• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 19.6°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.6° Слабкий дощ

245-й день війни: росіяни намагаються втримати позиції на Херсонщині, ЗСУ вдарили по їх скупченню та техніці

Фото: Костянтин Ліберов

26 жовтня триває 245-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 15 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Для ведення повітряної розвідки ворог здійснив до 20 вильотів БпЛА різних типів.

Противник веде оборонні дії та намагається утримати зайняті рубежі. Наносить вогневе ураження наших військ із застосуванням авіації, РСЗВ, ствольної артилерії, мінометів вздовж лінії бойового зіткнення, повідомили в ОК «Південь».

Вчора по обіді ворог атакував наші позиції з неба. У відповідь нашою авіацією тричі завдано удар по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки.

А у другій половині дня двічі силами до взводу на різних напрямках, десь за підтримки бойових машин піхоти, противник, намагаючись покращити свої позиції, здійснив спроби прориву наших позицій. Двічі був даний стрілецький бій. Напади відбито, одну БМП знищено, противник відступив із втратами.

В наших підрозділах — без втрат. А втрати ворога уточнюються.

Два рази за бойовий день були обстріляні мирні населені пункти. В тому числі нещодавно звільнена на Херсонщині Трифонівка — з танку, а Вищетарасівка, на Нікопольщині, опинилась під вогнем реактивних систем залпового вогню. В Трифонівці є пошкодження житлових будинків, поранено одну цивільну особу. На Нікопольщині інформація про посраждалих і руйнування уточнюється.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

18:25 Сьогодні близько 17:00 військові Повітряного командування «Південь» збили у Херсонській області російський вертоліт Ка-52.

Про це повідомляє у Telegram речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

— 26 жовтня, близько 17:00 години, у Бериславському районі Херсонщини, підрозділом зенітної ракетної Одеської бригади повітряного командування «Південь» збито російський ударний вертоліт Ка-52, – йдеться у повідомленні.

18:07 Окупанти вивезли з Херсона пам'ятник князя Потьомкіна, і його останки, які зберігалися у Свято-Катерининському соборі міста.

Про це заявив гауляйтер Володимир Сальдо, якого цитують російські ЗМІ.

— Мені ставлять питання, чому вивезено з Херсона духовні реліквії та пам'ятники... Ми перевезли на лівий берег ті останки найсвітлішого князя, які були в Катерининському храмі. Ми перевезли на лівий берег і самого Потьомкіна... Це ті святині, які, я вважаю, треба зберегти, — заявив Володимир Сальдо.

17:47 Сенат Польщі проголосував у середу, 26 жовтня, за резолюцію, якою визнав владу російської федерації терористичним режимом.

Про це повідомляє Польське радіо.

За резолюцію проголосували всі присутні польські сенатори.

— Україна сьогодні захищає демократію і свободу. російські загарбники тероризують жителів українських міст, бомбардуючи цивільні об'єкти: дитячі садки, школи, театри та житлові масиви. Бандити в російській формі катують і вбивають військовополонених і мирних жителів окупованих територій. Викрадають українських дітей. Щоб виховати їх на режимі яничарів. Депортують, переселяють і відправляють українських громадян у віддалені райони Росії, — йдеться в резолюції.

17:39 Російська Федерація умисно використовує фейки для ескалації війни проти України. НАТО та союзники відкидають російські плітки про нібито підготовку «брудної бомби" з боку українських військових.

Про це пише заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг під час пресконференції з прем'єр-міністром Румунії Ніколаєм Чуке, пише РБК-Україна.

— Ми бачимо, що Росія звинувачує Україну у підготовці до використання радіологічної «брудної зброї». Це — абсурд. Союзники відкидають ці неправдиві звинувачення. Росія не повинна використовувати фальшиві приводи для подальшої ескалації війни, — заявив Єнс Столтенберг.

17:26 Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомили судді Київського окружного адміністративного суду про підозру в умисному неподанні електронної декларації за 2020 рік.

Олександра Брагіна подала до НАЗК паперову декларацію, бо релігія не дозволяє їй оформити електронний підпис і, відповідно, подати цифрову декларацію, пише «Бабель».

НАЗК відмовилося приймати таку декларацію, адже Закон України «Про запобігання корупції» передбачає єдиний для всіх формат подання декларації — в електронній формі через Реєстр декларацій.

17:10 Рух вантажного транспорту автомобільною частиною Керченського (Кримського) мосту буде відкрито не раніше 1 грудня поточного року.

Про це повідомило Міністерство транспорту Росії, пише «Радіо Свобода»

— Наразі для переміщення через Керченську протоку для вантажного автотранспорту доступні три варіанти маршрутів: альтернативним наземним автодорожнім шляхом (через окуповані частини материкової України, – прим.), через Керченську поромну переправу, з перевантаженням на залізничний транспорт, – повідомило російське міністерство.

16:46 На звільнених восени територіях ексгумували приблизно тисячу тіл загиблих військових і цивільних громадян.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

— У результаті пошукової роботи вже ексгумували приблизно тисячу тіл загиблих героїв і мирних громадян. Зокрема, майже 450 в Ізюмі — на місці одного з наймасовіших поховань, — йдеться в заяві відомства.

Там підкреслили, що точні дані стануть відомі лише після експертизи. Роботи з ексгумації тривають у співпраці із силовими структурами, піротехніками та пошуковими групами, створеними при обласних військово-цивільних адміністраціях.

16:39 Україна очікує поставок зі США безпілотників Switchblade 600.

Про це сказав в інтерв'ю виданню Politico міністр оборони України Олексій Резніков.

— Ми все ще чекаємо на безпілотники Switchblade 600, США пообіцяли допомогти Києву збільшити запас баражувальних боєприпасів, які можуть зависнути над ціллю до того, як оператор направить її на удар, – сказав він.

16:22 Німецький автоконцерн Mercedes йде з ринку Росії – продає свій завод у Підмосков'ї і майно російському дилеру.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на офіційну заяву компанії, співрозмовників на ринку.

— Mercedes-Benz має намір піти з російського ринку і продати свої частки в місцевих дочірніх компаніях (АТ «Мерседес-Бенц РУС», ТОВ «Мерседес-Бенц Мануфекчурінг Рус», ТОВ «Мерседес-Бенц Файненшл Сервісез Рус», ТОВ «Мерседес-Бенц Банк Рус», OOO «Мерседес-Бенц Капітал Рус») локальному інвестору, — йдеться в заяві автоконцерну.

16:07 Українці просуваються найпівнічнішою лінією по Херсонській області. Однак росіяни, схоже, окопуються там для оборони.

Про це на брифінгу в міністерстві оборони США повідомив бригадний генерал Пат Райдер.

Він зазначив журналістам, що з приводу коментарів стосовно просування сил оборони варто звертатися до України.

— Ми продовжуємо спостерігати, як українці просуваються на північну вісь свого тривісного підходу, досягаючи певних успіхів щодо цього. Але, як ви наголошуєте, росіяни, схоже, окопаються, щоб захистити цей регіон, – повідомив він. 

15:30 В результаті обміну полоненими повернулись 10 українських військовослужбовців, повідомляє голова ОП Андрій Єрмак.

З них 9 рядових та сержантів та один офіцер. Також було передане тіло американського добровольця, ветерана армії США Джошуа Алана Джонса, який воював за Україну і загинув у бою.

15:22 ЗСУ доведеться вирішити одне складне завдання під час звільнення Херсона, — військовий аналітик 

Українським захисникам потрібно буде зачистити Херсон так, щоб не знищити саме місто, адже окупанти планують «влаштувати бої в міській забудові», розповів військовий аналітик Агіль Рустамзаде в інтерв'ю «НВ».

— Це складний тип боїв, можливо, українській армії доведеться вирішувати саме це завдання — як зачистити місто без знищення самого міст, – сказав Агіль Рустамзаде.

15:15 Рух вантажного транспорту автомобільною частиною Керченського (Кримського) мосту буде відкрито не раніше 1 грудня поточного року, пише «Радіо Свобода» з посиланням на Міністерство транспорту Росії. 

— Наразі для переміщення через Керченську протоку для вантажного автотранспорту доступні три варіанти маршрутів: альтернативним наземним автодорожнім шляхом (через окуповані частини материкової України, – прим.), через Керченську поромну переправу, з перевантаженням на залізничний транспорт, – повідомило російське міністерство.

14:55 У РФ провели навчання із завдання ядерного удару, повідомляє російське пропагандистське видання РИА Новости з посилання на слова Сергія Шойгу.

— Шойгу сказав, що проведено тренування з нанесення масованого ядерного удару у відповідь на ядерний удар противника, – йдеться в повідомленні. 

14:45 Розробник «єППО» заявив про першу збиту російську ракету за допомогою додатку

Ракету «Калібр» збили з ПЗРК «Ігла» 22 жовтня на півдні України, повідомив Геннадій Сульдін.

Вона летіла низько, тому системи ППО не могли її побачити, проте її помітили кілька пильних громадян. Вони сповістили про ракету в додатку, і за кілька секунд, як пише Сульдін, зенітники отримали цілевказання.

14:09 Укриття, які планують незабаром встановити на зупинках в Миколаєві, будуть більшими та міцнішими за те, яке змонували у Корабельному районі, розповів мер Олександр Сєнкевич.

— Ми розробили укриття, враховуючи досвід харків’ян. Вони будуть з двома виходами і камерами спостереження всередині. Тобто вони будуть обладнані електронними засобами стеження та життєзабезпечення. Вони будуть дорожчими, більшими та міцнішими, — розповів мер.

Він додав, що перший варіант вже виготовляється і найближчим часом з’явиться у місті. Таких укриттів буде понад 30, їх виготовлять за кошти міського бюджету.

13:55 Миколаївські десантники знищили за допомогою артилерії та ударного дрону російський БТР-82А на Донеччині

13:28 У Корабельному районі Миколаєва художники Альона Мартинова і Дмитро Слепуха 25 жовтня презентували мурал «Дерево життя». 

Майже три метри заввишки й близько дев'яти метрів завширшки — такі розміри муралу «Дерево життя». Для підготовки стіни та створення малюнку було використано близько десяти літрів акрилової, і по півтора літра гумової фарби та пф-емалі.

12:18 Миколаївщина зменшила споживання електроенергії більш ніж у 2,5 рази, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу у «Медіацентрі Україна».

«Ми зменшили своє споживання більш ніж в 2,5 рази. Це, на жаль, за рахунок того, що не працюють підприємства і певна частина людей виїхала з регіону. В нас теж відключають, але ми щодо цих графіків аварійних відключень будемо працювати над тим, щоб це не шкодило військовим виконувати свої обов’язки», — сказав він.

11:46 «Укренерго»дало вказівку обленерго з приводу обсягу, на який потрібно обмежити споживання електроенергії серед українців.

— Для підтримки стабілізаційної роботи енергосистеми Диспетчерського центру «Укренерго» надало операторам розподільчих мереж (обленерго) обсяг, на який потрібно обмежити споживання всіх категорій споживачів електроенергії в Північному, Центральному, Південно-Західному, Західному, Дніпровському та Південному регіонах України, — повідомляє НЕК «Укренерго».

11:12 У Миколаєві 26 жовтня почали обкладати мішками з піском пам’ятник Тарасу Шевченку, щоб захистити його від ворожих обстрілів. Про це повідомив мер міста Олекандр Сєнкевич.

Мішки з піском викладуть довкола патинка по всій його висоті. Така конструкція має захистити його від можливих пошкоджень. Роботи виконують працівники КП «Миколаївські парки».

10:23 Рятувальники ліквідували наслідки ракетного удару по Дніпру

  •  Нічний удар забрав життя вагітної жінки та чоловіка.
  • Росіяни атакували ракетою Дніпро. Зайнялася пожежа на автозаправці. Вагітна жінка, що заїхала на АЗС, згоріла в машині заживо. Загинув і оператор автомийки.
  • Попередньо, ще троє людей поранені. 28-річний хлопець та 27-річна дівчина – важкопоранені. 30-річна жінка у середньому стані. Всі постраждалі ушпиталені.
  • Ракетний удар знищив АЗС та автівки. Деталі з’ясовуються.

09:55 За добу мінус 480 окупантів.

09:34 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:30 ранку 26 жовтня

Миколаївський район:

Вчора, 25 жовтня, з 14:30 по 16:10 ворог завдавав удари по Первомайській громаді. Влучання були по двох інфраструктурних об'єктах та по відкритій території за їх межами. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Так, вчора, 25 жовтня, орієнтовно о 18:31 ворогом було завдано ударів по окраїні одного з населених пунктів громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Сьогодні, 26 жовтня, близько 03:30 та 05:40 обстрілів зазнала Широківська громада, влучання зафіксовано поза межами населеного пункту. Постраждалих та руйнувань немає.

У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією районних військових адміністрацій.

08:58 О 8 ранку на Миколаївщині почалося стабілізаційне відключення електропостачання для всіх 10-ти груп графіку аварійних відключень.

«З метою стабілізації електромережі по Миколаївській області зранку 26 жовтня електрики змушені відключити всі 10 груп споживачів. Стабілізаційні відключення розпочаті о 8 годині ранку», — йдеться у повідомленні Миколаївської ОВА.

За оперативними змінами можна слідкувати на офіційній сторінці Миколаївобленерго

Перелік населених пунктів по групах за посиланням

07:50 На півдні протягом минулого дня ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 217 вогневих завдань, повідомили в Оперативному командуванні.

Підтверджені втрати ворога:

  • 26 окупантів
  • 4 міномети
  • зенітно-ракетний комплекс «ТОР»
  • 6 одиниць авто-бронетехніки
  • склад з боєприпасами.

Решта втрат дорозвідується.

Читайте також: