• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Так зване «реформування» ЛШМД — це покалічені долі сотень хворих та медпрацівників. Звернення хірурга Головіна до Миколаївської влади

Ігор Головін, завідувач хірургічного відділення №2

У нашому місті може скластися складна ситуація з ургентною хірургічною допомогою.

Міська лікарня швидкої медичної допомоги міста Миколаєва — це лікарня, яка надає багатопрофільну невідкладну спеціалізовану медичну допомогу жителям міста, області, а в період воєнного стану жителям сусідньої Херсонської області, в якій надати невідкладну спеціалізовану меддопомогу, нажаль, неможливо через бойові дії (через відсутність мед. працівників, відсутність лікувальних закладів). Тому, прислідувати ціль ще більшого скорочення штатів працівників у теперішній час недоцільно.

Така тенденція веде до зменшення якості допомоги хворим (затримка повноцінного цілодобового обстеження хворих (УЗД, ЕКГ кабінети цілодобово іноді не працюють). В таких умовах можлива обʼєктивна затримка в відстрочених оперативних втручаннях). Така ситуація може сприяти до скарг хворих.

В теперішній час має місце тенденція збільшення кількості хворих у відділеннях хірургічного профілю (зростає кількість населення у місті, тобто зростає і кількість хворих).

Враховуючи статус МЛШМД (і в мирний час, і в воєнний час), треба мати запас ліжково фонду. За добу може бути госпіталізовано 6-7 хворих, а може бути і 12-15 хворих, які потребують стаціонарного хірургічного лікування.

В хірургічні відділення потребують госпіталізації відсоток хворих, яким не показано невідкладне хірургічне втручання, але такі хворі повинні бути під цілодобовим наглядом хірурга (хворі з шлунково - кишковими кровотечами, гострими панкреатитами, кишковими непрохідностями, травмами грудної клітини і живота).

Є відсоток хворих, які просто потребують динамічного нагляду хірурга в стаціонарі для виключення гострої хірургічної патології у майбутньому.

Робота хірургів ЛШМД

Є таке поняття, як політравма - коли людина отримує множинні ускладнення різних органів і систем. А зараз триває війна, і стає питання про те , що хворий повинен в найкоротший термін отримати невідкладну допомогу водночас хірурга, травматолога, нейрохірурга, лікаря інтенсивної терапії. Відлік часу іде на хвилини. Підготовлений кадровий потенціал лікарні, вироблені алгоритми накопичений досвід роботи дає свої результати - покращились показники надання допомоги хворим з політравмою. Таких невідкладних дій надати в інших хірургічних стаціонарах неможливо (цілодобово відсутні деякі фахівці, крім МЛШМД).

В Україні триває реформа охорони здоровʼя і її адаптація до європейських стандартів. МЛШМД повинна іти в ногу з часом. Але в цей нелегкий для країни період під час реформування галузі виникають питання, які потребують негайних логічних і обдуманих рішень. 

Фінансування медичних закладів, формування кількості персоналу - це теж виклик часу. На цій підставі виник проблемний наказ директора МЛШМД Демʼянова 0.Є. № 119 від 25.07.2023 Текст наказу породив дуже багато питань у персоналу лікарні і у хірургічних відділеннях окремо. Неодноразові зустрічі колективів хірургів МЛШМД з адміністрацією не привели до взаємних вирішень питань. Ніякі наші аргументи, ніякий здоровий глузд не можуть зупинити «реформування» лікарні. А це покалічені долі сотень хворих і працівників лікарні.

Затримати працювати підготовлених медсестер в таких умовах і з такою зарплатнею неможливо. І це під час війни! Скорочувати персонал скоро не буде потреби, працівники самі розійдуться в ті лікувальні заклади, де інтенсивність праці така ж сама (а може і менша), а заробітна плата вища. Прохання допомогти зберегти нашу унікальну лікарню, зберегти ургентну хірургічну службу, а саме два відділення, зберегти та примножити сумісно з адміністрацею міста і області те, що у нас уже є, не дати дозвіл зруйнувати вже існуюче.

Медики були у шоці від наказу

25 липня 2023 р. в МЛШМД вийшов Наказ №119 (оприлюднили його завідувачам і співробітникам аж у вересні):

«У звʼязку з недостатнім фінансуванням підприємства у 2023 році та необхідністю проведення співвідношення кількості персоналу до кількості наданих послуг, впровадження новітніх методик лікування, ефективного використання обладнання для реалізації пріоритетних скопічних пакетів НСЗУ»

  • провести злиття хірургічних відділень №1 i №2 в одне обʼєднане; 
  • створити відділення ендоскопічних досліджень та малоінвазивних втручань;
  • зʼєднати хворих гінекологічного і урологічного відділень в единий центр з переходом гінекологічного відділення на 4 поверх в урологію;
  • перехід відділень на інші поверхи.
Наказ головного лікаря ЛШМД Миколаєва від 25.07.2023 про оптимізацію
Наказ головного лікаря ЛШМД Миколаєва від 25.07.2023 про оптимізацію

Після ознайомлення персоналу відділень з Наказом співробітники і завідувачі, мʼяко кажучи, були в шоці. Наказ, на мій погляд, по-перше юридично не правомірний. По-друге: зʼєднавши два хірургічних відділення в єдине надаються умови для зменшення комфортності перебування хворих по палатах. Не буде можливості санітарної підготовки відділення до наступної госпіталізації нових хворих (підготовка ліжкового фонду, прибирання палат і приміщень). У таких умовах не зручно своєчасно підготувати документацію хворим, що виписуються з відділення. У палатних денних лікарів ще є окрема хірургічна робота (відстрочені і планові операції). Створюються умови або в затриманні оперативних втручань або в затриманні своєчасної підготовки документації.

Злиття хворих урологічного і гінекологічного профілю також не бажано, тому що це різні патологічні процеси, різні інфекційні збудники.

Чи потрібне відділення ендоскопії?

У звʼязку з недостатнім фінансуванням підприємства у 2023 році один пункт Наказу пропонує відкриття відділення ендоскопічних досліджень. Цей пункт суперечить формулюванню Наказу. Коштів недостатньо навіть на зарплатню, а відкриття непотрібного відділення запропоновано. Проводити діагностичні та лікувальні ендоскопічні дослідження можливість є, але вони проводяться (як в усьому цивілізованому світі) в профільних відділеннях. Проводити цистоскопії повинен тільки уролог. Цистоскопічний кабінет в урологічному відділенні є. Проводити гістероскопію повинен тільки гінеколог і в умовах операційної. Гістероскоп стоїть в операційній МЛШМД і продовжує працювати. Ендоскопічі дослідження шлунково - кишкового тракту (ФЕГДС, фіброколоноскопія) проводяться в відеоендоскопії. Навантаження плановими і ургентними хворими таке, що один денний ендоскопіст з цим легко справляється.

При цьому ще за графіком присутній ургентний ендоскопіст (24/7), проблема відсутня. В ургентній хірургічній лікарні необхідно проведення ендоскопічних досліджень на позапечінкових жовчних протоках для діагностики та малоінвазивного лікування холедохолітіаза (камінці в жовчних протоках) та інших захворювань гепатопанкреатобіліарної системи. Питання дуже актуальне. Фібродуоденоскоп для таких досліджень в МЛШМД є, але він недоукомплектований інструментами і використання його можливе лише з ренген-аркою. Маніпуляції виконуються в умовах операційної. Така можливіст існує і в нашій лікарні, проблема тільки у доукомплектації дуоденоскопа. Окремих примущень для цього не потрібно. 

Для виконання всіх видів ендоскопічних досліджень у лікарні потрібно знайти лише кабінет для проведення фібробронхоскопій. Я вважаю, що цю проблему для адміністрації лікарні легко вирішити.

У відділенні ендоскопічних досліджень планувалося відокремити хворих для проведення лапароскопічних операцій. Лапароскопія не є ендоскопією. Лапароскопія - це малоінвазивна методика проведення хірургічних, урологічних, гінекологічних втручань. Лапароскопічною методикою проведення операцій володіє більшість хірургів в обох хірургічних відділеннях.

Відокремлювати таких хворих від загальної хірургії є помилкою (кожна лапароскопічна операція може закінчитися звичайним хірургічним втручанням).

Таким чином, організація окремого відділення ендоскопічних досліджень при недостатньому фінансуванні лікарні в 2023 році - заплановане недоцільне використання державних коштів в умовах війни.

Статус ЛШМД дозволяє мати не одне хірургічне відділення (для прикладу: в Київській ЛШМД 4 хірургічні відділення, у ЛШМД м. Дніпро - 3 хірургічні відділення, в ЛШМД м. Кропивницький - 2 хірургічні відділення). Обидва хірургічних виділення МЛШМД постійно у роботі, заповнені профільними хворими і часто допомагають нейрохірургічному відділенню койками при переповненні останнього. Робота триває цілодобово.

Чергування відділень за графіком через добу дозволяють

  • своєчасно без затримок і черг проводити екстрені, відстрочені, планові оперативні втручання;
  • тримати приміщення відділень у достойному санітарному стані; 
  • своєчасно готувати документацію для хворих, що виписуються;
  • мати запас ліжкового фонду (особливо в період активних військових дій з їх наслідками); 
  • дотримуватись комфортності знаходження хворих у палатах;

Питання заробітної платні співробітникам

Кожен день ми чуємо відповідь на питання «Чому в лікарні заробітна платня нижче ніж в інших лікувальних закладах»: Заробітна платня формується національною службою здоровʼя України і залежить від кількості заведених випадків пролікованих хворих у систему E- Health 24. Згідно даних НСЗУ, приведу для прикладу цифри двох лікарень м. Миколаєва:

Оплата надавалась за програмою Медичних гарантій:

МЛШМД за 8 місяців 2023р. - 72 084 713 грн.

МЛ N°3 за 8 місяців 2023р. - 69 437 455 грн.

Згідно цих цифр, заробітна плата персоналу МЛШМД повина бути не менше ніж у співробітників МЛ М°3. Нижче приведені дані співробітників МЛШМД І МЛ №3 з середніми зарплатами:

Колектив хірургічного відділення №2 звернувся до голови Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма з проханням звернути увагу на існуючі проблемі в організації роботи і її оплати хірургічних відділень, і лікарні в цілому.

Ігор Головін, завідувач хірургічного відділення №2 ЛШМД Миколаєва

Читайте також: