• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 14°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14° Мінлива хмарність

Стало відомо, хто наказав бомбити «Інгул» та психлікарню у Миколаєві

Розслідувачі встановили особу російського військового, який віддав наказ скинути бомби на готель «Інгул» та обласну психлікарню №1 у Миколаєві.

Ним виявився командувач 559-го авіаційного полку РФ полковник Віталій Шишкин, розповіли «Фактам» фахівці організації Truth Hounds («Гончі правди»).

Вдень 21 березня 2022 року російський військовий літак скинув потужні бомби на готель «Інгул» та територію Обласної психіатричної лікарні №1.

Два місяці тому до неприбуткової організації Truth Hounds звернулися слідчі Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області з проханням допомогти встановити винних.

— Нам не вдалося знайти жодного свідка або відеофіксацій моменту бомбардування готелю «Інгул» та території Обласної психіатричної лікарні N1 в Миколаєві, тому нашим свідком стало небо. Ми так і назвали наше розслідування — «Небо свідок», — розповіла керівник відділу розслідувань Truth Hounds Марина Слободянюк.

Скриншот відеозйомки руйнувань готелю «Інгул» в Миколаєві, спричинених влучанням російської авіабомби.

Слідчі поліції дозволили розслідувачам ще у травні минулого року підняти дрон і провести зйомку з повітря місць влучання авіабомб в готель і територію лікарні. Завдяки цьому вони зібрали інформацію, щодо характеру руйнувань, виду і форми вирв. Дуже корисною знахідкою стали залишки строп гальмівного парашута, які знайшли під час обльоту дроном.

На знімках з дрона чітко видно, що вирви від вибухів мали правильну конусоподібну форму. Такі воронки лишаються після влучання авіаційних бомб або балістичних ракет. Проаналізувавши факти, відкинули «ракетну» версію. За розмірами вирв визначили, що на готель «Інгул» росіяни скинули 500-кілограмову бомбу (ФАБ-500), а на лікарню — 250-кілограмову (ФАБ-250). Опосередковано цю версію підтверджує те, що бомбардувальники можуть нести на своїх бортах одночасно обидва ці типи бомб. Це бомби вільного падіння, некеровані. Їхня точність дуже низька, але вони мають великий радіус ураження.

Переносити їх можуть навіть стратегічні бомбардувальники: Ту-22М, Ту-160, Ту-95. Але ці літаки легко збити. Тому, як правило, ці бомбардувальники не залітають в зону дії наших ППО. Виходить, що бомбити Миколаїв загарбники направили один з літаків сімейства Су (їхня номенклатура доволі велика). У відкритих джерелах фахівці знайшли дуже багато фактів використання російською армією для бомбардування території України винищувачів-бомбардувальників Су-34, в тому числі для атак на Миколаїв. При цьому інші модифікації Су або взагалі не використовувалися з такою метою, або використовувались зрідка та й то в прикордонних регіонах і на сході України.

До того ж саме Су-34 найбільше підходить для використання авіабомб ФАБ-250 та ФАБ-500, бо має велику вантажність (8 тонн) і чималий радіус дії.

Встановити, з якого аеродрому літак був піднятий, допомогли супутникові знімки. Верхню частину багатьох своїх Су-34 росіяни пофарбували в блакитний колір (такий собі камуфляж). Водночас «блакитні» Су-34 добре видно на супутникових фотографіях. На жаль, росіяни мають й чимало літаків цього типу з чорно-сірим верхом. Але в будь-якому разі Су-34 легко впізнати по їхніх контурах.

Фахівці сконцентрували зусилля на аналізі супутникових знімків, зроблених в період з 21 до 23 березня 2022 року та інформації з відкритих джерел. Це дозволило визначити російські аеродроми (в тому числі в окупованому Криму), на яких знаходились Су-34.

Далі за інформацією з відкритих джерел дізналися, що в Морозівську Ростовської області дислокується 559-й бомбардувальний авіаційний полк, який має у своєму складі три ескадрильї Су-34.

Розслідувачі почали шукати підтвердження цих даних і знайшли фото аеродрому, зроблене з орбіти Землі в листопаді 2022 року. Нарахували на знімку 30 літаків Су-34. Але на супутниковому знімку, зробленому в перший місяць великої війни, їх там вже було набагато менше. Значить, частину бортів перебазували з Морозівська на інші аеродроми — одну ескадрилью в Крим на авіабазу «Бельбек», і ще одну — на аеродром в Росії в Приморсько-Ахтарську (Краснодарський край).

За 11 місяців до відкритого вторгнення Росії в Україну — у квітні 2021 року — 559-й бомбардувальний авіаполк перекинув одну зі своїх ескадрилей в «Бельбек» для військових навчань. Облаштував там базу для обслуговування цих бортів.

Розслідувачам трапився супутниковий знімок стоянки літаків в «Бельбеку», зроблений саме в той день і в той час (приблизно о 13.30), коли російський Су-34 скинув бомби на готель та лікарню в Миколаєві. Стоянку літаків на цьому фото добре видно. На ній тільки 11 Су-34. В ескадрильї 12 таких бортів. Виходить, один в цей час знаходився в повітрі — скидав бомби на Миколаїв.

На жаль, встановити ім’я пілота поки не вдалося. Але вдалося знайти в соцмережі «ВКонтакте» «одкровення» одного зі штурманів першої ескадрильї 559-го полку. Він виклав пост, в якому сказав на камеру, де служить і що літає з Морозівська бомбити Харків. Ця інформація дозволила фахівцям звузити коло підозрюваних: раз перша ескадрилья скидала смертельний вантаж на Харків, значить бомбити Миколаїв літали пілоти другої або третьої ескадрилей. Розслідувачі вже мають список їхнього особового складу. Також відомо, хто командує 559-м полком — це полковник Віталій Шишкин.

Полковник Віталій Шишкин

— Він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, адже міжнародним правом передбачається командна відповідальність за вчинення воєнних злочинів. Якщо літак його полку скинув бомби на Миколаїв, то наказ зробити це мав віддати саме Шишкін. Тому цей військовий має постати перед судом, — відзначила Марина Слободянюк.

Полковник Шишкін був у складі «масовки», на фоні якої путін записав новорічне відеозвернення. Фото з сайту evocation.info

Нагадаємо, журналісти «Схем» ідентифікували ватажків російської так званої «казачої» добровольчої бригади «Дон», які утримують Кінбурнський півострів та однойменну косу, завезли туди важку техніку та ведуть регулярні обстріли міста Очаків на Миколаївщині, від яких за підрахунками місцевої влади загинули вже близько 50 людей.

Читайте також: