• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15° Ясне небо

В ООН зафіксували тортури та жахливі умови утримання українських полонених

В ООН повідомили, що Росія досі не надала доступ до військовополонених захисників України, яких утримують у РФ або на окупованих землях. Водночас з боку України надається безперешкодний доступ до полонених окупантів.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер.

В ООН задокументували низку порушень щодо військовополонених. Так, за даними Моніторингової місії ООН, полонені українські військові зазнавали тортур і жорстокого поводження. А в деяких місцях ув’язнення відсутні належні умови, харчування, вода, охорона здоров'я та санітарія. 

— Ми отримали інформацію про жахливу медичну ситуацію в Оленівській виправній колонії, де нібито багато українських військовополонених хворіють на інфекційні захворювання, зокрема гепатит А та туберкульоз, — розповіла Богнер.

Місія ООН також задокументувала багато випадків, коли українським військовополоненим не дозволяли зв’язатися з родичами, щоб повідомити їм про свій полон, місцеперебування та стан здоров’я. Через це родини полонених військових «відчайдушно потребують інформації».

Окрім того, в ООН стежать за справами вагітних військовополонених. Росію закликають розглянути можливість негайного звільнення цих жінок з гуманітарних міркувань.

При цьому місія ООН заявила про порушення і з української сторони. Зокрема, Богнер заявила про випадки тортур і жорстокого поводження з полоненими, як правило, після захоплення, під час початкових допитів або перевезення до місць утримань.

В ООН підтвердили вже 14 059 жертв серед цивільного населення: 5 767 мирних жителів загинули та 8 292 отримали поранення внаслідок бойових дій. Утім в організації визнають, що фактичні цифри можуть бути значно вищі.

З 24 лютого місія ООН підтвердила, що щонайменше 416 людей стали жертвами свавільних затримань і насильницьких зникнень на окупованій території. З них 16 було знайдено мертвими, а 166 — звільнено. 

Окрім того, місія ООН фіксує значне погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. Це включає катування, жорстоке поводження, насильницькі зникнення, свавільні арешти, порушення права на справедливий суд, а також відсутність відповідальності за ці порушення. В ООН вказують, що рф продовжує пригнічувати свободу вираження думку Криму, застосовуючи нечітко прописані закони, караючи реальну чи уявну критику Росії та її збройних сил. 

Кримські татари продовжують стикатися із залякуванням, переслідуваннями, поліцейськими рейдами та обшуками в будинках, а також звинуваченнями у нібито «тероризмі» та «екстремізмі».

Читайте також: