповідає дійсності. Російські війська були вибиті з-під Харкова у березні 2022 року і з того моменту перебуває в безпеці від піхоти окупантів. Одеса та Миколаїв також у безпеці від руского міра.

Маніпуляція про "нацистський режим" в Україні:

Матеріал:  Статті на веб-сайті "РИА Новости" від 10 грудня 2023 року.

У статтях на "РИА Новости" українських військових неодноразово називали "неонацистами" і "фашистами", спрямовуючи маніпуляції на виправдання російської агресії, адже усе російське медіаполе сфокусовано на окресленні вторгнення в Україну “священой войной”. Проти кого ж ще воювати як не проти фантомних неонацистів та фашистів?

Фейк про "геноцид російськомовних" в Україні:

Матеріал: Телевізійна програма "60 минут" на "Россия 1" від 15 грудня 2023 року.

У програмі "60 минут" вже вкотре ведучі стверджують про "геноцид російськомовних" громадян України. Та сама платівка машини російської пропаганди не змінюється вже роками. Схоже, у авдиторії цієї програми не виникає ніяких питань адже, як відомо, попит формує пропозицію.

Фото ShutterstockФото Shutterstock

Маніпуляція про західну підтримку України:

Матеріал: Статті на веб-сайті "Комсомольская правда" від 22 грудня 2023 року.

У статтях стверджувалося, що Захід постачає Україні зброю, щоб розв'язати світову війну. Маніпуляції фокусуються на створенні негативного ставлення до Заходу в російському суспільстві. Фактично Захід постачає зброю для захисту від російської агресії, а не для розв'язання світової війни.

Ці приклади дезінформації свідчать про необхідність критичного підходу до інформації, яка походить від російських медіа. Важливо перевіряти достовірність інформації та уникати поширення фейків та маніпуляцій.