• пʼятниця

    27 вересня, 2024

  • 24.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 27 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.5° Переважно ясно

В ЄС пояснили причину затримки постачання Україні мільйона боєприпасів

Президент Литви Гітанас Науседа пояснив, що затримки з наданням Україні обіцяних Євросоюзом артснарядів повʼязані з обмеженими можливостями військово-промислового комплексу.

Про це написала «Європейська правда».

«Ми повинні визнати, що ми ще не досягли тих обсягів, які необхідні для продовження надання цієї військової підтримки Україні», — сказав Гітанас Науседа.

Говорячи про фінансовий пакет у 50 мільярдів євро з боку ЄС на підтримку Києва, президент Литви запевнив, що політична воля для його ухвалення є. Він висловив сподівання, що консенсус щодо цього питання буде знайдений протягом декількох місяців.

«Питання в тому, чи вистачить цих грошей, адже мова йде про більш тривалий період часу, а це означає, що (сума) також повинна бути розділена на роки. Тоді ми отримаємо середньорічну суму, яка буде меншою, ніж 18 мільярдів (євро), виділених цього року», — пояснив президент Литви.

Водночас він наголосив, що країни домовилися повернутися до цього питання, якщо Києву дійсно знадобиться більше коштів.

Нагадаємо, що у межах плану надати Україні мільйон артилерійських снарядів впродовж року Європейський Союз уже надав 223,8 тисячі таких боєприпасів і 2 300 ракет різних видів.

Також повідомлялось, що для Європейського Союзу предметом занепокоєння є не постачання союзниками зброї Україні, а наслідки для глобальної безпеки і здоров’я людей ядерних загроз з боку Росії та спроб Кремля перетворити продовольство на зброю.

Читайте також: