• середа

    9 жовтня, 2024

  • 21.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.2° Похмуро

Хроніка війни, 139 день: Окупанти вранці випустили по Миколаєву понад 20 ракет — зруйновано житлові будинки, лікарню, ліцей та дитсадок.

12 липня триває 139-та доба протистояння українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Рано-вранці в Миколаєві знову пролунали потужні вибухи. Прильоти зафіксували у різних районах міста. Інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється.

На Південнобузькому напрямку російські війська зосереджують зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні настання підрозділів Сил оборони України, наголошується у звіті Генштабу.

Щоб скувати дії військ ЗСУ, обстрілюють із ствольної артилерії населені пункти: Степова Долина, Лупарево, Нова Зоря, Новогригорівка, Любомировка, Осокорівка, Ольгине, Велика Кострома, Кар'єрне, Тернівка, Поляна, Кисельівка, Першотравневе, Шевченкове.

Російська авіація завдала ударів неподалік Зарічного. Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують вогневу поразку за складами боєприпасів, скупченням живої сили та військовою технікою військових РФ.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

16:33 Сюжет Никвести про наслідки сьогоднішнього масованого ракетного удару по Миколаєву

16:29 Жертвами російського ракетного удару по Часовому Яру на Донеччині є вже 38 людей. Про це повідомляє прес-служба МВС.

— Як зазначається, станом на 15 годин вилучено з-під завалів тіла 38 загиблих, з них 1 дитина — хлопчик близько 9 років, — йдеться у повідомленні.

З-під завалів вдалося врятувати дев'ятьох людей.

16:12 У Польщі станом на 12 липня зібрано вже близько 12 мільйонів злотих (понад 2,5 мільйона доларів) на безпілотник Bayraktar для України, що становить понад половину необхідної суми 22,5 мільйона злотих (майже 5 мільйонів доларів).

Кошти в рамках акції «Купімо Україні Bayraktar» перевели понад 107 тисяч осіб, передає кореспондент Укрінформу .

До акції продовжують долучатися відомі у Польщі художники, журналісти, громадські активісти, політики, які закликають поляків допомогти Україні.

15:50 Заступники міського голови Миколаєва сьогодні одержують близько 45 тисяч гривень заробітної плати. У той же час, усім працівникам мерії через війну довелося урізати платню.

Про це в інтерв'ю виданню "Країна" розповів міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

— Близько 45 тисяч гривень (отримують заступники, — прим.). Є люди, яким я без докору совісті ставлю хорошу зарплатню. Це ті люди, які в перші місяці виїжджали до зони бойових дій та витягували кинуту російську техніку. В умовах війни вони ефективні та працюють 24/7. Якщо після війни люди будуть злі на мене за такі дії, мені буде простіше не піти на вибори, ніж бути з цими працівниками у скрутних ситуаціях нечесним. На жаль, більшість людей оцінюють не тому, що ви зробили, а тому, що не зробили, — розповів Олександр Сенкевич.

15:35 Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко вкотре заявив, що НАТО має намір напасти на Росію «через Україну та через Білорусь».

Відео заяви опубліковано у телеграм-каналі « Пул першого », який висвітлять діяльність Олександра Лукашенка.

— Країнами Заходу, за відвертого диригування США, послідовно, методично і навіть всупереч власним національним інтересам, бажанню народів, руйнується система глобальної безпеки… Під виглядом посилення захисту Європи та різноманітних оборонних навчань країнами НАТО формується «броньований кулак», який, очевидно, створюється задля захисту. Військові це бачать. Більше того, останнім часом (і ми докладно обговорювали це вчора із президентом РФ) розробляються стратегічні плани нападу на Росію. І головний напрямок удару (історія повторюється) через Україну та через Білорусь, – заявив Олександр Лукашенко.

15:08 Наразі горить база військової частини ДСНС у селищі Мирне Мелітопольського району, яку раніше захопили російські окупанти.

— Саме туди рашисти перевезли свою військову техніку після того, як тиждень тому ЗСУ завдали руйнівних ударів російською базою в районі аеродрому в Мелітополі, — повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

15:07 Український ведучий та волонтер Сергій Притула розповів, що 10-річна Валерія з Києва грою у шашки зібрала для ЗСУ понад 20 тисяч гривень. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook .

- Валерія. 10 років. Грала на вулиці у шашки з людьми. Якщо людина програвала – платила за гру. Програли усі, хто грав із Валерією. Валерія – чемпіонка світу з шашок. І спонсор нашого фонду. +21000 гривень на скарбничку, – написав він.

14:51 Шотландія з 13 липня на три місяці зупиняє свою програму допомоги українським переселенцям через брак житла для них.

Про це йдеться у заяві уряду Шотландії.

Шотландія вже дала притулок 7 тисячам українців. Третина з них отримала візи за схемою суперспонсорства, яку запустили 18 березня.

14:28 У вівторок, 12 липня, Україні вдалося звільнити п'ятьох російських солдатів, що перебували в полоні, на території окупованої Херсонської області.

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки.

— Серед них військовослужбовець ЗСУ, колишній співробітник поліції та три цивільні особи. В одного із звільнених — серйозне бойове поранення, — йдеться у повідомленні.

14:12 Мер Миколаєва Олександр Сенкевич також повідомив, що разом із корпусом школи у Миколаєві було зруйновано шкільні музеї історії Другої світової війни та пам'яті воїнів-афганців.

14:11 Правоохоронці порушили понад 900 кримінальних справ за новою статтею про колабораційну діяльність під час війни.

Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ у Telegram .

— Нині щодня вноситься до реєстру близько 10 нових кримінальних проваджень, їх понад 900. Серед найбільш поширених проявів такої діяльності – допомога армії РФ, поширення російської пропаганди, добровільна участь в окупаційних органах влади, – йдеться у повідомленні.

13:47 Європейський Союз планує запропонувати новий пакет санкцій проти Росії вже найближчими тижнями. Однак не варто очікувати обмежень щодо російського газу, оскільки серед країн ЄС немає згоди з цього питання.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Видання раніше повідомляло, що ЄС працює над обмеженнями імпорту російського золота, вже запровадженими Сполученими Штатами та Канадою. Також нові європейські санкції можуть стосуватися виправлення лазівок у попередніх документах та розширення персональних санкцій проти людей та компаній.

13:34 Внаслідок масованого ракетного удару по Миколаєву сьогодні, 12 липня, російські окупанти знищили одну з лікарень міста , повідомляє кореспондент НікВести .

12:54 Ще один житловий будинок у Миколаєві, яким сьогодні вранці потрапили окупанти.

12:50 Рада ЄС схвалила виділення Україні нового макрофінансового кредиту в 1 млрд євро, - повідомив перший заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

12:14 На благодійному аукціоні у Парижі зібрали 4 800 300 грн. На ці гроші організатори заходу планують купити вантажівки, які перевозитимуть боєкомплекти для захисників Миколаївщини. Про це повідомив начальник ово Віталій Кім.

11:46 Як мінімум один із ракетних ударів, який росіяни завдали вранці 12 липня по Миколаєву, припав на будівлю школи . Внаслідок атаки було знищено один із корпусів навчального закладу, пошкоджено також дитячий майданчик поряд.

11:26 Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич опублікував фото наслідків забитого місця у двох лікарнях на території міста.

11:11 Кореспондент НікВісті побував на місці удару по житловому будинку у Миколаєві.

10:56 На півдні українські захисники виявили покинуту російську техніку з боєкомплектом, повідомили у ОК «Південь».

Втікаючи з населеного пункту Потьомкіне на Херсонщині російські окупанти кинули свою техніку у справному стані разом із боєкомплектом.

Трофейну техніку переведено до складу української армії. Мова йде про:

  • 1 танк Т-72Б3;
  • 2 БМП-2;
  • 1 БМД-2К;
  • 1 БТР-Д.

10:10 Внаслідок ранкових обстрілів Миколаєва постраждали 12 людей, повідомив голова області Віталій Кім.

09:45 Сьогодні близько 4 години росіяни вкотре обстріляли Миколаїв. Руйнування знову зазнали житлових будинків, будівля однієї з лікарень. На місці прильотів виникло кілька пожеж. Фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області.

09:08 Нові дані про втрати ворога.

08:55 Учора опівдні росіяни випустили з літака ракету Х-59 у напрямку Березнегуватого. Проте ракета самоліквідувалася у повітрі. Жертв та руйнувань немає, повідомили у ОК «Південь».

08:35 Рано вранці 12 липня російські війська знову вдарили по місту ракетами . Також повідомляється про обстріл із реактивних систем залпового вогню.

Внаслідок ударів частково зруйновано житлові багатоквартирні будинки в одному з районів міста, знищено офісну будівлю. Також пошкоджено будівлю однієї із міських лікарень. На місцях прильотів виникли пожежі.

За попередньою інформацією, загиблих немає. Як повідомили в обласній військовій адміністрації, поки що відомо про 4 поранених.

07:40 Українськими штурмовиками завдано трьох авіаційних ударів по складах боєприпасів у Миколаївській області, в районах Снігурівки та Любимівки, повідомляє Оперативне командування «Південь».

А гелікоптерами — по опорному пункту супротивника в районі Правдино та по ворожих позиціях біля Олександрівки. Втрати супротивника за ударами авіації уточнюються.

За результатами виконання нашими ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань, ворог втратив 52 окупанти, гаубицю «Мста-Б», міномет, 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Також у командуванні підтвердили інформацію про ліквідацію складу з боєприпасами у Новій Каховці.

07:10 Політика Радник голови Офісу Президента України Олексій Арестович вважає, що Збройні сили України мають намір звільнити Херсон від російської окупації до вересня, щоб не допустити проведення анонсованого росіянами «референдуму».

Читайте також: