• субота

    5 жовтня, 2024

  • 21.7°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.7° Мінлива хмарність

В Україні знизився дефіцит в енергосистемі, але він все ще суттєвий — «Укренерго»

В енергосистемі України дефіцит потужності електропостачання знизився, але він все ще суттєвий. У вечірній пік генерація зможе забезпечити трохи більше ніж три чверті прогнозованого споживання.
 
Про це повідомляє «Укренерго».

У компанії пояснили, що 20 січня очікують на трохи більше споживання електроенергії, ніж напередодні. Проте в Україні також зросло виробництво електроенергії через вихід з ремонту одного з блоків ТЕЦ, невеликого зростання генерації на інших ТЕЦ та ГЕС, а також завдяки ВДЕ

«Укренерго» зазначає, що серед причин дефіциту є остання атака росіян, яка 14 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком енергоблокам теплових електростанцій. Відтак регулятор повідомив всім обленерго про ліміти споживання на всю добу.

Перевищення лімітів призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Щоб цьому запобігати, енергетики здійснюють аварійні відключення.

Крім того, ввечері 19 січня внаслідок артобстрілу знову відключалася лінія електропередачі, яка забезпечує живлення Запорізької атомної електростанції. Її оперативно вдалося повернути в роботу.

Нагадаємо, енергетична інфраструктура України зазнала пошкоджень унаслідок масштабних ракетних атак Росії 10, 11, 17 та 31 жовтня, 11, 15 та 23 листопада, 5, 16, 29, 31 грудня та 14 січня. Також об'єкти інфраструктури атакували дронами.

У ДТЕК розповідали, що під обстріл 14 січня потрапили дві їхні теплоелектростанції. В одній із них окупанти влучили в турбінне відділення енергоблока, унаслідок чого один енергоблок зруйновано, а інші пошкоджено.

Читайте також: