• неділя

    29 вересня, 2024

  • 24°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 29 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24° Мінлива хмарність

Заявку на участь у фестивалі Mykolaiv ART Week подали понад 200 митців з різних країн світу

У вересні у Миколаєві відбудеться шостий  Фестиваль актуального мистецтва Mykolaiv ART Week. Заявки на участь у конкурсному відборі робіт для онлайн-виставки подали 260 митців з 30 країн світу.

Як зазначили у Миколаївській міській раді, що цьогоріч темою виставки буде пам'ять, фестиваль називатиметься Mykolaiv ART Week: MEMORY.

«Після річної паузи, ми знову повертаємось до мистецького переосмислення навколишньої дійсності шляхом проведення фестивалю. Щороку ми обираємо для нього спеціальну тему, яка відображає актуальну реальність, в якій ми з вами живемо. В умовах повномасштабної війни Україна бореться за власне майбутнє, одночасно повертаючись до тем ідентичності й опрацювання свого минулого. Тому тематика цього фестивалю – MEMORY (пам'ять). Саме про це ми хочемо сьогодні поговорити», — зазначає куратор конкурсу Дмитро Ларченко.

До участі у відборі долучилися митці з 31 українського міста, релоковані та тимчасово переміщені митці з тимчасово окупованих міст Автономної республіки Крим, Донеччини, Луганщини, Херсонщини та Запорізької області. Крім того, взяти участь у фестивалі забажали художники ще з 33 країн світу.

«Цього року понад 20% учасників конкурсу – іноземці. Ще 30% заявників – українці, які були змушені евакуюватись за кордон, і наразі тимчасово перебувають в країнах Європи. Крім того, серед українських митців, які залишилися, багато й тих, хто вимушено переїхав в інші українські міста з тимчасово окупованих територій, або убезпечив себе на новому місці подалі від зони бойових дій. І це наша нова реальність, коли за різних обставин доводиться пам'ятати те, що варто забути, і забувати те, що варто пам'ятати», — наголошують організатори фестивалю.

Сам фестиваль пройде у вересні, але вже до кінця серпня експертна рада відбере роботи, які складуть основу майбутньої онлайн-виставки MEMORY.

Нагадаємо, у Миколаєві, 15 серпня, відбулося відкриття виставки до Дня Незалежності України «Миколаїв — Нескорений» в рамках проєкту «Міста-Герої» Національної Спілки художників України. Основною метою виставки є підняття бойового духу та пропагування української культури.

Раніше Департамент архітектури та містобудування миколаївської міськради оголосив два масштабні архітектурні конкурси на кращі проекти меморіальних комплексів воїнам — захисникам України. Обидва конкурси передбачають створення меморіального комплексу на честь воїнів, що загинули під час збройної агресії Російської Федерації.

Також фахівці Миколаївської міської ради пропонують провести міжнародний архітектурний конкурс на кращу пропозицію щодо використання території на місці зруйнованої будівлі Миколаївської обласної військової адміністрації

Читайте також: