• середа

    9 жовтня, 2024

  • 15.2°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.2° Мінлива хмарність

«Жодна куля з поставок нікуди не зникла». В Україні презентували систему моніторингу постачання озброєння від партнерів

В Україні презентували модуль інформаційно-аналітичної системи «СОТА» щодо моніторингу постачання Україні озброєння від країн-партнерів. Влада запевняє, що все озброєння, яке перетинає український кордон, перебуває під пильним контролем держави та партнерів.

Про це повідомили в РНБО.

Представлений модуль «СОТА» складається з трьох контурів: загальнодоступна інформація, інформація для службового користування і таємна інформація.

Він дозволяє контролювати нові поставки озброєння за статусами (наприклад, «готово до відвантаження», «в дорозі» чи «отримано ЗСУ») та країнами-надавачами, аналізувати поставки зброї в часовому розрізі, за періодами взяття на озброєння, країнами-надавачами, відповідністю стандартам НАТО, віднесенням до радянських зразків озброєння тощо.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що Росія проводить потужну інформаційну кампанію з дискредитації Україні про нібито продаж озброєння третім країнам, аби, з-поміж іншого, зірвати його постачання.

За словами Данілова, до системи «СОТА» має доступ вище військово-політичне керівництво, і завдяки цій системі «ми знаємо, що жодна куля з поставок нікуди не зникла». Він підкреслив, що кожна одиниця озброєння перебуває на контролі.

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що постачання озброєння контролюється трьома системами. Це зокрема «СОТА» й натівська система обліку та контролю логістики LOGFAS, яку Україна отримала у 2019 році.

Резніков розповів, що в українських військових вишах учать використовувати цю систему, а нещодавно він звернувся до НАТО з проханням надати більше ліцензій і терміналів. «Наша мрія — довести її до рівня батальйону», — зазначив міністр.

За його словами, зараз українські спеціалісти разом із фахівцями Пентагону доопрацьовують ще одну систему контролю, яку невдовзі залучать у повному обсязі.

Після того, як у США погодили лендліз та пакет допомоги Україні майже на 40 мільярдів доларів, серед американських посадовців почалися обговорення щодо запровадження контролю за грошима та зброєю, які США надсилають Україні.

Наприклад, у травні сенатор-республіканець Ренд Пол загальмував швидке ухвалення рішення стосовно допомоги Україні, закликаючи додати до нього пункт про контроль із боку спеціального генерального інспектора. Але і республіканці, і демократи закликали ухвалити допомогу Україні якнайшвидше.

Про необхідність контролю за грошима та зброєю, які передають Україні, згадувала і конгресвумен Вікторія Спартц. Вона заявляла, якщо кошти американських платників податків витрачають в Україні, «то ми повинні бути впевнені, що ці кошти йдуть до тих хлопців, які воюють у вас».

Ці тези перетинаються з російською пропагандою, що заявляє, нібито західну зброю, яку отримує Україна, потім перепродають до інших країн, зокрема на Схід. Центр протидії дезінформації наголошував, що такі заяви поширюють для дискредитації ЗСУ та зриву постачання зброї в Україну, хоча жодних доказів цьому роспропаганда не надає.

Читайте також: