• неділя

    13 жовтня, 2024

  • 14.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 13 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.1° Мінлива хмарність

Що робити, якщо кредит потрапив у прострочення?

Прострочка може мати серйозні наслідки. Окрім очевидних фінансових (штраф, пеня, зростання боргу), вона ще й псує кредитну історію (КІ). А з поганою КІ про вигідний банківський кредит можна забути. Звісно, деякі фінансові сервіси надають позики навіть клієнтам з поганою КІ (наприклад, https://clickcredit.ua/kredit-z-poganou-istorieu). Однак, сума, яку вам погодять, буде невеликою. Поговоримо про це детальніше.

 Які наслідки чекають на вас, якщо ви не сплачуєте кредит?

Якщо позичальник не поспішає з виплатою боргу, а всі терміни вийшли, відбувається наступне:

  1. Кредитор виходить на звязок. Привітний менеджер запитає, чому так сталося. І тут важливо не уникати контакту, а поговорити і разом знайти вихід. Деякі банки або фінустанови можуть запропонувати пільговий період без комісій і штрафів, продовження терміну кредиту або його рефінансування.
  2. Негативний вплив на кредитну історію. Інформація про прострочку неминуче стане плямою на фінансовій репутації клієнта. 
  3. Передача справи колекторській компанії. Фінустанови не дуже люблять працювати з прострочкою, тому “безнадійні” справи передають колекторам. Тому уникайте ухилення від відповідей на дзвінки і намагайтеся якнайшвидше повідомити кредитора про фінансові труднощі, щоб спільно знайти компроміс.
  4. Подання позову до суду. Кредитор може вирішити подати позов до суду для відшкодування заборгованості.

Важливо розуміти, що наслідки невиконання зобов'язань по кредиту можуть бути серйозними і вплинути на вашу фінансову стабільність. Уникнути проблем можна, якщо  вчасно переговорити з кредитором та знайти взаємовигідне рішення.

Як прострочення кредиту впливає на вашу фінансову ситуацію?

Якщо кредит потрапляє у прострочення, борг починає стрімко зростати за рахунок штрафів та пені. Тому так важливо заздалегідь домовитися з кредитором про пролонгацію — продовження строку кредиту за умовами договору. При пролонгації здебільшого зберігається процентна ставка, на яку ви заключили договір. Зрештою, закрити такий борг буде легше, ніж прострочений.

Як звернутися до кредитора?

Можна спочатку зателефонувати, але ми б радили відразу звернутися письмово. Отже, потрібно написати звернення, в якому чітко вказати причину невиконання своїх зобов'язань. Якщо є документи, що підтверджують цю причину (хвороба, втрата роботи тощо), прикладіть копії. У зверненні можна попросити:

  • Зменшення відсоткової ставки.
  • Зміну валюти позики.
  • Відстрочку платежу.
  • Зміну методу погашення або графіку погашення.
  • Продовження терміну дії договору (пролонгацію). 
  • Реструктуризацію боргу. 

 

Наголошуємо на тому, що чим швидше ви звернетесь до кредитора, тим більше шансів на успішне врегулювання ситуації. Перед зверненням до кредитора ретельно підготуйтеся. Чітко аргументуйте свої пропозиції для досягнення взаємовигідного компромісу. Повірте: кредитору платоспроможний клієнт значно вигідніший, тому в його інтересах допомогти вам з честю вийти зі скрутної фінансової ситуації. Бажаємо успіху!

 

Читайте також: